Vidra uživa u ljubavnoj predigri

Razlog uništavanja vidri je bilo meso koje se mnogo tražilo u zemljama kršćanske vjere za vrijeme posta. ...
Programirani kvarovi uređaja odnose potrošačima novac
Predloženo glasanje da potrošači imaju pravo na popravak, što znači da im dijelovi moraju biti dostupni po razumnim cijenama tijekom očekivanog vijeka trajanja. ...
Tijekom karantene djeca zaboravljaju kako koristiti nož i vilicu
Tijekom karantene tijekom pandemije covida-19, većina djece u Engleskoj zaostala je u učenju, a neka su imala znatno pogoršane društvene vještine. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Izdvojeno
Trenutno biciklizam, procjenjuje se, zapošljava oko 650.000 ljudi
Objavljeno: 22.10.2020. 16:39  
Poznajete li svoj bicikl?
Poznajete li svoj bicikl?

Jeste li znali da je gruba procjena utjecaja biciklizma i cikloturizma na zdravstveni sektor EU - ogroman? Prema izračunu Europske biciklističke federacije – ECF, bicikl je „odgovoran" za čak 73 milijarde eura koristi godišnje za javno-zdravstveni sustav Europske unije. To je iznos veći od onog koji za javno zdravstvo troši Španjolska.

Napisao: Andrija Rudić

 

Prema istraživanjima vožnja biciklom pomaže spriječiti dijabetes tipa 2, rak dojke, kardiovaskularne bolesti, rak crijeva i osteoporozu. Upravo smanjenje oboljevanja, odnosno sprečavanje, jedan je od ključnih načina smanjenja troškova za javno zdravstvo.

Naravno, biciklizam značajno pomaže u smanjenju ispuštanja ugljičnog dioksida i pomaže u smanjenju zagušenja u prometu, posebno ako se poveća njegov modalni udio u mjesnom prometu. Povećanje modalnog udjela je povećanje korištenja bicikla u odnosu na druge načine prijevoza. Smanjenje ispuštanja ugljičnog dioksida kojem biciklizam pridonosi na godišnjoj razini u EU procjenjuje se na oko 16 milijuna tona. A taj iznos je upravo godišnje ispuštanje ugljičnog dioksida Hrvatske.

Mnogi gradovi u svijetu razmatraju veće uključivanje biciklizma u sustav gradskog javnog prijevoza, a jedan od načina je korištenje mreže javnih bicikala. Zbog toga se stanice mreže javnih bicikala postavljaju nedaleko postaja javnog prijevoza.

No, to nije zadnje područje na kojem je bicikl „heroj". Trenutno biciklizam, procjenjuje se, zapošljava oko 650.000 ljudi. U pogledu zapošljivosti i stvaranja novih radnih mjesta, biciklizam ima ogromnu mogućnost ako se poveća njegov udio u odnosu na druga prijevozna sredstva. ECF procjenjuje da bi se udvostručenjem udjela korištenja bicikla u prijevozu broj zaposlenih na radnim mjestima povezanima s biciklizmom i cikloturizmom mogao popeti na milijun.

EUSAIR, EU strategija za Jadransko-jonsku regiju u kojoj je i Hrvatska s još osam država od Italije do Grčke, oslanja se na održivost i odgovornost deklariranu u Europskom zelenom planu, glavnom strateškom dokumentu Europske unije koji određuje ciljeve koje EU želi postići do 2050. godine.

Održivost znači da ako resurse potrošimo sada, nećemo ih imati u budućnosti. Cilj je dugoročno očuvanje kulturnog i prirodnog naslijeđa na kojemu se taj razvoj temelji. Novi naraštaji, pokazali su i prošlogodišnji prosvjedi u mnogim svjetskim gradovima, od suvremenih političara, i politike koju donose, očekuju da ne postanu žrtva bezobzirnog razvoja. EUSAIR je upravo takva strategija koja razvoj želi temeljiti na znanstveno podržanim održivim pristupom koji će očuvati prirodna bogatstva.

  isprintaj članak