Prirodan hidrogel kao ekološko rješenje za suše
Bečki znanstvenici razvili su hidrogel od potpuno prirodnih sirovina koji dugoročno poboljšava kakvoću tla. ...
Glačalo i glačanje
Kada kupujete novo glačalo obavezno provjerite ima li odgovarajući atest tj. zadovoljava li sigurnosne sustave u našoj zemlji. ...
U Baški otvorena trgovina ručno rađenih mirisnih suvenira
Nakon što su se 15 godina prodavali na štandu, ručno rađeni suveniri Kiki dobili su trgovinu. Iako je dolazak turista na Krk neizvjestan, vlasnica obrta Suzana ...
Anketa


NALAZITE SE U > Savjeti za putovanja
Oni koji karticu već imaju, trebaju provjeriti njihovu valjanost
Objavljeno: 10.06.2020. 07:33  
Prije putovanja provjerite valjanost europske kartice zdravstvenog osiguranja
Prije putovanja provjerite valjanost europske kartice zdravstvenog osiguranja

Svaka zabava može završiti s opasnostima po zdravlje

 

Europska kartica zdravstvenog osigurnja i dalje osigurava ista prava za vrijeme privremenog boravka u Europskoj uniji i na području Islanda, Lihtenštajna, Norveške i Švicarske. Osiguranici mogu primati hitne i nužne zdravstvene usluge po europskoj kartici ukoliko posjete liječnika u zdravstvenoj mreži.

Do kraja prijelaznog razdoblja Brexita, tj. do kraja ove godine, u Velikoj Britaniji je također moguće zatražiti zdravstvene usluge s europskom karticom.

I u državama s kojima Hrvatska ima međudržavne sporazume, osigurane osobe imaju pravo na hitno liječenje s liječnicima koji su u javnoj zdravstvenoj mreži. 

U drugim zemljama, poput Egipta, Tunisa, Turske i SAD-a, europska karta ne vrijedi, pa se savjetuje sklapanje komercijalnog putnog zdravstvenog osiguranja.

Prilikom sklapanja komercijalnog putnog zdravstvenog osiguranja provjere sitno otisnuta slova i obuhvaća li zdravstvene usluge vezane uz epidemiju covida-19, jer smo otkrili da to nekoliko osiguravajućih društava ne pokriva.

 

Provjerite valjanost

Osiguranici s europskom karticom zdravstvenog osiguranja mogu izbjeći izravnu naplatu u pravilu visokih troškova za obavljanje nužne ili potrebne medicinske usluge u inozemstvu. Europska karta je besplatna. 

Oni koji karticu već imaju, trebaju provjeriti njihovu valjanost. 

Osiguranici s europskom karticom zdravstvenog osiguranja moraju zatražiti medicinske usluge od liječnika u javnoj mreži, a ne u tzv. turističkim klinikama, čak i ako se nalaze u zdravstvenom domu. U protivnom će morati sami platiti uslugu. Povrat troškova može se tada zatražiti od HZZO-a, ali oni neće biti nadoknađeni u cijelosti.

Prije traženja medicinske usluge obavezno provjerite primaju li spomenutu europsku karticu zdravstvenog osiguranja.

  isprintaj članak