Prodaja kineskih 5G pametnih telefona trebala bi doseći 140 milijuna komada 2020. godine
Kineska prodaja 5G pametnih telefona u srpnju iznosila je blizu 14 milijuna komada, što je 239 posto više u odnosu na siječanj ...
Plesni stilovi koji će vam poboljšati tjelesnu spremnost
Ples je jedan od najvažnijih načina rješavanja kalorija, a istovremeno se zabavljate. ...
Stvari koje nikako ne pripadaju u perilicu rublja
Ako želite uštedjeti novac i ako želite da vaša perilica rublja dobro i dugo radi, onda budite oprezni da sljedeći predmeti ne uđu u nju. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Činjenice i mitovi o toplini
Objavljeno: 29.08.2020. 05:02  
Povećava li toplina našu želju za seksom?
Povećava li toplina našu želju za seksom?

Povećava li vrućina libido? Šteti li toplina prijenosnom računalu i moitelu?

Uzrokuje li toplotni osip? Je li najtoplije u podne? Pomaže li hladan tuš protiv znojenja?

A je li ledeni napitak najbolje osvježenje?

Termometar se ovih dana na mnogim mjestima penje preko 30 stupnjeva. Primjerice, pomaže li nam hladan tuš? Želimo li više tjelesnosti kada je vani toplo? Dobivate li prištiće topline od puno topline? Vrijeme je za provjeru činjenica.

 

Povećava li vrućina želja za seksom?

Točno. Toplina zapravo utječe na spolni život zato što se naš libido povećava s višom temperaturom. Sunčeva svjetlost i toplina su nevjerojatno važni za naš osjećaj užitka, jer na taj način tijelo proizvodi više vitamina D. To povećava raspoloženje i osigurava opuštanje. Manje odjeće i gola koža dodatni su vizualni podražaji koji pokreću hormone.

 

Šteti li toplina prijenosnom računalu i mobitelu? 

Točno. Volite nešto napisati na prijenosnom računalu za školu ili posao u parku ili snimati smiješne videozapise svojim mobitelom? Da, ali u hladu molim! Toplina i sunce ponekad mogu dovesti do oštećenja pa uređaji tada rade sporije, na zaslonu postoje poteškoće s prikazom ili je vijek trajanja skraćen. Zato se suvremeni pametni telefoni isključuji sami kada je vrućina prevelika da ne bi došlo do oštećenja.

 

Toplo vrijeme stvara toplotni osip?

Točno. Uživate u nekoliko mirnih trenutaka na suncu i na tijelu se mogu stvoriti mali mjehurići - takozvani osip uslijed topline. Taj osip nastaju zbog blokiranih znojnih žlijezda, uzrokovanih nakupljanjem topline. Kriva je obično previše uska, nepropusna odjeća ljeti. Ali često se javljaju i u jako oznojenim područjima kao što su leđa, ispod pazuha ili na dekolteu. Čim se tijelo ohladi, toplinski osip obično opet nestaje.

 

Zašto ne zalijevati cvijeće po lišću kada ga zalijevate ljeti?

Točno. Kapljice vode na biljkama ljeti djeluju kao povećalo. Dakle, nemojte zalijevati biljke odozgo. Razlog, međutim, nije u tome što bi lišće moglo izgorjeti, već vlaga potiče stvaranje gljivičnih štetočina.

 

Je li najtoplije u podne?

Netočno. Najviša temperatura ljetnog dana je između 16 i 17 sati. Stupanj topline ne dostiže svoj vrhunac istodobno s najvišom razinom sunca, već kasnije. Tada, kada se tlo najviše zagrije, ulice ili krovovi također ispuštaju toplinu. Uz to, zbog ljetnog vremena, najviša solarna razina u Hrvatskoj nije u 12 sati, već u rano popodne.

 

Pomaže li hladan tuš protiv znojenja?

Bolje ne. Primamljivo je tuširati pregrijano tijelo smrzavajućom hladnom vodom, ali, u konačnici je kontraproduktivno. Zbog hladne vode tjelesna temperatura prvo pada. A onda se više znojite budući da tijelo opet povećava temperaturu. Pogotovo nakon intenzivnog treninga, tuđiranje hladnom vodom samo je stres za tijelo. Najbolje je tuširati se s mlakom vodom. Zatim možete okrenuti na hladniju. Korak po korak.

 

Ledeni napitak je najbolje osvježenje?

Netočno. Slično je kao sa svježim tušem. Hladna i ledeno hladna pića puno više opterećuju tijelo od dobro temperiranih ili toplih napitaka, jer mora proizvesti puno energije za regulaciju temperature. Hladna pića također mogu dovesti do probavnih poteškoća i nelagode. Zato popijte topli čaj od metvice. Odlično će vas osvježiti.

 

Beduini se štite od vrućine tamnom odjećom

Istina. Pustinjski stanovnici sjeverne Afrike i Bliskog Istoka često nose tamne haljine. Iako za razliku od bijele odjeće upija sunčevu svjetlost. Zašto? Izraelski istraživači su to pitanje razmotrili 1980. godine. Njihov rezultat: boja odora se malo promijenila, ali kroj je svrsishodan. Budući da beduini slobodno nose svoje haljine oko tijela - zrak može prolaziti između slojeva, prenoseći toplinu i hladeći kožu.

_____________________

Važna napomena: Ovaj je članak se ne smije se koristiti za samodijagnozu ili samoliječenje niti može zamijeniti posjet liječniku.

  isprintaj članak