Čuda spolnosti
Muški fetus ima sposobnost erekcije dok je majka u zadnjem tromjesečju trudnoće. ...
Uvjet maske: izbjegavajte diskriminaciju, spriječite isključenje
Maske su trenutno obavezne na mnogim mjestima. Diskriminacija ljudi koji su vani u javnosti bez zaštite usta nije neuobičajena. Nenošenje maski može imati zdrav ...
Okus seksa
Pojedeno utječe na okus tijela tijekom oralnog seksa. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Izdvojeno
Zbog programiranih kvarova, mjesečni gubitak iznosi 110 eura po članu kućanstva
Objavljeno: 21.11.2020. 17:10  
Programirani kvarovi uređaja odnose potrošačima novac
Programirani kvarovi uređaja odnose potrošačima novac

Odbor Europskog parlamenta za unutarnje tržište i zaštitu potrošača glasao je o kružnom gospodarstvu, čiji je glavni cilj osigurati duži vijek trajanja uređaja, smanjiti zagađenje i omogućiti potrošačima da za svoj novac dobiju najviše. Prema riječima Biljane Borzan, predsjednice spomenutog odbora, najvažnije je da je prihvaćen prijedlog za zabranu ugrađenih kvarova u tehničkim uređajima. Prema njemačkom istraživanju, uređaji poput perilica rublja, perilica posuđa i hladnjaka u posljednjih su se sedam godina češće kvarili. 

Stoga su članovi Europskog parlamenta za unutarnje tržište i zaštitu potrošača glasali za prijedlog stroge zabrane ugrađenih ili programiranih kvarova i "pravo na popravak" čime rezervni dijelovi moraju biti dostupni tijekom očekivanog vijeka trajanja uređaja po razumnim cijenama u odnosu na cijenu novog proizvoda. 

Upravo su dijelovi i njihova cijena bili jedna od najčešćih pritužbi potrošača koji su tvrdili da su zbog skupih dijelova kupovali novi uređaj. Istraživanje je pokazalo da čak 80 posto uređaja otkaže zbog pogreške koju se lako moglo riješiti u fazi projektiranja. Prije su, na primjer, potrošači mogli sami zamijeniti pokvarenu bateriju na mobitelu, a sada su prisiljeni koristiti specijalizirane usluge, po visokim cijenama. Budući da je cilj ovog dokumenta ojačati tržište rabljenih proizvoda, predlaže se uvođenje brojila za upotrebu uređaja. Današnji kućanski uređaji imaju toliko elektronike da uvođenje takvih brojila nije prevelik uvjet. 

Pokazalo se da se građani Europske unije uglavnom žale na rok trajanja mobitela, perilica rublja, televizora i usisavača. Utvrđeno je da se uređaji prvi put kvare odmah nakon isteka jamstva. Većina se uređaja pokvari u drugoj ili trećoj godini upotrebe, a jamstva u EU traju uglavnom dvije godine. Druga su istraživanja pokazala da su perilice rublja programirane za dvije do dvije i pol tisuće pranja, televizori za 20.000 sati rada, a sve s ciljem prisiljavanja potrošača na kupnju novijih modela. 

 

Francuska zabranjuje tzv. ugrađeno propadanje tehničkih uređaja

Francuska je usvojila zakon kojim se zabranjuje programirano kvarenje, uvodeći oznake "popravljivosti" na uređajima, kao i mjerila potrošnje, tako da potrošač u svakom trenutku zna što može očekivati.

  isprintaj članak