Odjeća za pustolovna putovanja
Prirodna vlakna poput svile i vune, koliko god mislili da su otporna, neće izdržati pustolovna putovanja. ...
Pospremanje u svrhu zdravlja
Ovi kišoviti jesenski dani, kada nam se ne izlazi na dosadnu jesenku kišu, najbolji su za čišćenje od stvari koje obično zanemarujemo. ...
Prigodna poštanska marka “350 godina Sveučilišta u Zagrebu”
Od 1874. ukupno je više od pola milijuna studenata završilo studij na Sveučilištu u Zagrebu, a danas je po veličini među 15 najvećih sveučilišta u Europi. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vinari i vinarstvo
Novinari, vinski trgovci i sommelieri bili su na predstavljanju novog vina vinarije obitelji Benvenuti
Objavljeno: 02.05.2019. 10:03  
Predstavljena vina Santa Elisabetta
Predstavljena vina Santa Elisabetta

Braća Albert i Nikola Benvenuti, vlasnici vinarije poznate po vinima od malvazije, terana i muškata, predstavili su  na vidikovcu zagrebačkog nebodera u Ilici 2 svoje novo, dosad najambicioznije, vino Santa Elisabetta. Santa Elisabetta je vino od terana, sorte po kojoj je vinarija Benvenuti već prepoznata kao jedna od vodećih kada je u pitanju kvaliteta i s kojom su do sada osvajali najveća svjetska priznanja poput Decanterove platinaste medalje. Međutim, želja obitelji Benvenuti je da se sa Santom Elisabettom ljestvica podigne na još veću razinu od dosadašnje i da se uspostave novi standardi kvalitete terana.

"Santa Elisabetta je plod dugogodišnje potrage za našim najvažnijim vinom, dobivenim selekcijom najboljeg grožđa terana s  našeg najznačajnijeg položaja za tu sortu. Zbog izloženosti suncu, nadmorske visine od 330 metara, visokog udjela lapora i vapnenca u tlu Sante Elisabette, teran nam tamo uvijek daje izvrsne rezultate pa smo odlučili od tog grožđa napraviti posebno vino. U osmom mjesecu smo zelenom berbom uklonili više od pola uroda kako bi preostalo grožđe preuzelo na sebe sve nutrijente i dalo najvišu moguću kvalitetu. Nakon toga smo ga ostavili nešto duže na lozi od redovnog terana da bi ga nakon fermentacije i maceracije pustili dugo sazrijevati, prvo u drvenim bačvama od francuskog hrasta dvije godine i potom u boci još godinu i pol, a sve kako bismo postigli savršenu ravnotežu.

Završni odabir vina uradili smo komisijski zajedno sa šest vinskih stručnjaka i time smo prvobitni izbor još dodatno i značajno količinski smanjili.  Članovi komisije koja je s nama zajedno ostvarila završni odabir su sommelieri Ivan Jug, Sandi Paris, Mario Meštrović i Filip Savić te gastronomski i vinski novinari Rene Bakalović i Saša Špiranec.” - rekao je  Nikola Benvenuti na predstavljanju Sante Elisabette .  

Santa Elisabetta je proizvedena u ograničenoj količini od 1.700 boca zapremnine 0,75 litara i 100 magnuma zapremnine od 1,5 litara. Godište proizvodnje vina je 2015. koja se pamti kao jedna od najboljih berbi u Istri za crna vina u novijoj povijesti, a zbog čega i jest odabrana za premijerno izdanje Sante Elisabette. Ubuduće će Santa Elisabettu proizvoditi isključivo u godištima s dobrim berbama.

Na promociji su također prvi puta predstavljeni Rose i Malvazija iz berbe 2018., kao i vino Caldierosso, izbor četiri sorte, teran, merlot, nebbiolo i tempranillo. Malvazija i rose dolaze iz godišta koje istarski vinari doživljavaju jednim od boljih u posljednjem desetljeću. Rose je dobiven od terana i sasvim je suh, s puno voćnosti i živog je, aperitivnog karaktera, a malvazija odiše svježinom i raskoši idealno dozrelog vina, punog je okusa na kojem se izmjenjuju mineralnost i voćnost i dobro se spaja sa jelima od riba i morskih plodova.

(T. Radić)

 

  isprintaj članak