Pandemija prijeti glađu u zemljama koje se oslanjaju na uvoz
Pandemija koronavirusa prijeti da će dovesti do nestašice hrane stotinama milijuna ljudi, posebno u Africi, upozorili su jučer Ujedinjeni narodi. ...
Samo do 1560. godine ubijeno je oko 15 milijuna ljudi
Papa Aleksandar VI. izdao je nekoliko papinskih bula u kojima se otvoreno zagovara i opravdava porobljavanje domorodačkih naroda Kariba i Amerike, sve to u kori ...
Dezinfekcija doma na pametan način
Kako najbolje pristupiti čišćenju u kućanstvu, kao i prepoznati i dezinficirati neka mjesta s uobičajenim žarištem klica. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
U mnogim slučajevima liječnici daju recepte, čak i ako ne znaju trebaju li vam zaista
Objavljeno: 27.02.2020. 23:28  
Prirodne alternative antibioticima
Prirodne alternative antibioticima

Snimio: Željko Marušić 

 

Mnogo je razloga zbog kojih prekomjerno koristimo antibiotike. Godine 2001. Savez zabrinutih znanstvenika utvrdio je da je u Sjedinjenim Američkim Državama prodano ukupno 13,6 milijuna kilograma antimikrobnih lijekova za upotrebu na životinjama koje proizvode hranu, što predstavlja 80% svih antibiotika koje se proda ili distribuiraju u Sjedinjenim Američkim Državama. Svi jedemo to meso, često ne znajući kako stalno uzimamo antibiotike.

U mnogim slučajevima liječnici daju recepte, čak i ako ne znaju trebaju li vam zaista.

Istraživači Sveučilišta Harvard analizirali su Nacionalnu anketu o ambulantnoj medicinskoj skrbi i Nacionalnu anketnu za medicinsku njegu. Rezultati njihovih istraživanja su upečatljivi: liječnici su propisali antibiotike u 60 posto slučajeva za grlobolju i u 73 posto slučajeva za akutni bronhitis, dok bi stopa propisivanja antibiotika trebala biti oko 10 posto za grlobolju i gotovo ništa za akutni bronhitis.

Mnogo puta čak i bolesnici zahtijevaju antibiotike za bolesti poput gripe, prehlade, kašlja, grlobolje i drugih bolesti na koje antibiotici jednostavno nemaju nikakav učinak.

 

Kako smanjiti unos antibiotika

Ako predozirate antibiotike, može doći do više različitih popratnih pojava, uključujući proljev i gljivične infekcije u probavnom traktu ili ustima. Neki antibiotici (poput Floxia, Cipro ili Levaquin) čak imaju upozorenja o mogućim oštećenjima živaca i puknuću tetiva.

To se sve događa budući da antibiotici ubijaju i korisne bakterije u probavnom traktu. Ako želite izbjeći ove popratne pojave, trebate uzimati probiotske dodatke jer jačaju imunološki sustav i prirodno se bore protiv infekcija.

 

Smanjite korištenje antibiotika

Ako želite smanjiti izloženost antibioticima, evo nekoliko korisnih savjeta koji biste mogli slijediti:

• Pokušajte jesti ribu koja nije iz kaveznog uzgoja i organsko meso što više možete. Jedino tako možete biti sigurni da vaša hrana neće sadržavati antibiotike jer su u propisima za organsku hranu zabranjeni.

• Ne uzimajte antibiotike za virusne infekcije, jer jednostavno ne ubijaju niti jedan virus. 

• Antibiotici su propisani za strepkoke u grlu, a oni uzrokuju samo 10% svih vrsta grlobolje.

• Koristite prirodne lijekove kad god možete. Bakterije ne postaju otporne na bilje ili vitamine, ali na antibiotike da.

 

Prirodni probiotici

Ako ne želite uzimati probiotske dodatke, možete koristiti mnoge prirodne lijekove koji će vam također pomoći da povećate sposobnost imunološkog sustava u borbi protiv zaraze i bakterija, ali bez bilo kakvih drugih popratnih pojava. Prirodni probiotici su: vitamin C, češnjak, mravinac i kurkuma, a brusnica je odlična za sprečavanje infekcije mokraćnog sustava.

 

Valja zapamtiti

Antibiotici mogu biti korisni kod određenih vrsta bolesti, ali u većini slučajeva ih nije potrebno uzimati. Mnogo je bolje ojačati svoj imunološki sustav prirodnim lijekovima i uzimati antibiotike samo u rijetkim situacijama koje stvarno morate.

  isprintaj članak