Hotel Russo-Balt u Moskvi - nevjerojatan hotel za ljubitelje secesije
Ako se želite osjećati pravim aristokratom, izaberite najbolji luksuzni butik hotel u Moskvi - hotel Russo Balt Moskva. ...
Jeste li seksi?
Ukus u oblačenju pokazuje, htjeli to ili ne, vaš smisao za erotsko prikazivanje. ...
Taj predivni Peking uskoro na programu HRT-a
HRT od 12. svibnja počinje s emitiranjem dokumentarnih filmova pod nazivom Taj predivni Peking. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti iz svijeta
Testiranje se obavlja uz video upute na aplikaciji dostupnoj i na hrvatskom jeziku
Objavljeno: 30.04.2021. 07:11  
Projekt samostalnog testiranja na korona virus u Beču polučio uspjeh
Projekt samostalnog testiranja na korona virus u Beču polučio uspjeh

Unutrašnjost kompleta za testiranje (slika: Lead Horizon/Michael Putz)

U manje od mjesec dana od početka projekta besplatnog testiranja za sve Bečane obrađeno je više od milijun uzoraka i otkriveno gotovo 5.800 zaraženih.  

Od kraja ožujka ove godine svi se Bečani mogu besplatno testirati na koronavirus u sklopu projekta pod nazivom „Svi grgljaju”. Projekt Grada Beča i Bečke gospodarske komore u kojem se koriste testovi koje građani samostalno provode metodom grgljanja pokazao se izuzetno uspješnim. U manje od mjesec dana od njegova početka preuzeto je oko 1,7 milijuna kompleta za samostalno testiranje koji se mogu podići u poslovnicama drogerije Bipa te je obrađeno više od milijun uzoraka. Od toga je 0,56 % nalaza bilo pozitivno pa je tako na vrijeme otkriveno 5.748 zaraženih te je spriječeno daljnje širenje virusa. Prošlog je tjedna, primjerice, u prosjeku obrađeno 32.000 uzoraka dnevno, a tada je postavljen i novi rekord od 40.000 obrađenih uzoraka u danu. Osim toga, do sada se preko 400.000 osoba prijavilo na aplikaciji koja se koristi pri provođenju testiranja. Prema novim analizama u projektu sudjeluju građani svih dobnih skupina, dok su veliko zanimanje pokazale osobe u dobi od 20 do 60 godina. Najviše je sudionika zabilježeno u skupini od 30 do 39 godina.  

Grad Beč i Bečka gospodarska komora još su krajem siječnja pokrenule pilot-projekt u sklopu kojega su se djelatnici raznih poduzeća te organizacija iz zdravstvenog i socijalnog sektora kao i članovi njihovih obitelji mogli besplatno testirati na korona virus. Nakon završetka pilot-faze projekt je krajem ožujka proširen te su u njega uključeni svi stanovnici Beča i osobe koje ondje rade, a žive u nekoj drugoj pokrajini u Austriji. Kako bi građane potaknuli da se redovno testiraju i tako na vrijeme spriječili širenje infekcije, olakšan im je cijeli postupak. Tako komplet za testiranje koje je razvio bečki startup Lead Horizon mogu podići u jednoj od oko 150 poslovnica drogerije Bipa diljem Beča. Uzorci se predaju na 620 mjesta koncerna REWE u Beču, što osim poslovnica Bipe uključuje i trgovine lanaca Billa, Merkur ili Penny te benzinske postaje s REWE trgovinama. Oko 70 % Bečana živi na udaljenosti manjoj od pet minuta hoda od tih mjesta, a svima su dostupne za samo pet minuta vožnje automobilom. U roku od 24 sata građani dobiju rezultate testa putem e-maila.   

Način testiranja grgljanjem koju se koristi vrlo je jednostavna. Otopinu na bazi kuhinjske soli grglja se u ustima između 30 i 60 sekundi, a zatim se pomoću cjevčice vrati u epruvetu te se epruvetu zatvori i položi u bočicu. Testiranje se obavlja uz video upute na aplikaciji koje su dostupne na deset jezika, između ostaloga i na hrvatskom. Kako bi bili sigurni da je samostalno davanje uzorka ispravno provedeno, sudionik cijeli postupak, uključujući utvrđivanje identiteta uz osobnu iskaznicu ili putovnicu, snima kamerom. Ovakvi su testovi službeno priznati.

  isprintaj članak