Hotel Russo-Balt u Moskvi - nevjerojatan hotel za ljubitelje secesije
Ako se želite osjećati pravim aristokratom, izaberite najbolji luksuzni butik hotel u Moskvi - hotel Russo Balt Moskva. ...
Jeste li seksi?
Ukus u oblačenju pokazuje, htjeli to ili ne, vaš smisao za erotsko prikazivanje. ...
Taj predivni Peking uskoro na programu HRT-a
HRT od 12. svibnja počinje s emitiranjem dokumentarnih filmova pod nazivom Taj predivni Peking. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vinari i vinarstvo
Novinari, vinski trgovci i sommelieri bili su na predstavljanju novog vina vinarije obitelji Benvenuti
Objavljeno: 02.05.2019. 10:03  
Predstavljena vina Santa Elisabetta
Predstavljena vina Santa Elisabetta

Braća Albert i Nikola Benvenuti, vlasnici vinarije poznate po vinima od malvazije, terana i muškata, predstavili su  na vidikovcu zagrebačkog nebodera u Ilici 2 svoje novo, dosad najambicioznije, vino Santa Elisabetta. Santa Elisabetta je vino od terana, sorte po kojoj je vinarija Benvenuti već prepoznata kao jedna od vodećih kada je u pitanju kvaliteta i s kojom su do sada osvajali najveća svjetska priznanja poput Decanterove platinaste medalje. Međutim, želja obitelji Benvenuti je da se sa Santom Elisabettom ljestvica podigne na još veću razinu od dosadašnje i da se uspostave novi standardi kvalitete terana.

"Santa Elisabetta je plod dugogodišnje potrage za našim najvažnijim vinom, dobivenim selekcijom najboljeg grožđa terana s  našeg najznačajnijeg položaja za tu sortu. Zbog izloženosti suncu, nadmorske visine od 330 metara, visokog udjela lapora i vapnenca u tlu Sante Elisabette, teran nam tamo uvijek daje izvrsne rezultate pa smo odlučili od tog grožđa napraviti posebno vino. U osmom mjesecu smo zelenom berbom uklonili više od pola uroda kako bi preostalo grožđe preuzelo na sebe sve nutrijente i dalo najvišu moguću kvalitetu. Nakon toga smo ga ostavili nešto duže na lozi od redovnog terana da bi ga nakon fermentacije i maceracije pustili dugo sazrijevati, prvo u drvenim bačvama od francuskog hrasta dvije godine i potom u boci još godinu i pol, a sve kako bismo postigli savršenu ravnotežu.

Završni odabir vina uradili smo komisijski zajedno sa šest vinskih stručnjaka i time smo prvobitni izbor još dodatno i značajno količinski smanjili.  Članovi komisije koja je s nama zajedno ostvarila završni odabir su sommelieri Ivan Jug, Sandi Paris, Mario Meštrović i Filip Savić te gastronomski i vinski novinari Rene Bakalović i Saša Špiranec.” - rekao je  Nikola Benvenuti na predstavljanju Sante Elisabette .  

Santa Elisabetta je proizvedena u ograničenoj količini od 1.700 boca zapremnine 0,75 litara i 100 magnuma zapremnine od 1,5 litara. Godište proizvodnje vina je 2015. koja se pamti kao jedna od najboljih berbi u Istri za crna vina u novijoj povijesti, a zbog čega i jest odabrana za premijerno izdanje Sante Elisabette. Ubuduće će Santa Elisabettu proizvoditi isključivo u godištima s dobrim berbama.

Na promociji su također prvi puta predstavljeni Rose i Malvazija iz berbe 2018., kao i vino Caldierosso, izbor četiri sorte, teran, merlot, nebbiolo i tempranillo. Malvazija i rose dolaze iz godišta koje istarski vinari doživljavaju jednim od boljih u posljednjem desetljeću. Rose je dobiven od terana i sasvim je suh, s puno voćnosti i živog je, aperitivnog karaktera, a malvazija odiše svježinom i raskoši idealno dozrelog vina, punog je okusa na kojem se izmjenjuju mineralnost i voćnost i dobro se spaja sa jelima od riba i morskih plodova.

(T. Radić)

 

  isprintaj članak