Drevni kosturi poznati kao "Ljubavnici iz Modene" su mladići
Dva su mladića dakle, mogli biti ratni drugovi ili prijatelji, umrli zajedno tijekom okršaja i tako pokopani unutar istog groba “ ...
Mjesec na dan rođenja utječe na naše osobine
Ukoliko ste rpđeni u vrijeme punog Mjeseca potpuno ste drugačiji od osoba rođenih u doba polumjeseca. ...
Bosch započinje sezonu grijanja novim rap videozapisom
IFA 2019.: sezona počinje uz pametni i povezani sustav grijanja EasyControl ...
Anketa


NALAZITE SE U > Ljepota
U proljeće se na licu i tijelu pojavljuje problem poznat kao nečista i nadražena koža
Objavljeno: 25.04.2019. 12:33  
Proljetno čišćenje tijela
Proljetno čišćenje tijela

U prirodi, čiji smo dio, sve se odvija pravilnim slijedom. Izmjenjuju se dan i noć, aktivnost i odmor, godišnja doba. Kretanje je vječna i stalna istinska životna osnova kojoj podliježu životne funkcije i procesi u tijelu. Zdravlje je ogledalo tog sklada, a vanjski izgled odraz zdravlja. 

 

Koncept godišnjih doba

Njega zdravih osoba, kojima se profesionalno bave kozmetičari, i u svakodnevnoj praksi provodi uz "koncept godišnjih doba”, uz rješavanje već postojećih nedostataka na koži lica ili tijela. No, i te nedostatke se tretira unutar ovog koncepta budući da je ciklus izmjene godišnjih doba vrlo važan za ljudski mehanizam. Razumijevanje energetskih promjena u prirodi i s njima povezanih promjena u ljudskom tijelu dobar je preduvjet za učinkovitu njegu lica i tijela. 

Takav koncept njege prilagođen godišnjim dobima temelji se na podržavanju životnih procesa u prirodi i odvija se u skladu s njima koristeći iste energije. Što to konkretno znači u svakodnevnoj praksi i po kojim načelima se njega u proljeće razlikuje od one zimi?

Zimsko odmaranje prirode bilo je i za naš organizam vrlo korisno, a s druge strane hladnoća, sporost i vlaga dovela je i do neželjenih posljedica vidljivih na licu i tijelu, posebno ako je njega u zimskom razdoblju bila smanjena ili sasvim zanemarena. Na prirodno usporeno kretanje tekućina u tijelu vezan je i nešto sporiji metabolizam. Izbor hrane zimi teži energetski snažnijoj prehrani s puno bjelančevina i masnoća, a često su bogato zastupljeni slatkiši. Otpadne tvari već su se nakupile u tkivu, višak težine mogao se primijetiti i pred kraj zime. 

 

Pokazatelji zimskog mirovanja

U proljeće, kao energetski najvažnije razdoblje, kada sve funkcije dobivaju novi poticaj, dolazi u tijelu do velikih promjena. Kako bi tijelo moglo uobičajeno djelovati, mora se tim promjenama prilagoditi. U proljeće se na licu i tijelu pojavljuje problem poznat kao nečista i nadražena koža. Pojačano orožnjeli gornji sloj kože, posebno stopala, promjene boje kože, česta crvenila i lokalna perutanja, iznenadne alergijske reakcije i kod osoba koje inače ne pate od alergija, prekomjerna tjelesna težina prolaznog karaktera, izuzetna tromost posebno kod osoba prekomjerne tjelesne težine, proljetni umor, pojačane smetnje cirkulacije, vidljivo pogoršanje svih oblika celulita, bolno mišićje traži harmoniziranje organizma s prirodom. 

 

Lijepe noge i stopala ne događaju se slučajno

Našim su precima tisućama godina ranije i noge i ruke bile jednako važne. Nakon što se uspravio i počeo hodati samo na nogama, čovjeku su se noge i ruke počele razvijati u dva različita smjera. Kako nam ruke vide drugi pridajemo im više pozornosti nego nogama koje nose naše tijelo i nikada nas ne iznevjere. Zašto im onda ne pridajemo važnost koja im pripada? Ljudi u zimskom razdoblju većinom zapuštaju stopalo i nokte na nogama. Proljeće i proljetno vrijeme čišćenja pravo je vrijeme za promjenu stava prema vlastitom stopalu. Osnovna zadaća pedikiranja je zaštita stopala i noktiju te sprečavanje traumatskih promjena na njima. Iako se pedikeri bave estetskim izgledom stopala, moraju itekako poznavati patologiju određenih promjena, deformacija i bolesti kako bi znali prepoznati određene promjene.

Za rješavanje određenih oboljenja i promjena ponekad je potrebno i nekoliko godina. Sve se to može spriječiti jer kozmetička linija i programi za njegu nogu i stopala nude rješenje za sve, bilo da se radi o dnevnoj njezi, elastičnosti kože, cirkulaciji, sprečavanju odnosno liječenju ekstremnih opterećenja ili specifičnih oboljenja.

 

Njegu stopala možemo podijeliti u pet velikih grupa:

1. Pedikura – estetska i medicinska,

2. SPA programi - njega stopala po problemu stopala (atletsko stopalo, ragade, suha koža)- maska, parafin, aroma terapija za stopala,

3. Refleksna masaže stopala,

4. Protetika noktiju u sitaciji kada nokta uopće nema, upotreba gelova kod određenih dijagnoza i problematičnih noktiju – lakiranje, francuska manikura lakom, upotreba gela, 

5. ukrašavanje noktiju lakovima i gelovima – lakiranje, nail-art, francuska manikura lakom

- gelovi – geliranje cijele noktne ploče, u boji nail-art gelom, FM gelom. 


  isprintaj članak