Odjeća za pustolovna putovanja
Prirodna vlakna poput svile i vune, koliko god mislili da su otporna, neće izdržati pustolovna putovanja. ...
Pospremanje u svrhu zdravlja
Ovi kišoviti jesenski dani, kada nam se ne izlazi na dosadnu jesenku kišu, najbolji su za čišćenje od stvari koje obično zanemarujemo. ...
Prigodna poštanska marka “350 godina Sveučilišta u Zagrebu”
Od 1874. ukupno je više od pola milijuna studenata završilo studij na Sveučilištu u Zagrebu, a danas je po veličini među 15 najvećih sveučilišta u Europi. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Izdvojeno
„Perspektive razvoja turizma: kvantitet naspram kvalitete“.
Objavljeno: 17.10.2019. 16:14  
Predavanje „Perspektive razvoja turizma: kvantitet naspram kvalitete“.
Predavanje „Perspektive razvoja turizma: kvantitet naspram kvalitete“.

Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija i ove je godine prigodno obilježio Svjetski dan turizma 27. rujna. Tom prilikom je dr.sc. Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera, prekjučer, 15. listopada, održala studentima predavanje i interaktivnu radionicu na temu „Perspektive razvoja turizma: kvantitet naspram kvalitete".

U predavanju je obradila aktualnu tematiku o kojoj sudionici na turističkom tržištu već dugo raspravljaju. Tema održivog razvoja turizma otvara brojna pitanja: 

Zašto se zalagati za održivi turizam i kvalitetu, a ne masovnost u turističkom razvoju?

Što turističke zajednice i ostale javne institucije u tom pogledu čine i imaju li potporu turističkoga gospodarstva i njegove poslovne strategije? 

Kako ujednačiti pojedinačne gospodarske interese i izgradnju ugleda održivog odredišta?

S obzirom na promjenjivi karakter suvremenog turističkog tržišta, svjetska kretanja i trendove u turizmu treba neprestano pratiti. Današnji turisti visoko su ekološki osviješteni, sve više biraju boravak u netaknutnoj prirodi, bave se aktivnostima na otvorenom, žele dobiti priliku ne samo obići odredište već i sudjelovati i upoznati izvorni način života i običaje domaćina, vole isticati brigu o zdravlju, ekologiji ali i uštedi...

Dr.sc. Irena Peršić Živadinov svoju znanstvenu karijeru posvetila je upravo održivom razvoju turizma, temi koju je obradila i kroz magisterij i doktorat. U svojim radovima istraživala je i obradila dugoročne učinke turizma na odredište te važnost uvažavanja prihvatnog kapaciteta odredišta prilikom strateškog planiranja. Uz to, kroz svoje radove, došla je do niza zaključaka kako nepoštivanje načela održivog razvoja u turističkom gospodarstvu dugoročno može imati negativne gospodarske, ekološke i društvene učinke. Magistrirala je na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji na temu "Ekonomski učinci izgradnje eko-objekata u turizmu”, a potom je i obranila doktorsku disertaciju s temom "Održivo gospodarenje energijom u životnom vijeku hotela” (Sustainable energy management in the hotel life cycle).

 

Dr. sc. Irene Peršić Živadinov je na kraju izjavila: "Kvarner nikada nismo htjeli uobličiti kao odredište za masovni turizam i stoga stavljamo naglasak na podizanje kvalitete, izvornii doživljaj, tradiciju i ulaganje u kvalitetu proizvoda. I kroz Strategiju razvoja turizma na Kvarneru glavni naglasak stavili smo na održivi razvoj turizma. Održivi razvoj turizma u odredištu podrazumijeva istovremeno uvažavanje potrebe današnjih gostiju, ali i domaćem stanovništu osigurati kvalitetan život, čime se vodi računa o „prihvatnom kapacitetu" odredišta. Smisao turizma je neprekidan rad na unapređenju ponude odredišta i samim time stvaranje preduvjeta kako bi oni koji se bave turizmom i svim pratećim djelatnostima na našem prostoru od turizma zarađivali odnosno živjeli što bolje. Glavni cilj ostaje jačati pred- i posezonu budući da ne možemo uvijek imati rekordnu "špicu” sezone, već moramo promatrati i proučiti turističku godinu u cijelosti. Sudeći po statističkim pokazateljima, na Kvarneru uspjevamo u jačanju dijelova godine prije i nakon ljetne sezone, jer, kada primjerice govorimo o predsezoni gledajući od 2010. pa do danas, za gotovo 90% su povećana noćenja gostiju!

Zahvaljujući zajedničkoj suradnji s Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, kroz ovakve susrete imamo priliku da studente, buduće turističke djelatnike, u izravnom susretu s "praksom” potaknemo na razmišljanje i usmjerimo prema osmišljavanju nekih novih ideja za unapređenje turističkog razvoja. Na ovaj način želimo našim budućim kolegama usaditi ideju kako kvaliteta uvijek mora stajati ispred kvantitete. Rad u turizmu istovremeno nudi veliki broj mogućnosti i prilika, ali zahtijeva puno fleksibilnosti, predanosti, vještina, prakse i upornosti. Stoga, rado surađujemo s Fakultetom i Sveučilištem u Rijeci, jer kroz ovakve radionice i predavanja studente možemo usmjeriti i potaknuti ih da se dodatno poduče. Spona "prakse i znanosti” koju na ovaj način njegujemo i potičemo, dobar je način kako da osmislimo odgovore na izazove koji nam slijede."

  isprintaj članak