Bosch i Mercedes-Benz pokreću pilot-projekt za uslugu automatiziranog prijevoza u San Joseu
Automatizirana vozila S-klase opremljena Boschevim i Mercedes-Benzovim sustavom vožnje i softverom pružaju uslugu prijevoza između zapadnog San Josea i središta ...
U kojoj zemlji pršti od orgazma?
Sve vrvi trgovinama seksi igračkama, raznim spolno poticajnim materijalima, pornografskim filmovima i slično. ...
Krovovi bečkog metroa postaju postrojenja za proizvodnju solarne energije
Dobivenu će se energiju trošiti odmah na mjestu proizvodnje za pogon dizala, pokretnih stuba i rasvjetu. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Recepti
U gostima ne smije manjkati gibanice
Objavljeno: 05.07.2014. 12:43  
Prekmurska gibanica
Prekmurska gibanica

Najpoznatija i najpopularnija slovenska tradicionalna slastica koja je već stoljećima prazničko i blagdansko jelo u Prekmurju. Ne znamo kad su počeli praviti tu slatku pogaču od prhkoga (donji dio) i razvučenog tijesta (između nadjeva) s nadjevom od jabuke, oraha, svježeg sira (u novije vrijeme s grožđicama) i maka. Pogača se pekla za Božić, Novu godinu, Uskrs ili za posebne prigode kao što su vjenčanja, lokalni crkveni praznici, mlade mise, različite proslave i drugi praznici. Iz nekih starijih izvora možemo zaključiti da su današnji sastav i oblik gibanice posljedica duljega razvojnog procesa koji nažalost nije dovoljno dokumentiran. 

U jednom od najstarijih pisanih izvora, još iz 1828. godine, možemo pročitati kraći zapis Jožefa Košiča (1788., Bogojina – 1867., Gornji Senik, Felsoszolnok u Mađarskoj) o gibanicama:

«U gostima ne smije manjkati gibanice, koja nastaje ovako: Tijesto se tanko razvalja i pospe naribanim zeljem, repom ili svježim sirom. Drugi sloj tijesta sve zajedno pokrije i njega se zatim isto tako pospe. Tijesto od 10 ili11 takvih slojeva, koje je na vrhu isto tako posuto i premazano maslacem, naraste na priličnu debljinu i ispeče se. Na stolu se nareže u osam trokuta koji se slože u stup. Svaki gost mora dobiti komad koji može tamo pojesti ili ponijeti kući.»


Ime po slovenskoj riječi "guba" (hrv. nabor)

Iz prilično detaljnog opisa vidljivo je da je gibanica doživljavala razvoj do današnjeg oblika, osobito što se tiče nadjeva, a osnovni sastav po slojevima tijesta ostao je isti. Ime je dobila po narodnoj riječi «guba», koja označuje nabor jer je gibanica sastavljena od više nabora, odnosno naborana je. Naravno, hipotetičko zaključivanje dovodi nas do drugih oblika pogača i beskvasnih kruhova, npr. „gibica“ koje su vjerojatno isto tako suoblikovale višestoljetni razvoj te pogače. Izgledu današnje gibanice možda je pridonijela i kultura nekadašnjih prekmurskih Židova. Za sladilo u gibanicama nekoć su upotrebljavali med, što je jedna od značajki gibanica koje su poznate na mađarskom govornom području Prekmurja.

Ali nadjevi u mađarskim gibanicama tanji su nego u prekmurskima, a posebnost mađarskih je i naribana čokolada između nadjeva. Potonje je nedvojbeno nova pojava. Inače je redoslijed nadjeva u prekmurskoj gibanici točno određen: mak, sir, orasi i jabuka.


Prekmurska gibanica danas je zaštićena namirnica

Prekmurska gibanica danas je zaštićena namirnica s oznakom tradicionalnog ugleda. To znači da njezina priprema nije ograničena samo na Prekmurje, nego je pod tim imenom može pripremati i prodavati svatko, ali mora u cijelosti poštovati zaštićenu recepturu. Upotreba njezina imena jamči dakle jedinstvenu recepturu i kakvoću na cijelom području Slovenije. Proizvođači moraju dobiti odgovarajući certifikat i s njime pravo upotrebe zaštitnog znaka. Za prekmursku gibanicu i još neke druge zaštićene namirnice stvorena je zajednička robna marka «Diši po Prekmurju» (Miriši po Prekmurju). Prekmurska gibanica okrugla je oblika i peče se u okrugloj keramičkoj tepsiji ili «gibančniku». Dopušteni su također pravokutni oblici i pravokutne tepsije.


Sastojci

Prhko tijesto

20 dag oštrog pšeničnog brašna

10 dag maslaca

prstohvat soli

prstovet šećera

približno 1 dl vode

Sve sastojke stavimo u zdjelu i zamijesimo tijesto. Mijesimo tako dugo dok ne dobijemo glatko tijesto koje zatim ostavimo da odstoji 30 minuta.

 

Razvučeno tijesto

90 dag glatkoga pšeničnog brašna

1 jaje

1 žličica ulja

prstohvat soli

mlaka voda za miješenje

malo octa ili limunova soka

Od navedenih sastojaka zamijesimo glatko i mekano tijesto za razvlačenje, koje isto tako ostavimo da odstoji 30 minuta. Kod pripreme tog tijesta bitno je da ga uistinu dobro izmijesimo. Od tijesta napravimo 9 – 10 hljepčića koje ćemo poslije razvući u pojedine slojeve.

 

Nadjev od maka

30 dag sitno samljevenog maka

10 dag šećera

1 vanilin šećer

naribana limunova korica

Mak u zrnu sitno sameljemo, možemo ga preliti s 0,5 dl vrelog mlijeka, dodamo šećer, vanilin šećer, naribanu limunovu koricu i sve to izmiješamo. Nadjev od maka razdijelimo na dva dijela. 

 

Nadjev od svježeg sira

1 kg svježeg sira

10 dag šećera

2 jaja

2 vanilin šećera

prstovet soli

10 dag grožđica

naribana limunova korica

Siru dodamo žumanjke, šećer, vanilin šećer, prstovet soli i naribanu limunovu koricu. Sve dobro izmiješamo u glatku smjesu. Na kraju umiješamo još grožđice koje smo prije toga oprali, namočili u mlaku vodu i ocijedili. Nadjev od sira razdijelimo u dva dijela.

 

Nadjev od oraha

30 dag mljevenih oraha

10 dag šećera

1 vanilin šećer

0,5 dl ruma

Mljevene orahe pomiješamo s ostalim sastojcima i nadjev razdijelimo u dva dijela.

 

Nadjev od jabuka

1 kg oguljenih jabuka

prstovet soli

12 dag šećera

3 vanilin šećera

cimet

10 dag bijelih krušnih mrvica

Oguljene jabuke naribamo na tanke rezance ili kriške. Dodamo šećer, vanilin šećer, cimet i mrvice te sve zajedno rahlo izmiješamo. Nadjev od jabuke razdijelimo na dva dijela.

 

Sastavljanje prekmurske gibanice

Za pečenje prekmurske gibanice upotrijebimo pravokutnu tepsiju približne veličine 40x35 cm ili okruglu keramičku (i limenu) tepsiju s gornjim promjerom od 30 do 35 cm i visine od 7 do 9 cm. Tepsiju namažemo maslacem.

Za stavljanje pojedinih slojeva tijesta i nadjeva treba nam preljev od vrhnja koji napravimo od 7 dl gustoga kiselog vrhnja i 5 jaja tako da najprije od bjelanjaka istučemo tvrdi snijeg. Zatim posebno izmiješamo bjelanjke i kiselo vrhnje, a nakon toga polako umiješamo i tvrdi snijeg od bjelanjaka. Ukupnu količinu preljeva moramo razdijeliti na 6 dijelova. Za polijevanje sloja razvučena tijesta trebamo i rastopljeni maslac.

 

1. Odstajalo krhko tijesto razvaljamo na debljinu od pola prsta i položimo ga u namaštenu tepsiju tako da pokriva cijelo dno i seže do ruba tepsije.

2. Odstajalo tijesto za razvlačenje razvučemo u 9 – 10 slojeva.

3. Na krhko tijesto namažemo polovicu nadjeva od maka, polijemo ga dijelom preljeva od vrhnja pokrijemo slojem razvučena tijesta i poškropimo maslacem.

4. Na sloj tijesta namažemo polovinu nadjeva od svježeg sira, prekrijemo ga slojem razvučena tijesta i poškropimo maslacem.

5. Slijedi mazanje polovinom nadjeva od oraha koji polijemo dijelom preljeva od vrhnja, prekrijemo slojem razvučenog tijesta i poškropimo maslacem.

6. Na taj sloj tijesta stavimo polovicu nadjeva od jabuka koji isto tako prekrijemo slojem razvučena tijesta i poškropimo maslacem.

7. Zatim se postupak ponovi, i to po rasporedu: nadjev od maka, sira, oraha i jabuka, a između svakog sloj razvučena tijesta.

8. Gibanicu zatvorimo s jednim ili dva sloja razvučena tijesta koje premažemo preljevom od vrhnja. Gibanicu na više mjesta probodemo iglom do dna posude.

9. Pečemo je u pećnici na temperaturi od 180 do 200 °C približno 1 sat. Vrijeme pečenja ovisi ponajprije o visini gibanice. Ako smo napravili višu, vrijeme pečenja može biti i sat i pol.

 

Gibanicu razrežemo još rahlu i toplu ili ohlađenu, u okruglom modelu na trokute, a u pravokutnom na četverokute.


  isprintaj članak