Novozelandski portal AJ Hackett je tražio da napravi dogovor s Vanuatuom oko prava na bungee jumping
Na otoku Pentecost, jednom od 83 otoka koji čine Vanuatu, stanovnici vezuju vinovu lozu oko gležnjeva prije negoli skoče s 10-metarske drvene platforme. ...
Bečki javni prijevoz postavio nevjerojatan rekord
Autobusi i ovaj put prednjače po prijeđenoj udaljenosti – protekle su godine prevalili čak 39,6 milijuna kilometara. Slijede ih tramvaji s 22,9 milijuna te vlak ...
Biti elegantan muškarac
Postoje stvari o kojima ne razmišljamo, ali su toliko bitne za dojam koji ostavljamo. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Najava zbivanja
Prije 48 godina, na isti dan 1971. godine, službeno je počela graffiti scene u zapadnom svijetu
Objavljeno: 22.09.2019. 12:53  
Punk’s Not Dead – izložba od 23. do 29. rujna 2019. u galeriji Greta, Zagreb
Punk’s Not Dead – izložba od 23. do 29. rujna 2019. u galeriji Greta, Zagreb

Zagreb je, barem privremeno, punk rock ulicu. Bio je to je početak obilježavanja grada i odavanja počasti punk apostolima, započeto 21. srpnja 2019. godine.

Naime, prije 48 godina, na isti dan 1971. godine, službeno je počela graffiti scene u zapadnom svijetu. Tada je The New York Times objavio članak o graffiti umjetniku TAKI 183 naziva: "Taki 183" Spawns Pen Pals. Iste godine nastali su punk bendovi poput New York Dolls, Suicide, Death i NEU!. Očigledna je povezanost punka i graffita.

Graffiti umjetnik Leon GSK nastavlja odavanje počasti apostolima punka pa tako nakon Punk Rock Street intervencije u javnom prostoru sada na izložbi izlaže dvanaest portreta punkera, a koji su obilježili ne samo glazbu, već i popularnu kulturu i umjetnost.

Svečano otvorenje izložbe Punk's Not Dead održat će se 23. rujna od 19 sati u galeriji Greta, Ilica 92 i ostaje otvorena do 29. rujna 2019.

 

O umjetniku:

 Krešimir Golubić – Leon (GSK), rođen u Zagrebu 1973. Za graffiti umjetnost zainteresirao se sredinom 80-ih kad su se prvi radovi pojavili u Zagrebu. Raspršivač prvi put uzima u ruke 1987., no pravi početak bavljenja graffitima je 1992. godine, nakon posjete Berlinu. S dvojicom prijatelja pokreće jednu od prvih graffiti ekipa u Zagrebu – GSK Crew (1993.), kao i prvi graffiti časopis u ovom dijelu Europe – svjetski poznati ZGBKAOS magazine čijih je sedam brojeva izašlo između 1995. i 2001. godine. 

 Uz mnoštvo radova koje ostvaruje na ulicama i zidovima Zagreba, Hrvatske i Europe, piše tekstove za razna tiskana izdanja, sudjeluje u mnogim emisijama u elektronskim medijima na temu graffita te fotografira i prati cjelokupnu graffiti scenu. Od 2013. počinje raditi stencils tehnikom, kao dijelom post-graffiti pokreta, odnosno Street Arta. Redovno drži predavanja po školama na temu graffita u smislu umjetnosti te svojim radom pokušava usmjeriti mlade da graffite dožive i „koriste" u pozitivnom smjeru, a ne samo kao izraz bunta koji se očituje kroz vandalizam. Radovi mu se kreću su smjeru ulične umjetnosti, koje crta na ulicama i platnima, s motivima glazbenih zvijezda, privatnih portreta, arhitekture i erotike. Redovno sudjeluje na umjetničkim festivalima te održava radionice i predavanja na temu „Graffiti kao umjetnost, a ne vandalizam".

 

  isprintaj članak