Jaslice i vrtići razmišljaju kako podučavati pitanja rodnog identiteta
Slučaj šestogodišnjaka koji je prestao pohađati jaslice nakon što su ga maltretirali zbog odijevanja u djevojačku odjeću. ...
Život bez muke i nereda
Jeste li se sjetili kupiti jeftinu plastičnu foliju i njome zaštititi radnu površinu prilikom rada za koji smatrate da će je dosta zaprljati? Kad završite jedno ...
Pet načina kako pronaći pravog životnog partnera
Postoje razne stvari koje nekome mogu otežati pronalazak srodne duše, počevši od previše zauzetosti poslom, nespojivosti itd. Postoje čak i oni koji su odlučili ...
Anketa


NALAZITE SE U > Najava zbivanja
Od Mezopotamije do korone
Objavljeno: 20.11.2020. 15:16  
Povijest alkoholnih pića u Muzeju mamurluka
Povijest alkoholnih pića u Muzeju mamurluka

U Muzeju mamurluka možete do 29. studenog pogledati izložbu Povijest alkoholnih pića – Od Mezopotamije do korone, pripremljenu u suradnji s Badel 1862. Posjetitelj se kronološki upoznaje s pićima koja su promijenila čovječanstvo. Od svjetski poznatih pića poput vina, piva, votke sve do hrvatskih blaga: rakije i pelinkovca!  Na izložbi, uz priče, je pripremljen i razni interaktivni sadržaj poput izvornih video materijala o „negdašnjem" pečenju rakije u Slavoniji ispričanog od strane Slavonca koji je sve to proživio, mikroskopa na kojem korisnik upoznaje kvasac – glavnog krivca za proizvodnju etanola te test senzorike pomoću kojeg se pomoću njuha mora pogoditi koje je piće u pitanju, a koji je ujedno i - test na koronu!

Na svom putu od najranije napravljenog pića posjetitelj će se prvotno upoznat s poviješću vina, toliko štovanog od Rimljana i Grka da su mu posvetili i bogove Bacchusa i Dionisa. Tu ćete saznati kako je sorta Zinfandel, porijeklom iz Hrvatske, zaslužna za uspjeh poznatih kalifornijskih vina.  

Dalje se u razgledavanju nailazi na pivo – najomiljenije alkoholno piće u svijetu! Pivo je bilo sredstvo plaćanja u starom Babilonu, a plaća je bila određena Hamurabijevim zakonikom. Na putu piva se u 9. stoljeću susrećemo s hmeljom! Taj tajni sastojak otkrili su njemački redovnici čime su postali zaslužni za okus današnjeg piva, a revni Nijemci zaslužni su i za prvi zakon o hrani donesen 1516. godine! Točnije Bavarci, s njihovim zakonom o čistoći piva aktualnim i dan danas. 

 

Ponos Balkana

Rakija je ponos balkanskog poluotoka, prvotno nastala u Bugarskoj i objeručke prihvaćena od svih jugoistočnih Slavena, pa tako i Hrvata. I posjetitelji se mogu okušati u slavonskom „pečenju" rakije i pokazati koliki je „Slavonac" u duši pomoću alkoholometra koji mu je pripremili. 

 

Brandy ili konjak

Saznat ćete zašto se smije zvati konjakom (Cognacom) samo brandy proizvedeni u regiji Cognac u Francuskoj te povijest Badelovog brandya u narodu poznatijeg pod nadimkom „mirogojček" kojeg se prvotno  čak prodavalo i u ljekarnama što dokazuju i izlošci izvornih boca iz tog razdoblja. 

 

Izvorni hrvatski proizvod

Šećer na kraju obilaska rezerviran je za Pelinkovac. Naš najpoznatiji liker i izvorni hrvatski proizvod osmislio je 1862. godine Franjo Pokornoy od biljke pelin. Kakvoću Pelina prepoznali su i europski velikaši te je bio rado viđen gost na europskim dvorovima pogotovo Napoleona III. I Franje Josipa I. Antique pelinkovac, proizvodi Badel 1862 po najstarijoj recepturi nađenoj u arhivima tvrtke. 

  isprintaj članak