Prirodan hidrogel kao ekološko rješenje za suše
Bečki znanstvenici razvili su hidrogel od potpuno prirodnih sirovina koji dugoročno poboljšava kakvoću tla. ...
Glačalo i glačanje
Kada kupujete novo glačalo obavezno provjerite ima li odgovarajući atest tj. zadovoljava li sigurnosne sustave u našoj zemlji. ...
U Baški otvorena trgovina ručno rađenih mirisnih suvenira
Nakon što su se 15 godina prodavali na štandu, ručno rađeni suveniri Kiki dobili su trgovinu. Iako je dolazak turista na Krk neizvjestan, vlasnica obrta Suzana ...
Anketa


NALAZITE SE U > Fitness
Tjelesna i umna prilagodba na ljetni odmor može trajati i do dva tjedna
Objavljeno: 10.08.2014. 07:31  
Provedite ugodno i aktivno fitness ljeto
Provedite ugodno i aktivno fitness  ljeto

Jadranovo

 

Ljeto se uvijek  iskazuje u svoj svojoj snazi, barem što se visokih temperatura tiče. To obično znači i da većina ljudi napušta fitness centre, a mnogi od njih posve zaboravljaju i na sve sportske aktivnosti. Većina je, naime, svu svoju pozornost usmjerila na ljetnu najveću radost - more. To, međutim, ne znači i da morate zaboraviti na sve aktivnosti. Upravo suprotno! Ljeto možete iskoristiti na brojne načine jer vam se za to pruža pregršt mogućnosti.

 

Rolanje odlično za oblikovanje i jačanje nogu i stražnjice

Na moru iskoristite mogućnost plivanja ili možda i ronjenja. I razne igre u vodi (npr. s loptom) mogu biti odličan oblik tjelovježbe. Kada prođete mimo igrališta za odbojku na plaži, zaustavite se i s prijateljima rezervirajte jedan sat za igru jer je odbojka jedan od najboljih načina održavanja i poboljšavanja tjelesnih sposobnosti. Na sreću, danas nam je na raspolaganju velik broj igrališta za odbojku, pa i u gradovima. Vjerujem da vas nema mnogo koji se još niste okušali u rolanju. Tvrdim vam da je to jedna od najboljih mogućnosti za oblikovanje i jačanje nogu i stražnjice. Provjerite sami!

Postoji, dakako, mnogo drugih aktivnosti (biciklizam, tenis, košarka, jutarnje trčanje) koji su također odličan način održavanja kondicije. Ako vam se pruža ta mogućnost, okušajte se u svima njima.

 

Prilagodba na ljetni odmor može trajati i do dva tjedna

Ljeti ne valja smetnuti s uma i mnoge negativne čimbenike kojima smo izloženi u ovom godišnjem dobu i koji na nas mogu ostaviti dugotrajne posljedice. Sve te čimbenike, kao što su: temperature iznad 30 stupnjeva, velika vlaga, jaki sunčevi zraci, treba shvatiti ozbiljno i to kada je riječ o svakoj aktivnosti na otvorenom. Stoga bih vam rado predložio nekoliko savjeta, kako biste se sa svim tim negativnim utjecajima okoline što uspješnije uhvatili u koštac.

Dajte tijelu dovoljno vremena za prilagodbu koja može potrajati i tjedan ili dva. Kada se tijelo privikne na ljetne uvjete, postupno povećavajte intenzitet i trajanje tjelovježbi. Odmarajte se kad god za to osjetite potrebu.

Pijte velike količine hladne vode prije, tijekom i nakon aktivnosti (tijelo će hladnu vodu apsorbirati brže nego toplu). Pijte 10-20 minuta prije aktivnosti, svakih 20 minuta tijekom aktivnosti (jedan do dva decilitra), te prema želji nakon što završite s bilo kojim oblikom tjelovježbe. Kada osjetite želju za pićem, to je već znak za alarm u tijelu (dehidracija). Vaše se tijelo hladi znojenjem. Odijevajte samo laganu odjeću koja “diše”!

 

Ne zaboravite na nos, uši, usnice i vrat

Ako se tjelesnim aktivnostima bavite pod izravnim sunčevim zrakama, ne zaboravite upotrijebiti kremu sa zaštitnim faktorom! Ne zaboravite na nos, uši, usnice i vrat. Ako aktivnost potraje duže vrijeme, ponovite nanošenje kreme. Koristite i sunčane naočale i kapu.

Tjelovježbu izbjegavajte sredinom dana, radije izaberite vrijeme ranog jutra ili kasnog poslijepodneva. Nosite uvijek svijetlu odjeću koja ne upija toplinu i odbija sunčeve zrake. Ako na trčanje ili vožnju biciklom krećete uvečer, ne zaboravite na takozvane “krijesnice”, male žaruljice koje ćete smjestiti na kotače bicikla ili na tenisice.

Tjelovježbu prekinite odmah kada osjetite prve znake umora! Osnovni su simptomi premorenosti: grčevi u mišićima, glavobolja, vrtoglavica, povraćanje ili teško disanje. Ako krećete na planinarenje ili šetnju šumom, namažite se kremom protiv krpelja. Želim vam mnogo ljetnih užitaka!

 

Bioenegijom do odličnog ljetnog odmora

Ako to niste do sada učinili svakako prije odlaska na (ljetni, zimski, jesenski, proljetni) odmor odvojite četiri dana za bioenergetsku terapiju (tel: 099 213 2561) kako biste odmor proveli zdravi i opušteni.

Budući da je odmor istovremeno i stresno stanje po povratku s njega ponovite terpaiju, posebno krajem kolovoza ili početkom rujna jer su kolovoz i rujan jedan od najstresnijih mjeseci u godini.

 

  isprintaj članak