Mehanokemijska sinteza peptida ključnih za pojavu života na Zemlji
S obzirom da je kondenzacija slobodnih aminokiselina termodinamički nepovoljan proces u vodenom mediju, velika je nepoznanica kako je došlo do pojave peptida pr ...
Najgostoljubivije europske države prema LGBTQ osobama
Ujedinjeno Kraljevstvo drži svjetski rekord po tome što u parlamentu ima najviše članova LGBTQ zajednice, a 45 izabranih LGBTQ zastupnika izabrano je tijekom iz ...
Prvi slijepi kineski planinar popeo se na Mount Everest
Gospodin Zhang Hong, 46, koji je izgubio vid u 21. godini, prošli je ponedjeljak dovršio 8.849 metara visok himalajski poduhvat. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Pravni savjeti
Treba li platiti preostali novac za paket aranžmane
Objavljeno: 21.04.2021. 20:46  
Prava putnika u pandemiji covida-19
Prava putnika u pandemiji covida-19

Samarkand, Republika Uzbekistan (slikao: Željko Marušić)

Moram li platiti cijenu putovanja za paket aranžman u vrijeme pandemije covida-19? - pitanje je koje si mnogi postavljaju strahujući od otkazivanja putovanja.

Širenje korona virusa i trenutni događaji povezani s njim znače da mnogi građani propituju planirane aranžmane i žele znati koja prava imaju u tom kontekstu. U mnogim slučajevima pregled web stranice putničke tvrtke ili razgovor s njima pridonijet će jasnoći. To se posebno odnosi na pitanja hoće li se paket aranžman (putovanje) uopće ostvariti ili pod kojim uvjetima se može vratiti uplaćeni novac za putovanje. Ako paket aranžman još nije otkazan, a tvrtka zahtijeva konačnu uplatu, putnik će se često zapitati treba li odustati od ugovora o putovanju u organizaciji putničke agencije.

Procjena je li moguće odustati od paket aranžmana bez plaćanja uobičajenih naknada za otkazivanje treba se donijeti od slučaja do slučaja. Prema zakonu, nužno je ustanoiti je li se u ili u neposrednoj blizini odmorišnog odredišta dogodile neizbježne i izvanredne okolnosti koje značajno narušavaju provedbu aranžmana ili prijevoz ljudi do odredišta. Postoje li ove okolnosti ne može se odgovoriti općenito, pogotovo jer se stanje u vezi s pandemijom korona virusa trenutno mijenja naglo i na različit način. Upozorenja o putovanjima iz Ministarstva turizma i europskih integracija nizu ažurirana i ne mogu biti jedini odlučujući čimbenik u odgovoru na pitanje može li se aranžman besplatno otkazati ili ne. Stoga se moraju uzeti u obzir sve okolnosti koje se odnose na određeno putovanje. Ako ne želite ići na putovanje, dobro je razgovarati s predstavnicima putničke agencije o svim mogućnostima putovanja.

Ako postoji slučaj u kojem je moguće besplatno otkazivanje paket aranžmana, putnička agencija (i/ili organizator putovanja) dužna je nadoknaditi cijenu putovanja, ukoliko je već uplaćeno. Putnik više ne treba namiriti dospjela plaćanja prema ugovoru o paket aranžmanu, jer je odustajanje dovelo do prekida ugovornog odnosa, a time i ugovornih obveza putnika.

Sve dok se putnik nije izjasnio o povlačenju niti je putnička agencija otkazala paket aranžman, obveza plaćanja preostale cijene putovanja ostaje načelno. Međutim, pod određenim okolnostima putnik može imati pravo odbiti putovanje, što mu daje pravo da zasad uskrati plaćanje. U tom slučaju, međutim, uvijek biste trebali kontaktirati putničku agenciju prije toga, također kako biste pronašli prijateljsko rješenje ako je potrebno.

  isprintaj članak