Šarene maske za lice dobivaju na popularnosti u Južnoj Koreji
Poznata glumica Kim Hye-soo objavila je na društvenim mrežama svoju fotografiju s maskiom neonske boje. Fotografija je privukla velik broj klikova i lajkova. ...
Prirodan hidrogel kao ekološko rješenje za suše
Bečki znanstvenici razvili su hidrogel od potpuno prirodnih sirovina koji dugoročno poboljšava kakvoću tla. ...
Glačalo i glačanje
Kada kupujete novo glačalo obavezno provjerite ima li odgovarajući atest tj. zadovoljava li sigurnosne sustave u našoj zemlji. ...
Anketa


NALAZITE SE U
Tisuće ribiča u Hrvatskoj lovi varalicama
Objavljeno: 18.08.2012. 17:18  
Priča o varalicama
Priča o varalicama

Spin tehnika ribolova doživjela je iznimnu popularnost krajem 19. stoljeća i početkom prošlog stoljeća u Sjedinjenim Američkim Državama, a sve je popularnija i u Europi. Danas je, varaličarenje, spin ili blinkanje, kako kod nas zovu ovaj način ribolova i kod nas veoma popularan. Od 40.000 hrvatskih ribiča, većina ih ponekad tako lovi, a onih zagriženih specijalista, koji samo tako love ima više tisuća. Osim slobodnog ribolova, imaju svoja natjecanja na razne grabežljivce, a specijalisti među njima samo na basa (pastrvskog grgeča), štuku ili pastrvu. Uz nekoliko jakih profesionalnih natjecanja (Storm i Rapala kup), ima više “trofeja” od kojih je slavonski najpoznatiji, pa čak i jedinstvena Hrvatska spin liga u ribolovu pastrva iz koje se regrutira reprezentacija koja uspješno godinama nastupa na svjetskim prvenstvima u spin ribolovu s obale.

 

Što je to spin ribolov?

To je zanimljiv ribolov u pokretu koji od ri-bolovca zahtijeva odgovarajuću tjelesnu pripremljenost i pribor, po kojem je tehnika najprepoznatljivija. Naime, za spin ribolov koristi se odgovarajući štap, rola, najlon i – vara-lica, umjetni mamac kojim se provlačenjem kroz vodu nastoji prevariti riba. Na udicama varalica pretežito su ribe grabežljivci, iako se tako mogu uloviti i neke tzv. mirne ribe.

Ovisno o veličini i vrsti ribe, spin ribolov se dijeli na laki, srednji i teški. Ovom načelnom podjelom najlakše je shvatiti kompleksnost ovog načina ribolova. Za svaku “težinu” ribolovci koriste štapove i role različite gramaže i akcije, te jačinu najlona, prilagođavajući ih veličini i vrsti ribe te uvjetima na vodi.

 

Važnost mamaca

Podjela mamaca-varalica ovisi o materijalu iz kojeg su napravljene pa do njihovih tehničkih karaketristika, odnosno načina rada u vodi. Upravo prema tom posljednjem kriteriju mogu se podijeliti na lelujave ili žlice (metalne), leptire, teturavce (voblere) i silikonce (gumene). Unutar tisuća modela varalica postoje i razne inačice.

Žlice, kao najjednostavniji oblik varalica, ribiči koriste najdulje. Ne baš od željeznog doba, ali sigurno vrlo dugo. Amerikanac Julio Buel smatra se konstruktorom (1848.) prve modrene žlice, čiji se osnovni oblik zadržao sve do danas, a koja je veoma popularna i učinkovita u ribolovu štuke, soma, ali i drugih vrsta riba. Danas su posebno glasovite varalice takvog tipa, DAM Effzett, pa ABU Toby, a svoje varijante takvih žlica (Kupa, Korana) proizvodi i karlovačka IDRA.

Druga vrsta varalica koja je često u upotrebi su tzv. leptiri, varalice koje imaju žičano tijelo oko kojeg se vrti pločica i, na kraju tijela, trokuku udicu. Tu varalicu kod nas često nazivaju mepsom jer je francuska tvrtka Mepps (Manufacturer d’Engines de Precision pour Peche Sportive), kao vodeći svjetski proizvođač,  a i jedna od prvih, postala sinonim za ovu vrst varalice. Ovi modeli varalica javljaju se već sredinom 19. stoljeća, a autor prvog modernog spinera bio je William Love, koji je svoj izum Slim Eli počeo proizvoditi 1883. godine. Taj “leptir” bio je prepoznatljiv po obješenoj udici na koju se mogao navući prirodni mamac (gujavica, crv i sl.).

Leptiri su posebice popularni u ribolovu pastrva, klena, grgeča ali i ostalih riba.

 

Dvadesetak godina voblera

Teturavci ili vobleri prihvaćeni su kod naših ribiča tek pred dvadesetak godina. Iako se pri njihovom spomenu prvo pomisli na finsku Rapalu i Lauri Rapalu, prve teturavce su od drveta izrađivali već sjevernoamerički Indijanci. Posljednjih godina proizvode se i od plastike. Sredinom 18. stoljeća, iskustvo i modele koje su izrađivali sjevernoamerički Indijanci, James Heddon je pretoćio u nove modele i serijsku proizvodnju. Heddon vobleri popularni su i danas. Lauri Rapala je svoje prve modele ponudio svijetu tek 1936. godine, ali danas je koncern Rapala (drveni vobleri) u kojem su i američki Storm (plastični vobleri), Blue Fox (leptiri i žlice), te francuski VMC (udice) jedan od vodećih proizvođača varalica u svijetu. I kod nas ima nekoliko proizvođača voblera, npr. Monarch Dok iz Vukovara i Rollo vobleri iz Samobora.

Voblerima se može loviti široka lepeza ribljih vrsta, od malih (klen, grgeč), pa preko pastrva i bolena do štuke, smuđa i soma.

 

I konačno – gumenjaci

Točnije, silikonske varalice raznih oblika i izvedbi pa se u neke može stavljati i miris ili se premazuju mirisom za privlačenje pojedinih vrsta grabežljivaca. Njima se također mogu loviti razne vrste riba. Za slatkovodni ribolov koriste se varalice namijenjene ribolovu pastrvskog grgeča, smuđa, štuke i soma. Koriste se kao jigg varalice nataknue na tzv. jigg glave, koje omogućuju bacanje tih varalica na odgovarajuće daljine, te njihovo vođenje na dnu, pri dnu, gore dolje ili pri površini.

 

I na morske ribe

Svi se tipovi varalica koriste se i za ribolov raznih vrsta morskih riba.

Iako je ribolov varalicom umijeće za sebe, koje se uči na svakom izlasku na vodu budući da treba pojedini tip varalice znati voditi, kako bi izazvao pravu frekvenciju i izazvao grabežljivca na griz. No, najelementarnije, spin tehnika se sastoji u izbacivanju varalice, štapom i rolom, na željenu poziciju u vodi i  povlačenje varllice kroz vodu prema sebi. Blinkati se može i iz čamca ili se varalica povlači čamcem (veslanjem ili laganim radom motora) – troling.

Svaki tip varalice ima drugačiji rad u vodi i izaziva drugačiju vibraciju. Izbor i boja varalica ovisi o stanju vode, njenoj brzini, te vrsti ribe koja se želi prevariti. U svakom slučaju, spin ribolov je atraktivan i spada u aktivne ribičke tehnike.

  isprintaj članak