Mehanokemijska sinteza peptida ključnih za pojavu života na Zemlji
S obzirom da je kondenzacija slobodnih aminokiselina termodinamički nepovoljan proces u vodenom mediju, velika je nepoznanica kako je došlo do pojave peptida pr ...
Najgostoljubivije europske države prema LGBTQ osobama
Ujedinjeno Kraljevstvo drži svjetski rekord po tome što u parlamentu ima najviše članova LGBTQ zajednice, a 45 izabranih LGBTQ zastupnika izabrano je tijekom iz ...
Prvi slijepi kineski planinar popeo se na Mount Everest
Gospodin Zhang Hong, 46, koji je izgubio vid u 21. godini, prošli je ponedjeljak dovršio 8.849 metara visok himalajski poduhvat. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Odredišta
Ne nose svi havajske košulje, a zapravo ih tako ne zovu
Objavljeno: 22.05.2021. 10:33  
Prvi put na Havaje: stvari koje trebate znati
Prvi put na Havaje: stvari koje trebate znati

Na Havajima pada snijeg svake zime (slika: Hawaii Tourism)

Ako mislite da su Havaji samo cvjetne košulje, mai tais, hula djevojke i ukulele, očekuje vas poprilično iznenađenje. Naravno, naći ćete ove stvari. Međutim, država Aloha nudi puno više za posjetitelje koji prvi put dolaze, pogotovo ako se krenete dalje od glavnog otoka Oahu do bogatih, raznolikih i izuzetno nekomercijaliziranih susjednih otoka na Havajima.

 

Ne nose svi havajske košulje, a zapravo ih tako i ne nazivaju

Vjerojatno ste očekivali vidjeti svakog muškarca kako nosi šarene košulje s cvjetnim uzorcima? Ne baš, ali ćete ih ipak sresti budući da se starinski način odijevanja vraća u modu. Ipak, obično ih nose turisti. I, da, nije im naziv havajske već aloha košulje.

 

Moramo zahvaliti Havajima za opušteni petak

Još 40-ih godina prošlog stoljeća zaposlenici su tijekom najtoplijih mjeseci na Havajima dobili dozvolu da nose sportske majice, umjesto odijela i kravate. Šezdesetih godina grupa proizvođača odjeće pokrenula je kampanju za uspostavljanje alohe (opuštenog odijevanja) petkom. No, ništa se nije pokrenulo sve dok Wilson P. Cannon, dječak s Mauija, nije odjenuo košulju aloha i takav ušao u ured za posao predsjednika Banke Havaja 1966. godine.

Koncept opušteni petak kakav poznajemo u Australiji, proširio se poslije kopnom SAD-a, a kasnije i diljem svijeta. Danas su aloha košulje (mještani radije nose dizajnirane) savršeno prihvatljiva odjeća na radnom mjestu jer nikoga nebiste htjeli vidjeli mrtvog u odijelu.

 

Aloha je način života

Kad smo već kod alohe, na Havajima je to puno više od puke riječi za pozdrav i zbogom. Aloha je način života koji mještani Havaja žive svakodnevno - stav je prijateljski, gostoljubiv i suosjećajan. Oni koji žive u alohi dijele navedeno s prijateljima, obitelji i posjetiteljima, a to je jedna od stvari koja Havaje čini tako posebnima.

Bez obzira koliko imate godina ili koliko dugo živite u državi, ljudi nehavajskog porijekla - čak i oni koji su tamo rođeni i odrasli - nazivaju se "domaćim stanovništvom".

 

Abeceda ima samo 13 slova

U havajskoj abecedi postoji samo 13 slova - pet samoglasnika (dugi i kratki) i osam suglasnika, od kojih je jedno okina, slovo koje predstavlja glotalnu zaustavljanje (ili malu stanku). Ako želite naučiti više, Aulani, Disneyjevo ljetovalište na Oahuu, ima salon koji slavi havajski jezik. Dekor u sobi Olelo (izgovara se oh-leh-low; havajski za "riječ" ili "razgovarati") sadrži drvene rezbarije uobičajenih predmeta s naljepnicama koje prenose njihova havajska imena.

Barmeni su i više negoli sretni što vam pomažu u usavršavanju izgovora havajskih riječi. To je vaša prilika da radite na izgovaranju humuhumunukunukuapuaa (nacionalna riba na Havajima). Pokušajte to reći nakon nekoliko koktela!

 

Kako prihvatiti havajski leja (cvjetni vijenac)

Postoji ispravan i pogrešan način davanja i primanja poznatih havajskih leja (cvjetni vijenac) i ta "lei pravila" shvaća se ozbiljno na Havajima. Primjerice, osoba nikada ne bi smjela stavljati lej iznad vlastite glave budući da ga se uvijek daruje u znak pozdrava, često poljupcem u svaki obraz. Lei treba prebaciti preko ramena, a ne oko vrata. Nepoštovanje je odbiti lei, lei možete nositi više puta i ne treba vam posebna prilika da ga nosite. Svaki havajski otok također ima svoje tradicionalne leje, "lei" je i jednina i množina, 1. svibnja je službeni dan Lei, a lei se tradicionalno izrađuje od svježeg cvijeća, lista ti, kukui orašastih plodova ili ljuski. Kad leijevo cvijeće počne uvenuti, lej treba staviti u vrt kako bi se mogao vratiti na zemlju i nikada ga se ne baca kantu za smeće.

 

Jedno po jedno piće

Prije nego što krenete redati svoje čaše u baru, trebali biste biti svjesni da prema zakonu na Havajima istovremeno možete imati samo jedno alkoholno piće.

 

Reći ćete aloha i mahalo baš kao mještanin

Havajski jezik u velikoj je mjeri dio modernih Havaja i mnoge se riječi koriste u svakodnevnom narodnom govoru mještana. Posjetitelji će kod mještana često čuti kako izgovaraju riječi i fraze poput: "aloha" (zdravo i zbogom); "mahalo" (hvala); "kokua" (pomoć); "keiki" (djeca); "slippas" (japanke ili tange); "ohana" (obitelj); "A hui hou" (dok se ponovno ne sretnemo) ; "kama aina" (doslovno znači "dijete zemlje" i odnosi se na svakoga tko je s Havaja, ali nije porijeklom s Havaja. Mnoge trgovine i restorani nude "kamaainu" (popusti za mještane). U roku od jednog dana od dolaska reći ćete aloha i mahalo kao mještani!

 

Na Havajima ima poprilično puno lave, ali ne treba bježati

Na otoku Havaji postoji pet vulkana, od kojih su tri aktivna - uključujući Kilaueu, jedan od najvećih i najaktivnijih na svijetu. Neprestano izbacuje od 1983. godine. Vulkane možete vidjeti u Nacionalnom parku Havajski vulkani, a također i obilaskom helikopterom. Gledati kako lava teče u more čudesan je prizor.

 

Hodanje na Mjesecu

Šezdesetih godina prošlog stoljeća astronauti su trenirali za mjesečeva putovanja hodajući očvrslim (i ohlađenim) poljima lave u Mauna Loi. Ovdje su erodirane naslage lave pretvorene u nježnii prah, nalik gornjim slojevima mjesečeve prašine. Astronauti su sakupili površinske uzorke i vježbali kakko bi ponovili postupak na Mjesecu. NASA i dalje koristi Havaje kao poligon za ispitivanje svemirskih vozila koja putuju na Mjesec ili Mars. Neki testovi uključuju vađenje kisika iz vulkanskog bazalta, jer bi to značilo da ga ne treba vući sa Zemlje.

 

Pada i snijeg

Tijekom zimskih mjeseci snijeg je uobičajeno pronaći na vrhu vulkana Mauna Kea i Mauna Loa na otoku Havajima. Mauna Loa ujedno je i najviša planina na svijetu kada se mjeri od dna oceana koji se uzdiže na više od 10.000 metara - znatno više od Mount Everesta s 8.848 metara nadmorske visine.

 

Ovdje su snimani deseci filmova i televizijskih emisija

Neki od najpoznatijih uključuju Plave Havaje Elvisa Presleyja; Odavde do vječnosti; Jurski park; 50 prvih spojeva; Godzilla; Potomci; Havaji Pet-0; Magnum PI, Lost, Fantasy Island i dijelovi drugog filma Igre gladi. Možete posjetiti i obići nekoliko mjesta na kojima su snimani neki od filmova, poput ranča Kualoa na Oahuu i ranča Kipu na Kauaiju.

 

Koji put?

Kada mještani Havaja govore o smjerovima ili o tome gdje žive, često se pozivaju na "zavjetrinsku" (suhu) stranu ili "vjetrovnu" (mokru) stranu svojih otoka, ili ako žive "kai" (blizu oceana) ili "mauna"(u blizini planina).

 

Havaji su 50. država SAD-a

Havaji su posljednja i 50. država koja je postala dijelom Sjedinjenih Država 1959. godine - otuda je i nastalo ime za poznatu TV emisiju Hawaii Five-0.

 

Waikiki plaža nije očekivano, ali je najrazglašenija

Kad sam prvi put vidio plažu Waikiki, priznajem da sam bio pomalo razočaran. Veliki dio plaže bio je zauzet. Pijeska na plaži ispred hotela u kojem sam odsjeo, Halekulani, gotovo nema u vrijeme plime. Širi se dijelovi mogu naći u blizini kraja Diamond Head i blizu Hilton Hawaiian Village. Ipak biste trebali posjetiti Waikiki. Zabavno je, uvijek se nešto događa i šetnja do vidikovca na Diamond Head se itekako isplati. Na havajskim otocima možete pronaći brojne zapanjujuće plaže, uključujući plažu Makena na Mauiju, zaljev Manele na Lanaiju i prekrasnu plažu Hapuna na Velikom otoku.

 

Surfanje, ukulele, hula i Obama - svi dolaze odavde

Za malu otočnu državu sa samo 1,4 milijuna stanovnika, Havaji su svijetu dali neke od svojih najpoznatijih kulturnih i sportskih ikona. Tu spadaju surfanje, vožnja kanuom, ukulele, hula, aloha (havajske) košulje i znak shaka (znate, objesi se). Havaji su također odgovorni za nevjerojatnu masažu lomi lomi, koja je postala popularan spa tretman u svijetu. I Barack Obama rođen je na Havajima i tamo je proveo rano djetinjstvo.

  isprintaj članak