Stvari koje nikako ne pripadaju u perilicu rublja
Ako želite uštedjeti novac i ako želite da vaša perilica rublja dobro i dugo radi, onda budite oprezni da sljedeći predmeti ne uđu u nju. ...
Djeca, škola i zaštitne maske za lice
I učenici i studenti u Nizozemskoj ne moraju nositi maske za lice, čak ni učitelji i starija djeca iako su se neki učitelji opirali takvoj "slobodi”. ...
Kako najbolje iskoristiti vrijeme za učenje kod kuće
Slijedite ove jednostavne savjete i stvorite uvjete za učenje kod kuće. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Izdvojeno
„Perspektive razvoja turizma: kvantitet naspram kvalitete“.
Objavljeno: 17.10.2019. 16:14  
Predavanje „Perspektive razvoja turizma: kvantitet naspram kvalitete“.
Predavanje „Perspektive razvoja turizma: kvantitet naspram kvalitete“.

Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija i ove je godine prigodno obilježio Svjetski dan turizma 27. rujna. Tom prilikom je dr.sc. Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera, prekjučer, 15. listopada, održala studentima predavanje i interaktivnu radionicu na temu „Perspektive razvoja turizma: kvantitet naspram kvalitete".

U predavanju je obradila aktualnu tematiku o kojoj sudionici na turističkom tržištu već dugo raspravljaju. Tema održivog razvoja turizma otvara brojna pitanja: 

Zašto se zalagati za održivi turizam i kvalitetu, a ne masovnost u turističkom razvoju?

Što turističke zajednice i ostale javne institucije u tom pogledu čine i imaju li potporu turističkoga gospodarstva i njegove poslovne strategije? 

Kako ujednačiti pojedinačne gospodarske interese i izgradnju ugleda održivog odredišta?

S obzirom na promjenjivi karakter suvremenog turističkog tržišta, svjetska kretanja i trendove u turizmu treba neprestano pratiti. Današnji turisti visoko su ekološki osviješteni, sve više biraju boravak u netaknutnoj prirodi, bave se aktivnostima na otvorenom, žele dobiti priliku ne samo obići odredište već i sudjelovati i upoznati izvorni način života i običaje domaćina, vole isticati brigu o zdravlju, ekologiji ali i uštedi...

Dr.sc. Irena Peršić Živadinov svoju znanstvenu karijeru posvetila je upravo održivom razvoju turizma, temi koju je obradila i kroz magisterij i doktorat. U svojim radovima istraživala je i obradila dugoročne učinke turizma na odredište te važnost uvažavanja prihvatnog kapaciteta odredišta prilikom strateškog planiranja. Uz to, kroz svoje radove, došla je do niza zaključaka kako nepoštivanje načela održivog razvoja u turističkom gospodarstvu dugoročno može imati negativne gospodarske, ekološke i društvene učinke. Magistrirala je na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji na temu "Ekonomski učinci izgradnje eko-objekata u turizmu”, a potom je i obranila doktorsku disertaciju s temom "Održivo gospodarenje energijom u životnom vijeku hotela” (Sustainable energy management in the hotel life cycle).

 

Dr. sc. Irene Peršić Živadinov je na kraju izjavila: "Kvarner nikada nismo htjeli uobličiti kao odredište za masovni turizam i stoga stavljamo naglasak na podizanje kvalitete, izvornii doživljaj, tradiciju i ulaganje u kvalitetu proizvoda. I kroz Strategiju razvoja turizma na Kvarneru glavni naglasak stavili smo na održivi razvoj turizma. Održivi razvoj turizma u odredištu podrazumijeva istovremeno uvažavanje potrebe današnjih gostiju, ali i domaćem stanovništu osigurati kvalitetan život, čime se vodi računa o „prihvatnom kapacitetu" odredišta. Smisao turizma je neprekidan rad na unapređenju ponude odredišta i samim time stvaranje preduvjeta kako bi oni koji se bave turizmom i svim pratećim djelatnostima na našem prostoru od turizma zarađivali odnosno živjeli što bolje. Glavni cilj ostaje jačati pred- i posezonu budući da ne možemo uvijek imati rekordnu "špicu” sezone, već moramo promatrati i proučiti turističku godinu u cijelosti. Sudeći po statističkim pokazateljima, na Kvarneru uspjevamo u jačanju dijelova godine prije i nakon ljetne sezone, jer, kada primjerice govorimo o predsezoni gledajući od 2010. pa do danas, za gotovo 90% su povećana noćenja gostiju!

Zahvaljujući zajedničkoj suradnji s Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, kroz ovakve susrete imamo priliku da studente, buduće turističke djelatnike, u izravnom susretu s "praksom” potaknemo na razmišljanje i usmjerimo prema osmišljavanju nekih novih ideja za unapređenje turističkog razvoja. Na ovaj način želimo našim budućim kolegama usaditi ideju kako kvaliteta uvijek mora stajati ispred kvantitete. Rad u turizmu istovremeno nudi veliki broj mogućnosti i prilika, ali zahtijeva puno fleksibilnosti, predanosti, vještina, prakse i upornosti. Stoga, rado surađujemo s Fakultetom i Sveučilištem u Rijeci, jer kroz ovakve radionice i predavanja studente možemo usmjeriti i potaknuti ih da se dodatno poduče. Spona "prakse i znanosti” koju na ovaj način njegujemo i potičemo, dobar je način kako da osmislimo odgovore na izazove koji nam slijede."

  isprintaj članak