Život bez muke i nereda
Jeste li se sjetili kupiti jeftinu plastičnu foliju i njome zaštititi radnu površinu prilikom rada za koji smatrate da će je dosta zaprljati? Kad završite jedno ...
Pet načina kako pronaći pravog životnog partnera
Postoje razne stvari koje nekome mogu otežati pronalazak srodne duše, počevši od previše zauzetosti poslom, nespojivosti itd. Postoje čak i oni koji su odlučili ...
Kostarika je proglašena najsretnijom zemljom u Latinskoj Americi
Ovo istraživanje mjeri očekivano trajanje života, BDP po stanovniku, doživljaj korupcije, slobodu donošenja odluka, podršku drugih ljudi u teškim vremenima i ve ...
Anketa


NALAZITE SE U > Fitness
Unos posebne hrane prije vježbanja nije potreban
Objavljeno: 04.12.2020. 09:58  
Program vježbanja za veću kakvoću života starijih
Program vježbanja za veću kakvoću života starijih

Slika: instagram

Zdravlje, pokretljivost, radost, sreća, doživljaji, kretanje, osjećaj zadovoljstva i slično čine našu kvalitetru života. Kako bismo je održali kretanje i vježba su važan čimbenik.

Posebno se to odnosi na ljude starije dobi, koji, nasuprot mlađim ljudima, nisu u mogućnosti tako jednostavno zamijeniti neke nedostatke i mane. 

Ipak, nikada nije kasno i vrlo je važno smisleno i uspješno provoditi ciljane treninge kod starijih ljudi. 

 

Fitness se u pravilu povezuje s nadprosječnim psihofizičkim mogućnostima

Tek određivanje cilja omogućava izbor prikladnih programa treninga, odnosno programa kretanja. Ciljevi se mogu postaviti tako da budu kratko-, srednje- ili dugoročni, pri čemu se poštuje odgovarajuće „rokove": Poboljšanje učinkovitosti srca/krvotoka će se teško postići ispod dva do tri mjeseca redovitog treniranja. 

Promjene u području snage, odnosno pokretljivosti se, naprotiv, mogu očekivati već nakon nekoliko tjedana. Također, smanjenje udjela tjelesnih masnoća kao cilj, ima smisla samo na dulji rok. Nekoliko mjeseci bi trebalo neophodno imati na umu i za izbjegavanje popularnog jo-jo učinka.

 

Redovitost

Programi kretanja imaju uspjeha samo ako se provode na neki dulje vremensko razdoblje. Za djelotvorni trening treba najmanje tri dana vježbanja tjedno! Naravno, može se vježbati i svakodnevno. S trajanjem od oko 30 minuta, vježbanjem će se općenito razviti, odnosno ujednačiti, razina vježbanja.

Uostalom nije presudno kad će se program kretanja koristiti. Jutarnja vježba je jednako djelotvorna kao i vježbanje u podne ili navečer. Uvažavati treba sljedeće: nikad vježbati s punim želucem! Razmak izneđu glavnog jela i vježbanja bi trebao biti najmanje tri sata. Unos posebne hrane prije vježbanja nije potreban.

Na temeljnom načelu neprekidnog opterećenja se zasniva i mogućnost korištenja pozitivnog učinka vježbanja kroz tako dugo razdoblje kroz koji je i izgrađivan. Redovito vježbanje kroz nekoliko mjeseci ne osigurava samo visok stupanj koristi od vježbanja, već onemogućava da u slučaju stanke u vježbanju dođe do pada kakvoće života.  

 

Individualnost

Mjere treninga djeluju učinkovitije, što su bolje prilagođene trenutnoj snazi i sposobnosti opterećivanja pojedine osobe. Načelo individualnosti vrijedi kod vrhunskih sportaša kao i kod starijih. Nažalost se, kod utvrđivanja programa kretanja i posebno kod utvrđivanja opterećenja, nije moguće u potpunosti osloniti na „vlastiti osjećaj" jačine opterećenja. Pogrešno opterećenje, bilo manje ili više od potrebnog, je vrlo česta posljedica toga. 

Pomoć pružaju već napomenuti pregledi spremnosti, ali i jednostavno pravilo: „Trčati bez grčevitog dahtanja". Iako zvuči banalno, ovo je pravilo učinkovito u 99% slučajeva. Trening izdržljivosti koji unapređuje zdravlje (trening za srce i krvotok) ne podrazumijeva iscrpljujuće opterećenje, već se ono mora doimati posve ugodnim. Nadalje postoji još jedna mogućnost utvrđivanja visine opterećenja, a to je računanje preko pravila: 220 minus godine života i od toga 70 posto (npr. 220-60=160; 70 % od toga je 112). 

U ovom je primjeru potrebno odrediti opterećenje pulsa koje će doći do oko 110 otkucaja u minuti. 

Puls se mora prilagoditi odgovarajućoj vrsti sporta. Vrijednosti pulsa koje vrijede kod trčanja, bi trebale biti smanjenje za oko 10-15 otkucaja u slučaju kad se čovjek bavi npr. plivanjem.

  isprintaj članak