Regresija - Povratak u prošle živote
Vjerujete li da možete proći kroz vlastitu smrt i opet živjeti ili sjetiti se trenutka rođenja i prvog pogleda na majku? Da, to možete doživjeti kroz regresiju. ...
Vidra uživa u ljubavnoj predigri

Razlog uništavanja vidri je bilo meso koje se mnogo tražilo u zemljama kršćanske vjere za vrijeme posta. ...
Programirani kvarovi uređaja odnose potrošačima novac
Predloženo glasanje da potrošači imaju pravo na popravak, što znači da im dijelovi moraju biti dostupni po razumnim cijenama tijekom očekivanog vijeka trajanja. ...
Anketa


NALAZITE SE U
Za ljubitelje pasa ne postoji veća tuga nego pogledati psa u oči prije polaska na put
Objavljeno: 02.08.2012. 21:06  
Pseće priče
Pseće priče

Fotografija: Golf teren kluba Ban Jelačić u Zaprešić

 

Za ljubitelje pasa ne postoji veća tuga nego pogledati psa u oči prije polaska na put. Najlakši način da to izbjegnete jest povesti ga sobom. Deset savjeta koji će omogućiti da na putu uživate i vi i vaš pas.

 

1. Na put krenite sa zdravim psom

Posjetite veterinara barem tjedan dana prije polaska kako biste se uvjerili da je pas zdrav i da su obavljena sva potrebna cijepljenja.

 

2. Spakirajte sve potrebne papire

Važeće zdravstvene potvrde, dozvole i dokazi o cijepljenjima neizostavni su dio dokumenata. Uputno je ponijeti i broj telefona vašeg veterinara jer je često puno jeftinije i praktičnije nazvati svog veterinara, nego tražiti lokalnog koji ne poznaje vašeg psa.

 

3. Neka pas nosi identifikacijske oznake svo vrijeme

Identifikacijska markica trebala bi sadržavati ime psa, vaše ime, adresu i broj mobitela. Ne zaboravite spakirati i noviju sliku psa.

 

4. Uvjerite se da je pas sposoban putovati

Ne podnose svi psi putovanje na isti način. Najbolje je psa naviknuti na vožnju automobilom dok je još mlad, no čak se i stariji psi mogu naviknuti. Povezite ih na kratkim relacijama put trgovine ili u park. Neka to dožive kao dio dnevne rutine. Postupno povećavajte vrijeme trajanja vožnje do nekoliko sati. I pokušajte izbjegnuti da prvu vožnju automobilom označi odlazak veterinaru.

 

5. Neka psu bude ugodno i svježe

Ukoliko putujete automobilom, jedan prozor uvijek držite otvorenim kako bi pas imao dotok svježeg zraka, a kada parkirate pokušajte naći mjesto u hladu i nikako ne ostavljajte psa samog u vozilu duže vrijeme.

 

6. Unaprijed isplanirajte sav smještaj tijekom putovanja

To je posebno važno tijekom vrhunca sezone, kada se hoteli, moteli i kampovi brzo popune. Mnogi smještajni objekti ne prihvaćaju kućne ljubimce dok neki imaju ograničen broj soba u koji ih primaju.

Ukoliko planirate s ljubimcem na put zrakoplovom, let biste trebali rezervirati barem tri mjeseca ranije, budući da mnogi prijevoznici ograničavaju broj životinja koje će prevesti tijekom leta, kako u kabini, tako i u prtljažnom prostoru.

 

7. Pobrinite se za dobar odgoj psa prije odlaska na put

Neka pas zna osnovne naredbe poput sjedni, stani, dođi i tišina prije negoli se odlučite na putovanje. To je neophodno kako zbog sigurnosti ljubimca tako i zbog vašeg mentalnog zdravlja.

 

8. Neka pas bude na uzici kad god je moguće

Mnoga mjesta to ionako zahtijevaju, no držanje na uzici najbolja je prevencija odlutalim psima. Bilo bi najbolje kada biste ga stavli na uzicu i prije izlaska iz automobila, kako biste izbjegli da odjuri dalje slijedeći neki nevjerojatan miris.

 

9. Čistite za svojim psom!

Nikome to nije posebno drago, ali što više ljudi čisti, to će psi biti dobrodošliji na javna mjesta. Mali savjet: nije na odmet ponijeti malu mješavinu u omjeru 4:1 vode i svijetlog octa kojim se odlično uklanjaju tragovi bilo kakvih nezgoda kao i miris psa.

 

10. Pokušajte na putu stvoriti domaći ugođaj

To znači da psa hranite istom hranom kao i kod kuće, da ponesete njegov ležaj, ako ga ima, a  ako ne, ponesite od kuće deku ili ručnik kako biste mu napravili mjesto za odmor u sobi. Pas na putovanju može poslužiti kao odlično sredstvo za probijanje leda u razgovoru. Kad putujete sa svojim kućnim ljubimcem sam put obično postaje puno važniji od odredišta.

  isprintaj članak