Vidra uživa u ljubavnoj predigri

Razlog uništavanja vidri je bilo meso koje se mnogo tražilo u zemljama kršćanske vjere za vrijeme posta. ...
Programirani kvarovi uređaja odnose potrošačima novac
Predloženo glasanje da potrošači imaju pravo na popravak, što znači da im dijelovi moraju biti dostupni po razumnim cijenama tijekom očekivanog vijeka trajanja. ...
Tijekom karantene djeca zaboravljaju kako koristiti nož i vilicu
Tijekom karantene tijekom pandemije covida-19, većina djece u Engleskoj zaostala je u učenju, a neka su imala znatno pogoršane društvene vještine. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Kućni ljubimci
Ptica kao kućni ljubimac
Objavljeno: 06.08.2012. 14:10  
Ptice na plus 35
Ptice na plus 35

Ptičici zatočenoj u krletci vrlo je teško u ljetno doba pa ih vlasnici, naravno u dobroj namjeri, nerijetko u krletki iznse na balkon ili pticu ponesu u vikendicu ili čak na more. Pri tome treba biti jako oprezan i prije svega treba paziti da ptica nikako ne bude izložena izravno suncu, niti bude izložena propuhu. Krletku s pticom treba smjestiti u hlad, a poželjno je dio krletke pokriti kako bi se ptica mogla smjestiti u zaklonjeni dio ukoliko to zaželi.


Napisala: Marga Domes Čamagajevac, dr.vet.med.


Izlaganje ptice izravnom sunčevu svjetlu moglo bi dovesti do toplotnog udara i uginuća. Prvi znakovi su ubrzano disanje otvorenog kljuna i širenje krila. Dodatni simptomi sunčanice su drhtanje, ubrzano bilo, visoka temperatura, potištenost i poremećena ravnoteža. Na kraju ptica čuči na podu krletke, a uginuće nastupa za dva do pet dana.

 

Prva pomoć pregrijanoj ptici

Sunčanica se može liječiti, ali to treba započeti što ranije. U kljun se daje mješavina vode i glukoze u omjeru 1:1 uz dodatak vitamina B kompleksa. Pticu treba smjestiti u hladnu, prozračnu i tamnu prostoriju. Ptice se ne smije polijevati vodom jer to bi dovelo do šoka i uginuća. Pet do deset dana treba često mijenjati vodu i u nju dodavati preparat s B vitaminom.

 

Ptica će lakše podnijeti vrućinu ako…

 

Smještaj

Ptice dišu preko otvorenog kljuna. Kako žlijezde znojnice nemaju raspoređene po koži isparavanje vode se obavlja preko zračnih vrećica. Zbog toga je važno da krletka ne bude na propuhu jer to može dovesti do upale zračnih vrećica, a posredno do uginuća ptice.

 

Putovanje

Na put s pticom na put krenite obavezno noću ili rano ujutro.

 

Hranjenje

Ptici ne treba davati premasnu hranu, odnosno ljeti treba izbjegavati sjemenke suncokreta, uljane repice i konoplje budući da se one lako kvare (užegnu), a ptice niti nemaju u ovo doba godine potrebu za jako masnom hranom. Pozornost treba obratiti na ispravnost kupovne hrane i to da je odgovarajuće uskladištena (ne na vlažnom, ne u dodiru s tvarima koje imaju snažan miris) i posebno treba obratiti pozornost na datum pakiranja, odnosno rok upotrebe. Hrana mora biti svježa. Poželjno je uvijek provjeriti njen miris i izgled kako bi se na vrijeme uočila moguća prisutnost plijesni. Naime, u ljetnim mjesecima ptice često imaju probavne smetnje koje se očituju proljevom, nakostriješenim perjem, prestankom pjeva, neveselosti i neuzimanjem hrane. Dobro im je davati uvijek dobro opranu i osušenu zelenu hranu kojoj su dodani posebno pripremljeni vitamini za ptice.

 

Boravak na otvorenom

Iznošenje krletke s pticom na prozor, balkon ili drugo otvoreno mjesto, osim opasnosti od toplotnog udara ima još jedan nedostatak, Na krletku mogu doći ptice iz prirode (vrapci, sjenice, divlji golubovi i drugi) pa postoji opasnost da našoj ptici prenesu razne viruse, bakterijske i parazitske bolesti koje se u ovim vrućim danima brzo šire i lako prenose. 

  isprintaj članak