Mehanokemijska sinteza peptida ključnih za pojavu života na Zemlji
S obzirom da je kondenzacija slobodnih aminokiselina termodinamički nepovoljan proces u vodenom mediju, velika je nepoznanica kako je došlo do pojave peptida pr ...
Najgostoljubivije europske države prema LGBTQ osobama
Ujedinjeno Kraljevstvo drži svjetski rekord po tome što u parlamentu ima najviše članova LGBTQ zajednice, a 45 izabranih LGBTQ zastupnika izabrano je tijekom iz ...
Prvi slijepi kineski planinar popeo se na Mount Everest
Gospodin Zhang Hong, 46, koji je izgubio vid u 21. godini, prošli je ponedjeljak dovršio 8.849 metara visok himalajski poduhvat. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Izdvojeno
Prvi slijepac iz Azije i treći na svijetu koji se popeo na Mount Everest
Objavljeno: 30.05.2021. 11:16  
Prvi slijepi kineski planinar popeo se na Mount Everest
Prvi slijepi kineski planinar popeo se na Mount Everest

Slika: twitter

46-godišnji Kinez Zhang Hong popeo se na najviši vrh na svijetu s nepalske strane, postavši prvi slijepac u Aziji i treći na svijetu koji se popeo na Mount Everest.

"Bez obzira jeste li invalid ili ste normalni, jeste li izgubili vid ili nemate noge ili ruke, nije važno sve dok imate jak um, i uvijek možete dovršiti stvar za koju drugi ljudi kažu da se ne može" - rekao je gospodin Zhang i nastavio: "I dalje sam se jako bojao, jer nisam mogao vidjeti kuda hodam i nisam mogao pronaći svoje težište, pa sam ponekad padao".

Gospodin Zhang dovršio je 8.849 metara visoki himalajski podvig prošlog ponedjeljka (24. svibnja), zajedno s tri visinska vodiča, i vratio se u bazni kamp prošlog četvrtka.

Rođen u jugozapadnom kineskom gradu Chongqingu, gospodin Zhang izgubio je vid u 21. godini zbog glaukoma. Na ovaj poduhvat nadahnuo ga je gospodin Erik Weihenmayer, slijepi američki planinar koji se popeo na Everest 2001. godine.

Nepal je prošlog mjeseca ponovno otvorio Mount Everest za strance, nakon što je prošle godine zatvoren zbog pandemije covida-19.

  isprintaj članak