Iznenađujuće činjenice o fakultetima u SAD-u
Fakulteti se često međusobno natječu u tome koji je kampus najdomljiviji i koji će pridobiti najviše studenata. ...
Posjetili su 10 restorana brze hrane, nezadovoljni označavanjem alergena
Stručnjaci Međunarodnog instituta za potrošačka istraživanje (MIPOR) posjetili su 10 restorana brze hrane u pet slovenskih gradova i provjerili je li označavanj ...
Sa završenim studijem psihologije može se ostvariti krasan posao i napredovanje u njemu
Kako je područje psihologije toliko raznoliko, mogućnosti zaposlenja su beskrajne! ...
Anketa


NALAZITE SE U > Recepti
Probiotski kruh bez žitarica s indijskim oraščićima i probiotskim kapsulama za dizanje tijesta.
Objavljeno: 26.04.2020. 07:12  
Probiotski kruh sa cjelovitim žitaricama ili samo s indijskim oraščićima
Probiotski kruh sa cjelovitim žitaricama ili samo s indijskim oraščićima

Kruh samo s indijskim oraščićima ili cjelovitim žitaricama

(za jednu osobu)

 

Nakon što smo nesporno potvrdili da rafinirani ugljikohidrati ne spadaju u zdravu prehranu, nudimo zdravu zamjenu kruhu – tzv. Sourdough bread s kiselkastim tijestom. Kruh od kiselog tijesta tradicionalno se pravi od divljeg kvasca i dobrih bakterija. To je stoljetna drevna umjetnost kojom se poboljšava probavljivost i tekstura proizvoda. 

Bakterije divljeg kvasca utječu na okus kruha. Time kruh ima veći udio korisnih bakterija - "laktobacila” što znači veću mliječnu kiselinu (manje fitinske kiseline) što vašem tijelu olakšava upijanje minerala poput kalija, magnezija i cinka. 

Mnogi ljudi koji smatraju da im standardni kruhovi čine napuhnutima i primjećuju kako je kiselo tijesto skladnije za njihov probavni sustav. To je zato što bakterije/kvasci probavljaju škrob već u zrnu. 

Priprema kiselog tijesta postupak je koji zahtijeva namakanje žitarica neko vrijeme i često ispiranje koje razgrađuje gluten iz glukoze u aminokiseline i može ga učiniti čak i podnošljivim za osobe osjetljive na gluten. 

Kada kupujete kiselo tijesto, pobrinite se da je napravljen prema starinskom receptu.

Druga je mogućnost da napravite kruh kod kuće. Pokušajte ga napraviti po ovom receptu bez žitarica s indijskim oraščićima koristeći probiotske kapsule za dizanje tijesta.

 

Sastojci:

300 grama (oko 2 šalice) indijskih oraščića

probiotičke kapsule koje sadrže 40 milijardi sojeva u sebi

2 velika kokošja jaja

 

Sa strane pomiješati zasebno:

1 žlica vode

pola čajne žličice praška za pecivo

¼ čajne žličice sode bikarbone

¼ čajne žličice morske soli. 

 

Vaš probiotik će fermentirati tijesto. Kako svaka marka koristi različite količine sojeva po kapsuli, morat ćete provjeriti pakiranje kako biste vidjeli koliko vam treba.

 

Priprema:

Obavezno imajte posudu za pečenje veličine približno 20 cm x 10 cm. 

1. Izradite smjesu sličnu kao za "kiselo tijesto” obradom indijskih oraščića i vode sa sastojcima dok se dobro ne pomiješaju i zaglade. Redovito miješajte i nastavite dalje. Moglo bi potrajati neko vrijeme. 

2. Smjesu stavite u staklenu ili keramičku posudu (mora biti nereaktivna zdjela), dodajte probiotik u prahu i dobro miješajte dok ne dobijete gustu homogenu smjesu.

3. Pokrijte zdjelu tanjurom i stavite je na sredinu pećnice. Uključite pećnicu na 50 stupnjeva Celzijevih stupnjeva (ne manje od toga). Ostavite najmanje 12 sati, a ne više od 20 sati. Temperatura je važna. Ako je previsoka ubit će žive bakterije, preniska ih neće pokrenuti.

4. Kad je smjesa spremna, zagrijte pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva. Podmažite ili poravnajte posudu za pečenje.

5. Odvojite žumanjke od bjelanjaka, dodajte žlicu vode žumanjcima i sve zajedno izmiješajte. Špatulom smjesu premjestite u veliku zdjelu za miješanje i dodajte žumanjke. Pomiješajte ih dok smjesa ne ostane bez grudica i glatka, a zatim u smjesu indijskih oraščičića umiješajte sol i sodu bikarbonu. 

6. Pjenjačom istucite snijeg od bjelanjaka ali ne prejako. Lagano ih uvaljajte u tijesto dok bjelanjak više ne bude vidljiv. 

7. Razvaljajte tijesto u posudu i glatko poravnajte vrh. Vaša posuda bi trebala biti puna tri četvrtine. Prije pečenja, kruh premažite smjesom od žumanjka i vode kako biste dobili hrskavu boju. 

8. Pecite na 170 Celzijevih stupnjeva 50 minuta do sat vremena. Znat ćete da je spremno kad dodirnete vrh i zazvuči šuplje. Možete još i povisiti temperaturu na 190 stupnjeva i peći još 10 minuta, tako da dobijete zlatnu koricu. 

9. Vaš kruh može puknuti, to je normalno. Kada završite, ostavite da se ohladi 15 minuta prije nego što ste ga narezali. Ovaj kruh zapravo ima bolji okus sljedeći dan.

 

Vrijeme pripreme: 30 minuta.

  isprintaj članak