Mehanokemijska sinteza peptida ključnih za pojavu života na Zemlji
S obzirom da je kondenzacija slobodnih aminokiselina termodinamički nepovoljan proces u vodenom mediju, velika je nepoznanica kako je došlo do pojave peptida pr ...
Najgostoljubivije europske države prema LGBTQ osobama
Ujedinjeno Kraljevstvo drži svjetski rekord po tome što u parlamentu ima najviše članova LGBTQ zajednice, a 45 izabranih LGBTQ zastupnika izabrano je tijekom iz ...
Prvi slijepi kineski planinar popeo se na Mount Everest
Gospodin Zhang Hong, 46, koji je izgubio vid u 21. godini, prošli je ponedjeljak dovršio 8.849 metara visok himalajski poduhvat. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Fitness
Čemu trošiti na odjeću u kojoj ćete se znojiti i brzo ćete je uništiti?
Objavljeno: 28.05.2020. 02:18  
Povećava li sportska (kompresijska) odjeća perfomanse?
Povećava li sportska (kompresijska) odjeća perfomanse?

Vjerojatno se pitate zašto je važno za teretanu imati odjeću koja vam se sviđa. U njoj ćete se sigurno osjećati i uživati. Ali, ima toga još…

Prava sportska odjeća je skupa. Stoga mnogi radije kupuju jeftinu misleći da se ne isplati u uložiti skupu budući da je se koristi kod dizanja utega, sjedenja na klupčici punoj znoja, a i ne traje posebno dugo. No, je li zaista tako?

 

Samouvjerenost

Istraživanja su pokazala da ćete brže trčati ukoliko mislite da će tome pridonijeti upravo kupljene tenisice. Isto je i s odjećom za teretanu. Ako ćete misliti da ćete boje vježbati u izabranoj odjeći, zaista ćete imati veće uspjehe.

Razgovarajmo o točki broj jedan: Zašto je to važno? Samouvjerenost. Ako vjerujete da će vam odjeća koju nosite pomoći da se bolje ponašate, to će se zapravo i dogoditi. 

 

Izvođenje

Svakako treba uložiti novac u kupnju kvalitetne majice koja odvaja vlagu iz tijela i zapravo vas hladi. Naime, ako nosite majicu od materijala koji nije prozračan neće doći do pravilnog odvajanja topline i hlađenja tijela i vježbat ćete slabije.

Jednako je i s tenisicama. Izabrite pravilne za trening u teretani. Obujete li kopačke ili biciklističke cipele zaboravite na trening i bilo kakve rezultate na njemu. Ili ćete se paklenski ozlijediti!

 

Spriječiti ozljede

Idete li trčati kod temperatura oko ništice? Vjerojatno ne. A trčite li pri deset stupnjeva? Sigurno da. Nosite li tada rukavice i navlaku masku, rubac ili slično za lice? Pametni ste pa to činite. I, naravno, sigurno nosite prikladnu odjeću koja odvaja vlagu i sprečava smrzavanje tijela.

Ljeti nosite kapu kada trčite ili pješačite, te majice dugih rukava kako ne biste trebali koristiti kremu za sunčanje koja začepljuje pore. A i neće biti puno koristi od nje nakon što se dobro iznojite. Uostalom, ne biste htjeli dobiti rak kože.

Isto tako nosite rukavice kod vježbanja na spravama. Što će vam žuljevi na rukama? Osim što su ružni, prilikom rukovanja izazivate kod drugih neugodan je osjećaj, a kroz oštećenu kožu se vrlo lako možete zaraziti.

 

Sloboda kretanja

Najgore je kupovati na rasprodajama kada je sužen izbor odjeće, a jako želite nešto kupiti i potrošiti novac samo zato što je jeftino. I, da, zato što mislite da za teretanu nije potrebna kvalitetna odjeća. 

Tenisice neće biti prave veličine, ali su 80 posto jeftinije. Mislite da to nije strašno budući da se radi o velikoj uštedi. Pogrešno! Nošenje tenisica neodgovarajuće veličine činit će vas živčanim i nećete se moći dobro usredotočiti na vježbanje. A onda neće biti ni očekivanih rezultata! Izazvat će i bolove u nogama i kralježnici, a mogu pridonijeti i ozljedi.

Ista stvar je s majicama i kratkim hlačama. Premala i prevelika majica će stvarati neugodan osjećaj i ometat će vas prilikom vježbanja. Psihički i doslovno pa će smanjiti očekivani uspjeh. Kupite li prevelike kratke hlače, međunožje će biti niže i smanjit će slobodu kretanja koje je tako važno kod vježbanja.

 

Kompresijska odjeća

Istraživanja mogu pokazati različite, potpuno suprotne, rezultate. Najbolji primjer je kompresijska odjeća. Njemačko istraživanje iz 2013. godine tvrdi kako kompresijska odjeća može pomoći u oporavku nakon vježbanja, a istraživanje u SAD-u provedeno dvije godine kasnije tvrdi da ona nema nikakvog učinka.

No, ako ste uvjereni da će vam ona pridonijeti većim rezultatima pri vježbanju ili da vam višak kilograma drži na okupu, onda ćete zaista postići bolje rezultate. Ipak je sve u glavi!

Bitno je da kompresijska odjeća nije pokazala nikakav štetni učinak.

 

Koji materijal izabrati

Za majice je uvijek dobro izabrati materijal koji sadrži veći postotak pamuka ili bambusa. 

Za kratke hlače za vježbanje dobro je koristiti one koje prijanjaju uz tijelo, a one su uglavnom od 92% poliestera i 8% spandeksa. Otporne su i na mirise. 

  isprintaj članak