Lički proizvodi u NP Plitvička jezera
I ove godine je otvoreno prodajno mjesto Lika Quality s ličkim proizvodima u NP Plitvička jezera. ...
Aleja duhova u Indiji
Praćenje ovih svjetala može natjerati ljude da izgube orijentaciju i čak dovesti do utapanja ...
Šarene maske za lice dobivaju na popularnosti u Južnoj Koreji
Poznata glumica Kim Hye-soo objavila je na društvenim mrežama svoju fotografiju s maskom neonske boje. Fotografija je privukla velik broj klikova i lajkova. ...
Anketa


NALAZITE SE U
Da vam ne zagore crijeva
Objavljeno: 14.03.2020. 12:21  
Poznajete li naličje teflonske bajke?
Poznajete li naličje teflonske bajke?

Tvrtka DuPont počela je s proizvodnjom teflona još četrdesetih godina prošlog stoljeća kao materijala kojim se oblaže površina tava i posuda za kuhanje kako bi se spriječilo prianjanje hrane. Znanstvenici već dugo raspravljaju o sigurnosti teflona te koliko je priprema hrane u teflonskim posudama zapravo štetna za naše zdravlje.

 

Taj čarobni kuhinjski otrov

Zagrijavanjem teflonske tave na temperaturu od 240 do 350 stupnjeva dolazi do raspada teflona, uz razvijanje otrovnih para. Pri istim temperaturama oslobađaju se otrovne fluorne kiseline i alkoholi koji zaostaju na površini polimernog materijala prilikom industrijske proizvodnje teflona.

Suprotno očekivanjima (i reklamnim porukama) teflon je materijal koji ne podnosi temperature pri kojima se priprema hrana. Koktel otrovnih kemikalija sadrži spomenute fluorne kiseline, tetraflour-etilen i heksaflour-propen, vrlo sitne teflonske nanočestice. Pri još višim temperaturama razvijaju se i bojini otrovi prefluor-izobuten i karbonil-fluorid.

 

Teflonska gripa

Trovanje uzrokuje teška oštećenja pluća, krvarenje u mozgu, nekrozu jetre i srčanog mišića. U konačnici ljudi izloženi teflonskim parama obolijevaju od teflonske gripe.

Simptomi bolesti su slični „običnoj" gripi – povišena temperatura, groznica, kašalj, grlobolja. No toksikoloških istraživanja o dugoročnim posljedicama izlaganja teflonskim parama još uvijek nema. Najopsežniji prikaz problema trovanja teflonom obuhvatio je svega nekoliko stotina primjera. 

Stručnjaci upozoravaju da su mnogi spojevi nastali zagrijavanjem teflona u kuhinji otrovni, poput kancerogenih tertrafluor-etilena i perfluor-oktanske kiseline, te perfluor-butena koji je deset puta otrovniji od uobičajenog bojnog otrova fosgena, te monofluoroctene kiseline koja može uzrokovati smrt ljudi i pri potpuno niskim koncentracijama. Stoga je teflonska gripa tek kratkotrajna zdravstvena posljedica pripremanja hrane na klasičnim teflonskim tavama.

Danas ima jako malo obitelji koje u svojoj kuhinji nemaju barem jednu teflonsku tavu. 

Temperature (240-350 stupnjeva C) pri kojima dolazi do stvaranja mnogobrojnih otrovnih spojeva, vrlo se lako postižu na plinskoj ili električnoj peći. Brzim zagrijavanjem teflonske tave za tri do četiri minute razvija se temperatura viša od 400 stupnjeva. Upotreba teflona pretvara kuhinju u vrlo nezdravi okoliš, a postupak prženja ili pečenja hrane pretvara se u kućnu proizvodnju (bojnih) otrova.

 

PFC – kemijska tragedija

Teflonska afera povezana je sa širim problemom zagađenja u svijetu poliflornim ugljikovodicima (PFC spojevi) koji su otrovni i biološki nerazgradivi pa se vremenom sve više nakupljaju u životnoj sredini. PFC spojevi narušavaju hormonsku ravnotežu, posebno rad štitnjače, uzrokuju rak dojki, testisa, prostate te oštećuju rad imunološkog sustava, narušavaju pravilan razvoj fetusa…

Industrijska proizvodnja teflona uključuje i trovanje radnika i okoliša PFC spojevima. Kemijske industrije godišnje u prirodu izbace stotine tona ovih spojeva koji se tada gomilaju u prirodi. Znanstvena istraživanja uporno ukazuju na to kako je cijela planeta sa svim stanovništvom zatrovana teško razgradivim organofluornim spojevima.

 

Teflonu se bliži kraj

Stručnjaci smatraju da je stavljanje oznaka s upozorenjima na teflon najmanji obzir prema potrošačima. No, dok god proizvodi razgradnje zagrijanog teflona narušavaju zdravlje ljudi, pečenje hrane na ovom materijalu narušava kulturu i ljepotu prehrane.

Od 2015. godine sve su tvrtke trebale u potpunosti promijeniti tehnologiju proizvodnje teflona. Teflonske tave, jedan od simbola suvremenog kućanstva, u idućih bi nekoliko godina mogle biti samo dio povijesti. DuPont, jedan od najvećih proizvođača i vlasnik patenta obvezao se na prekid primjene sadašnje tehnologije. 

 

Koje posuđe odabrati

Čelik (inox): odličan je za sve tipove kuhanja, čak i na vrlo visokim temperaturama

Aluminij: prikladan za sve tipove kuhanja, ali se ne preporuča u njega stavljati prekiselu hranu.

Željezo (gusnato): vrlo otporno. Nakon pranja odmah ga osušite.

Bakar: koristiti na umjerenoj temperaturi. Ne čistiti bakrene posude jakim abrazivnim spužvicama koje ih mogu oštetiti. Obavezno ga zamijenite ukoliko na njima primijetite ogrebotine. 

  isprintaj članak