Hotel Russo-Balt u Moskvi - nevjerojatan hotel za ljubitelje secesije
Ako se želite osjećati pravim aristokratom, izaberite najbolji luksuzni butik hotel u Moskvi - hotel Russo Balt Moskva. ...
Jeste li seksi?
Ukus u oblačenju pokazuje, htjeli to ili ne, vaš smisao za erotsko prikazivanje. ...
Taj predivni Peking uskoro na programu HRT-a
HRT od 12. svibnja počinje s emitiranjem dokumentarnih filmova pod nazivom Taj predivni Peking. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Kućni ljubimci
Egzotični krajevi imaju skrivene nevolje za turiste i kućne ljubimce
Objavljeno: 15.02.2021. 10:34  
Prilagođavanje na vruće otočne klime Kariba
Prilagođavanje na vruće otočne klime Kariba

Općenito je dobra ideja imati svog kućnog ljubimca stalno uz sebe. Obavezno mu stavite oko vrata pouzdanu ogrlicu s njegovim imenom, adresom hotela ili imenom broda i vašim točnim podacima za kontakt. Savjetuje se da ljubimca svo vrijeme držite na uzici i vodite računa o dodiru s drugim psima. Neki od otočnih pasa su lutalice ili napadački usmjereni psi čuvari. I pobrinite se da pokupite otpad svog kućnog ljubimca. Svakako imajte pri ruci biorazgradive vrećice za pseći otpad.

 

Pripremljenost za vremenske nepogode i uragan

Vlasnici kućnih ljubimaca trebaju poduzeti nekoliko jednostavnih mjera kako bi se pripremili za vremenske nepogode, a na Karibima nužno je biti spreman za mogući uragan koji je podjednako opasan kako za vas tako i za vaše životinje. Važno je saznati sve o postupcima spašavanja i o mjestima sa skloništem na otoku koji ste odabrali. 

Trebat ćete istražiti ako iz bilo kojeg razloga morate ostaviti svoje kućne ljubimce ako je na raspolaganju hitno spašavanje. Pripremite se za nestanak struje, prekid telefonskih veza ili zatvaranje zračne luke barem na 72 sata do tjedan ili više, ovisno o jačini oluje. Hitne službe i uredovanje policije mogu biti ozbiljno ograničeni. Unaprijed izradite komplet za pripravnost za nepogode za svoje životinje. Kao dio obuke za katastrofe, psi bi trebali reagirati na osnovne naredbe, mačke i male životinje trebale bi biti naviknute na putovanje. Obavezno držite cijepljenje kućnog ljubimca aktualnim i ažurirajte oznake na svom ljubimcu. Također, vodite popis mjesnih smještajnih objekata koji prihvaćaju kućne ljubimce u slučaju hitnog spašavanja. Također ćete poželjeti opskrbiti se hranom za kućne ljubimce i dodatnom vodom ili lijekovima za svog ljubimca prije nego što se dogodi katastrofa.

 

Otrovni kukci/ zmije / pauci

Komarci su vrlo problematični i poznato je da prenose malariju. Obavezno poduzmite sve mjere kako biste osigurali sebe i vašeg psa od ovih kukaca. Poznato je da se parazitska šistosomijaza dobiva kupanjem u slatkoj vodi u kojoj se nalaze puževi zaraženi nametnikom koji kroz kožu prodre u krvotok, a dobivaju ga mnogi koji plivaju u slatkim vodama Antigve, Portorika, Dominikanske Republike, Martinika, Montserrata, Guadeloupea i Svete Lucije. Nažalost, jedini način da se spriječi dosir, odnosno zaraza, je izbjegavanje kupanja u bazenima sa slatkom vodom na ovim otocima. Najsigurnije je držati oceana sa svojim psom. 

Također postoji opasnost od zaraze bjesnoćom od šišmiša ili divljih pasa u Portoriku, Trinidadu i Tobagu, Haitiju, Granadi, Kubi i Dominikanskoj Republici. Kao mjeru predostrožnosti najbolje je izbjegavati maženje pasa lutalica ili omogućavanje dodira s divljim psima koji lutaju mnogim otocima. 

Ostali kukci kao što su stonoge mogu biti problematični, a važno je pripaziti na otrovnu žabu strelicu, smeđeg samotnjaka i smrtonosnog pauka koji boravi na stablima banane. Lucija, Martinque, Guadaloupe i Trinidad navodno su jedini otoci koji imaju zmije. Najčešća zmija je Fer-de-lance Snake (Bothrops asper), vrlo otrovna vrsta poskoka.

Muha Screwworm je parazitska muha (muha ljudožderka, Cochliomyia hominivorax), vrsta nametničke (parazitske) muhe koja je dobro poznata po načinu na koji njene ličinke jedu živo tkivo toplokrvnih životinja, poznata po ličinkama u obliku vijaka, koje napadaju otvorene rane. Nalazi se u suptropskim i tropskim podnebljima od krajnjeg juga Sjedinjenih Država do Argentine, i na karipskim otocima u Dominikanskoj Republici, Haitiju, Jamajci i na Trinidadu i Tobagu.

 

Dostupnost lijekova na karipskim otocima

Svakako unaprijed predvidite potrebne lijekove za vašeg ljubimca. Nisu svi lijekovi dostupni, a i poprilična je razlika u cijeni lijekova od otoka do otoka.

 

Otočna vrućina i vlaga

Vruće vrijeme znači opasnost za pse, a nažalost, poteškoće povezanw s vrućinom, među najčešćim su problemima. Psi nemaju žlijezde znojnice pa se "znoje" kroz dahtanje i jastučiće šapa. Dok dahću, premještaju veliku količinu topline iz tijela i isparavaju je preko vlažnih jezika. Kako vlaga raste, voda ne može učinkovito ispariti što će pse učiniti osjetljivijima na probleme povezane s vrućinom.

Vlaga može biti stresna za pse i mora se uračunati u indeks topline budući da pseću tjelesnu temperaturu podiže na opasne razine. Mogu se ponašati kao da ne mogu doći do daha. Možda ćete primijetiti kako im jezik zadihan stoji uz bok usta, a ispružen je do krajnje mjere. Višom temperaturom i vlagom psi mogu ubrzano razvijati puls, početi se vrtoglavo ponašati, srušiti se ili leći te odbiti hodati, povraćati ili dobiti proljev ili razviti svijetlocrvene desni. Kako im se temperature približava na 43° C, mogu pretrpjeti oštećenja mozga, jetre i bubrega.

Najbolji način djelovanja je sprečavanje. Ne izvodite pse da se igraju po vrućini. Najbolja je kratka rana jutarnja ili kasna noćna šetnja. Planirajte duge šetnje za najhladnije doba dana, ali provedite nekoliko minuta na otvorenom i tijekom toplijih sati. Najbolja mjesta za šetnju i trčanje pasa su zasjenjeni parkovi i plaže (pod pretpostavkom da su uvjeti sigurni za kupanje) kako bi se pas mogao rashladiti kad god poželi. U pravim uvjetima može proći manje od 15 minuta da bi se došlo do toplotnog udara. Ako primijetite da se vaš pas pregrijao, odmah prekinite s radom i ohladite ga hladnom (ne prehladnom ili ledenom) vodom preko leđa ili trbuha i vratite u klimatizirano područje. Osigurajte dodatnu vodu za piće dok ste na otoku. Zadihanost vašeg psa hladi, ali također može dehidrirati njegovo tijelo. Možda ćete radije napuniti posudu za posudu za vodu i zamrznuti je preko noći.

 

I priprema je važna

Kako biste smanjili toplinski stres na karipskim otocima, prilagodite svoje pse vrućini izlažući ih kratkim šetnjama ili nekoliko minuta igre dok se temperature povećavaju. Neke se otočne sredine mogu pokazati posebno smrtonosnima za određene pasmine zbog utjecaja neprekidne vrućine i utjecaja na njihova tijela. Bilo kojeg kućnog ljubimca treba pažljivo nadzirati tijekom dana u takvim klimatskim uvjetima. Držite pse na otvorenom u zatvorenom prostoru tijekom dnevne vrućine i tijekom ljetnih mjeseci. Ne vozite ih na vožnju automobilom, jer se vrućina u automobilu u kratkom vremenu lako podiže na 45 stupnjeva, čak i s otvorenim prozorima.

  isprintaj članak