Drevni kosturi poznati kao "Ljubavnici iz Modene" su mladići
Dva su mladića dakle, mogli biti ratni drugovi ili prijatelji, umrli zajedno tijekom okršaja i tako pokopani unutar istog groba “ ...
Mjesec na dan rođenja utječe na naše osobine
Ukoliko ste rpđeni u vrijeme punog Mjeseca potpuno ste drugačiji od osoba rođenih u doba polumjeseca. ...
Bosch započinje sezonu grijanja novim rap videozapisom
IFA 2019.: sezona počinje uz pametni i povezani sustav grijanja EasyControl ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti
Političari, odvojite nešto novca za rukomet
Objavljeno: 31.10.2018. 08:43  
Predstavljena monografija „60 godina rukometa u Samoboru “
Predstavljena monografija „60 godina rukometa u Samoboru “

Urednica knjige Petra Somek, autor dr. Mile Plazonić i predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Tomislav Grahovac (snimio: Petar Feletar)

 

 

Monografija dr. Mile Plazonića „60 godina rukometa u Samoboru (1957. – 2017.) - Prinos povijesti sporta u gradovima Samoboru i Svetoj Nedelji", u nakladi izdavačke kuće „Meridijani", svečano je predstavljena u Samoboru.  Uz autora, o knjizi je govorila njezina urednica prof. Petra Somek, a više od 200 gostiju pozdravili su gosti iz Samobora i Zagrebačke županije te predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Tomislav Grahovac. Riječ su dobili i zaslužni rukometaši i rukometni djelatnici samoborskoga kraja, Branko Radošević, Maja Kozlovec i Darijo Gaća.

Sport u Samoboru do sada je opisan u nekoliko knjiga no ovo je prva knjiga isključivo o rukometu.

U knjizi „60 godina rukometa u Samoboru" temeljito je prikazana povijest i značenje rukometnog sporta u gradovima Samoboru i Svetoj Nedelji od 1957. do 2017. godine. Monografija ima više od 300 stranica, oko 500 fotografija, a donosi i nekoliko tisuća rezultata raznih rukometnih utakmica, oko 2500 imena igrača i sportskih djelatnika uz navođenje svih 46 registriranih klubova koji su od 1957. do 2017. djelovali ili još djeluju u samoborskom kraju.

Tomislav Grahovac izrazio je veliko priznanje autoru knjige rekavši da je svjestan kako je bila riječ o mukotrpnom poslu. Posebno je istaknuo fenomen malog mjesta Rude kod Samobora, sa svega 1100 stanovnika, gdje svi žive za rukomet, a klub igra u Premijer ligi. Prisjetio se i ŽRK Samobor čije su igračice 2013. bile finalistice europskog Challenge kupa.

Na kraju je Grahovac poručio političarima iz gradova i županije neka odvoje nešto novca za rukomet. „Vi to nećete ni osjetiti, a rukometaši će to obilno vratiti", kazao je.

Govornici su istaknuli i Vladimira Šujstera, bivšeg igrača RK Rudar iz Ruda i člana hrvatske rukometne reprezentacije koja je 1996. u Atlanti osvojila prvo olimpijsko zlato na Hrvatsku.

Zahvalivši svima, autor dr. Mile Plazonić rekao je da se u pisanje knjige upustio uočivši koliko se malo piše o rukometu, a pogotovo o tom sportu u manjim sredinama. Zahvalio je „Meridijanima" i urednici Petri Somek na velikom trudu, a kao zanimljivost je nabrojao neke poznate osobe koje su bili aktivni rukometaši – natjecatelji u samoborskom kraju, od predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i odvjetnika Čede Prodanovića do maestra Siniše Leopolda i drugih. 

 


 

  isprintaj članak