Taj predivni Peking uskoro na programu HRT-a
HRT od 12. svibnja počinje s emitiranjem dokumentarnih filmova pod nazivom Taj predivni Peking. ...
Trnje – prostor i ljudi
U sklopu projekta Zagrebački kvartovi, Muzej grada Zagreba objavio je novu publikaciju, knjigu / katalog izložbe Trnje – prostor i ljudi. ...
Trebaju li muškarci častiti prilikom prvog spoja
Vječno je pitanje trebaju li muškarci častiti prilikom prvoga izlaska s nekom djevojkom (ženom). ...
Anketa


NALAZITE SE U > Ljepota
Približno 90 posto vremena u zimskom danu stanovnici gradova provode u zatvorenim prostorijama
Objavljeno: 07.12.2011. 18:55  
Privlačne i zimi
Privlačne i zimi


Na otvorenom je hladno, a unutra vruće. Najava je to i za preopterećenje kože i kose. Prema jednom istraživanju, približno 90 posto vremena u zimskom danu stanovnici gradova provode u zatvorenim prostorijama u kojima pregrijani zrak dovodi do jakog isušivanja kože.

S druge strane, pri svakom izletu na otvoreno, hladnoća doslovno prodire u sve pore na koži. Hladnoća uvelike oštećuje tanki masni film koji na rožastom sloju kože sprječava prekomjerno isparavanje. Već kod temperatura ispod 8°C koža napola smanjuje izlučivanje ulja, masti na površini kože su promijenjene, a posljedica toga je veliki gubitak vlage. Koža postaje suha, zateže se i izgleda izblijedjelo.

 

Zašto je koža zimi najosjetljivija?

Koža je zbog suhog zraka posebno osjetljiva i reagira na alkohol s povećanim rumenilom i osjećajem napetosti. Osim toga vodice za lice sa sadržajem alkohola rashlađuju kožu i pojačavaju suhoću. Kako se ne bi uništio prirodni zaštitni film na koži, treba pri čišćenju kože izbjegavati oštre sapune i opet posegnuti za blagom tekućom kozmetikom. Tko polaže važnost na naknadno čišćenje vodicom za lice, ne bi trebao upotrebljavati proizvode sa sadržajem alkohola.

 

Kako dati koži dovoljno vlage?

Nakon čišćenja koža zahtijeva posebnu njegu; lagane emulzije treba zamijeniti sadržajem bogatim kremama (npr. “Weather Everything”, Clinique). Sažeti make-up i puder treba izbjegavati, jer oni dodatno isušuju kožu. Bolji su temeljni kremasti premazi ili nijansirane dnevne kreme (npr. Nivea, Lancome, Jade), koje nude dodatnu vlažnost i zaštitu koži.

 

Što može dati njega kože?

Tko hoće biti siguran da mu koži nije ništa uskraćeno, treba s vremena na vrijeme umetnuti poseban program njege u kupaonici. Maske za jako vlaženje (npr. Clarins) pomažu obnavljanju kože. I ulja za lice pomažu prebroditi zimsko razdoblje. Ispravnim se smatra umjesto dnevne njege primjenjivati sadržajem bogate  noćne kreme. Brojni novi proizvodi sadrže dodatne tvari  kao vitamin A ili vitamin C, kao i  biljne iscrpke koji aktivno podržavaju obnovu kože (npr. Phenomen-A” od Diora).

 

O čemu treba voditi računa kod zimskog sporta?

Uvijek iznova skijaši zaboravljaju na važnu zaštitu od sunčevih zraka; upravo u brdima je ultraljubičasto A i B zračenje jače nego što se često misli. Zrcaljenje sunčevih zraka preko snijega čini sve ostalo, da dođe do sunčanih opeklina. Zbog toga treba voditi računa o visokom čimbeniku zaštite od sunčevih zraka. Æelatine za sunčanje su zabranjene, bolja su njegujuća mlijeka i kreme za sunčanje zbog malog sadržaja vode (voda se može smrznuti kod niskih temperatura).

 

Kako se pravilno njeguje kosu?

Mala vlažnost u zraku isušuje i kosu. Noćenje kapa i drugih pokrivala za glavu, kao i neprekidno trljanje krajeva kose  širokim ovratnicima i šalovima čini ostalo, tako da ustrojstvo kose postaje ohrapavljeno, dolazi do neobične pojave “elektriziranja” (naboj statičkog elektriciteta) kose i ona doslovno strši u zrak.

 

Kako spriječiti “zimske štete”?

Pravilna njega omogućuje svakoj ženi da dobro svlada zimu. Blaga sredstva za pranje kose postupaju s kosom na obazriv način (npr. Carlton). Tko uobičajeno ne upotrebljava nikakav balzam , trebao bi zimi posegnuti opet za njim. Njegujuće ispiranje kose daje joj vlažnost  i ravna ohrapavljeno ustrojstvo kose.

Nude se i drugi postupci skrbi o obnovljivosti kose, tzv. “pakung”, koji smanjuje njezinu osjetljivost prema hladnoćom uvjetovanim štetama kao lomljivost ili suhoća i daju joj zdravi sjaj (npr. Gliss-Kur, Guhl, Wella). Pritom se mogu uporabiti   prokušana domaća sredstva iz bakinog ormara za pripravu lijekova (vidi okvir) ili posegnuti za novim proizvodima kozmetičke industrije. Danas se nudi više vrsta takvih “pakunga” koji se nanose na opranu kosu i kroz 15 do 20 minuta kosi vraćaju čvrstoću i sjaj.

 

Njega iz prirode

Naše bake imale su svoje vlastite upute o njegovanju vanjštine; mnoge od njih nisu izgubile svoju vrijednost ni do danas.

Maslinovo ulje:

Maslinovo ulje jednostavno utrljati u kosu i ostaviti da djeluje jedan sat. Nakon toga kosu isprati blagim kozmetičkim sredstvom za pranje kose. Ulje hrani oštećenu kosu, čini je mekanom i omogućuje lagano češljanje.

Jabučni ocat:

Jedno ispiranje jabučnim octom jamči snažnu, sjajnu kosu i djeluje osvježavajuće za kožu na glavi.

Pivo:

Malo piva na kraju pranja glave prelivenog preko kose djeluje na njezino jačanje i podaje joj stabilnost.

 

Kako zaštititi kožu od utjecaja okoline?

Koža je najveći organ tijela. Njezina oba sloja štite protiv ohlađivanja, prodiranja otrova iz okoline ili izlučivanja krajnjih proizvoda izmjene tvari. U pokožici (epiderma),  tvorevini koja se sastoji od više slojeva stanica, kožne stanice stvorene na donjem rubu kreću se prema gore i poslije približno 30 dana izbijaju na površinu kože. Usmina, srednji sloj kože ili potkožno vezivno tkivo, opskrbljuje i podržava epidermu.

U jednoj želatinastoj supstanciji skupljaju se bjelančevine kolagen i elastin; ovaj odsječak je važan i za gospodarenje vodom i soli u tijelu. Osim toga, odavde se koža opskrbljuje kisikom, hranjivim tvarima i hormonima. Njegov sastavni dio su znojne i lojne žlijezde, koje zajedno s gornjim staničnim slojevima osiguravaju masti za vodeno-masni film na površini kože.

 

Njega iznutra

Tekućina:

Dovođenjem tekućine koža se opskrbljuje vlagom i djeluje jedro i zdravo. Umjesto punča ili kuhanog vina, treba piti nezašećerene biljne čajeve i vodu.

Spavanje

Spavanjem se zaista može postati ljepšim.  Prije svega u fazi dubokog sna oblikuje se dva puta više novih stanica kože nego u drugim dijelovima dana i noći.

Biotin:

Vitamin B7 djeluje na izmjenu tvari i važan je za ustroj kože, kose i noktiju. Trebalo bi si priuštiti svakog jutra obrok svježih muesla (pripravak od neoljuštenih žitarica i voća), jer u zobenim pahuljicama, kikirikiju i orasima ima puno biotina.

Vitamin C:

Najpoznatiji vitamin štiti ne samo imunološki sustav protiv ugroze od gripe, već ubrzava i proizvodnju bjelančevine kolagena koji je odgovoran za rastezljivost kože.

 

Savjeti i vještine

“Elektrizirana kosa”:

Ovlaženim rukama lagano prelaziti preko kose. Djelotvorno: antistatički češljevi i četke sa zlatnom prevlakom (npr. od Marlies Möller).

Odlazak frizeru:

Svakih četiri do pet tjedana treba odrezati vrhove kose. Time se izbjegava upletanje kose i osigurava njena stabilnost.

Kosu ne trljati:

Poslije pranja kosu umotati u ručnik i nježno je iscijediti. Ako se osjetljiva kosa suši trljanjem, može se zamrsiti.

Sušenje kose sušilom:

Kosu ne treba sušiti s fenom “iznad glave”. Bolje je sušiti kosu od korijena prema vrhu.

Kemijski postupci:

Zimi ne treba previše tražiti od kose s kemijom. Trajno kovrčanje kose i bojenje u isto vrijeme štete kosi.

Njega:

Zimi vodite računa o njezi kose. U hladno godišnje doba jedanput tjedno primijeniti ljekoviti “pakung”.

  isprintaj članak