Svjetski dan krastavaca

Ovogodišnji Svjetski dan krastavaca prigodno je obilježen i proslavljen otvaranjem tajnih vrata zagrebačke Vile Werner Među gostima bile sui DJ Bizzo Bodega, mo ...
Trovanje računom iz dućana
Bisfenol A može utjecati na hormonski povezane metaboličke procese u tijelu i izazvati dijabetes i debljinu, te smanjuje plodnost i nepovoljno utječe na razvoj ...
Anketa


NALAZITE SE U > Savjeti za putovanja
Klima uređaj čak i zimi može učiniti pravo čudo!
Objavljeno: 06.11.2017. 08:47  
Priprema automobila za zimske uvjete
Priprema automobila za zimske uvjete

Stižu zima i zimski uvjeti vožnje. Pogledajmo što treba učiniti kako bismo osigurali vlastitu sigurnost i time spriječili nevolje.


Što biste trebali učiniti:

-           Pravovremeno nabaviti odgovarajuću zaštitu od smrzavanja za stakla, prednja svjetla na automobilu i uređaje za pranje stakla

-           Prije negoli nastupi zimska sezona provjeriti brisače i u slučaju da je potrebno, zamijeniti ih

-           Sprečavati pojavu kondenzacije na staklu za vrijeme vožnje!

Voda se može kondenzirati, kako izvana tako i s unutrašnje strane stakla i može stvoriti neprovidni talog. Iznutra tu naslagu čini vodena para koja većinom nastaje kao posljedica disanja. Kondenzira se na hladnoj površini stakla. Kad su vani posebno niske temperature, taj se talog čak i smrzava i može se, čak kratko vrijeme nakon brisanja, ponovo pojaviti. Za pomoć upotrijebite vrući suhi zrak koji pustite da puše po staklu. Tu se pokazalo da klima uređaj čak i zimi može učiniti pravo čudo!

U zimskoj polovici godine, magla i smanjena vidljivost zbog padajućeg snijega svakodnevne su pojave. Zbog toga dobro pazite, vozite odgovarajućom brzinom i držite preporučeni razmak između vozila!

Vožnja na temelju preglednosti znači da se uvijek smijete voziti samo toliko brzo koliko vam omogućava da ostajete na vidnoj udaljenosti. Kod 40 metara to znači – čak i kod zimskih uvjeta, održavati brzinu od ne više od 50 km na sat. To znači, ukoliko ne vidite najmanje dvije točke razgraničenja da je više od 50 km/h sigurno prebrzo!

Kod održavanja razmaka mislite na: jedna sekunda do vozila ispred vrijedi samo u najboljim uvjetima. Kad je kolnik mokar ili je smanjena vidljivost, držite veći razmak!

 

Budite vidljivi:

Najkasnije u trenutku kad u vlastitom retrovizoru više ne vidite dobro vozila koja vas slijede (npr. također i zbog blještanja sunca) istovremeno niti vozači iz suprotnog smjera ne vide vas. Stoga uvijek, cijelu godinu, voziste s upaljenim svjetlima!  

 

Ali, ne pretjerujte:

Stražnja svjetla za maglu, prednja svjetla za maglu i duga svjetla smije se uključiti samo u iznimnim situacijama. Inače više smetaju nego što koriste. I stvarno niste sigurniji kad vaše Xenon-žarulje već na tri kilometra udaljenosti progaraju rupu u mrežnici vozača iz suprotnog smjera. Ne zaboravite: I ti vozači moraju dovoljno vidjeti kako bi se bezopasno mogli provesti kraj vas.

  isprintaj članak