Šarene maske za lice dobivaju na popularnosti u Južnoj Koreji
Poznata glumica Kim Hye-soo objavila je na društvenim mrežama svoju fotografiju s maskiom neonske boje. Fotografija je privukla velik broj klikova i lajkova. ...
Prirodan hidrogel kao ekološko rješenje za suše
Bečki znanstvenici razvili su hidrogel od potpuno prirodnih sirovina koji dugoročno poboljšava kakvoću tla. ...
Glačalo i glačanje
Kada kupujete novo glačalo obavezno provjerite ima li odgovarajući atest tj. zadovoljava li sigurnosne sustave u našoj zemlji. ...
Anketa


NALAZITE SE U
Postanite ribolovac
Objavljeno: 09.01.2012. 19:28  
Prvi ribolov
Prvi ribolov

Ribolov je možda jedno od najfascinantnijih ljudskih zabava kojima se u svijetu bave milijuni ljudi. Sport, rekreacija, hobi? Sve je to ribolov, koji i u Hrvatskoj ima na desetke tisuće poklonika organiziranih u ribičke udruge, regionalne saveze i Hrvatski športsko ribolovni savez, kao nacionalni savez svih ribolovaca u zemlji, a koji je član CIPS-e odnosno njene konfederacije za sportski ribolov na slatkim vodama, poznate pod kraticom FIPSed.

 

Kako se postaje ribolovac?

Kada treba početi s ribičijom? Odgovor glasi: sada! Godine nisu važne, iako, ako se želi posvetiti natjecateljskom ribolovu, onda, baš kao i u svakom drugom sportu, na vodu, organizirano i pod paskom stručnjaka, treba što ranije. Po mogućnosti već sa šest ili sedam godina života.

 

Povijest ribolova

Iako spada među najstarije oblike ljudskog djelovanja, prije svega vezane uz zadovoljavanje osnovnih egzistencijalnih potreba, ribolov se razvio kasnije od lova, a o ribolovu kao obliku rekreacije, zabave odnosno sporta možemo govoriti tek u razvijenim kulturama.

Neke vrste udica potječu već iz doba paleolitika, kada su ljudi koristili koplja, harpune, kamene i koštane udice kako bi ulovili ribu. Ribarilo se isključivo radi prehrane. Čini se da su stari Egipćani prvi lovili iz zabave. Naime, na egipatskim crtežima iz 2.000 godine prije nove ere, prikazani su ribiči sa štapom i koncem u ribolovu. Sportski ribolov ima dugu tradiciju i u Kini i Japanu. Koturi odnosno čekrci za ribolov tamo su upotrebljavani već u 12. i 13. stoljeću. U Europi ih počinji koristiti tek 1657. kao “bačvicu za namatanje strune kod lova pastrve i lososa”. U Hrvatskoj prvo sportsko ribolovno društvo osnovano je u Zagrebu početkom prošlog stoljeća. Od tada do danas proteklo je mnogo vode. Mijenjale su se vlasti, zakoni i uvjeti ribolova. O tehnikama i alatima, taktici ribolova da se i ne govori. Moderne tehnologije, novi materijali, revolucionirali su i ribolov, kao granu sporta, rekreacije i hobija.

 

Kako postati ribolovac?

Novi Zakon o slatkovodnom ribarstvu Hrvatske uveo je jedinstvene dozvole i pravila ribolova na području cijele Hrvatske. Osnovni uvjet da bi netko mogao pecati u Hrvatskoj jest da prije svega ima položen ribički ispit. Ukoliko nemate položen ribički ispit ne možete dobiti dozvolu za obavljanje ribolova. U tom slučaju na vodu se može samo uz plaćanje dnevne državne dozvole koja na nizinskim vodama iznosi 60 kn dnevno.

S potvrdom o položenom ispitu kupuje se jedinstvena državna dozvola, čija je cijena 400 kn. Ona daje pravo ribolova na vodama udruge koja je nositelj prava gospodarenja. Ponekad ona može biti uvećana i za stanovitu svotu (od 50, 100, pa i više kuna) za članarinu ribolovnom društvu u koje se želite učlaniti. Spomenimo da od onih 400 kn, 40 ide državi odnosno Ministarstvu, 40 HŠRS-u, a ostatak ostaje za rad  nositelju prava gospodarenja, koji najmanje 50 posto preostalih sredstava mora vratiti u vodu kroz poribljavanje.

 

Pribor

Dakako, kako  biste postali ribolovac i mogli na vodu potreban vam je i odgovarajući pribor koji se razlikuje za pojedine tehnike ribolova odnosno za pojedine vrste riba koje želite  loviti. Za ribolovca početnika na nizinskim vodama najbolje je, za prvi ribolov, nabaviti običan „direkt“ štap, teleskop ili pecalicu dužine do 6 metara, složiti sistem u dužini štapa s plovkom nosivosti od nekoliko grama i s malim udicama veličine od br. 16 do 20 krenuti u ribolov bijele ribe, kao što su bodorke, uklije, crvenperke, američki somići, sunčarice i sl. Za takav ribolov potrebna je i vrećica hrane za primamljivanje i kutijica crva. Treba nabaviti i dodatni pribor, kao što je podmetač i mreža čuvarica. U dodatni sitan pribor kojeg treba imati u kutiji kraj sebe idu rezervne udice, kutijica olova, plovci, kliješta i vadilica udica. Kompletan pribor za takav ribolov, ako ribič nije prezahtjevan, uključujući i štap i podmetač, košta tek nekoliko stotina kuna. S ovako kompletiranim priborom mogu se provesti ugodni sati i sati uz vodu. Poslije ribolova, naravno, ribu vratite natrag u vodu.

Napisao i snimio: Siniša Slavinić

 

  isprintaj članak