Pakiranje stvari za piknik u kovčeg ili naprtnjaču
Ukoliko niste pripremljeni, dragocjena prilika za odličan piknik može biti propuštena! ...
Argentina dopušta odabir spola "x" u osobnim dokumentima
Međunarodna organizacija za civilno zrakoplovstvo (ICAO) već prepoznaje osobne dokumente s rodom x, koji uključuju ljude koji se identificiraju izvan tradiciona ...
Pogledajte kako odmara zgodni Fran
Fran FM posljednjih mjeseci stalno puni medije. Njegove pjesme „Influencerica“ i „Me gusta“ postale su sastavni dio svakog radijskog glazbenog programa, no prij ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vinari i vinarstvo
Sorta koja ne prestaje osvajati prestižne nagrade
Objavljeno: 15.10.2020. 14:27  
Pušipel – vinska sorta koja sve više kroji budućnost međimurskog vinogradarstva, ali i turizma
Pušipel – vinska sorta koja sve više kroji budućnost međimurskog vinogradarstva, ali i turizma
  • Pušipel – vinska sorta koja sve više kroji budućnost međimurskog vinogradarstva, ali i turizma
  • Pušipel – vinska sorta koja sve više kroji budućnost međimurskog vinogradarstva, ali i turizma

Meso iz tiblice, međimurska gibanica i špikani kotleti s kalapajsanim krumpirom uz pušipel

Izvorna vinska sorta međimurskog porijekla poznata još u 19. stoljeću - pušipel, svojim zaokruženim i potpunim okusom te mirisom agruma posljednjih nekoliko godina osvaja vinsku scenu te nepca brojnih ljubitelja vina. 

Pušipel je, podsjetimo, iznimno rodna sorta bijelog grožđa koja ima prilično obilan urod, a poznata je još i pod nazivom moslavac, ali i šipon kako se na našim prostorima dugo i zvala. Riječ šipon proizlazi iz francuske izreke „c’est sibon" što u prijevodu znači – tako je dobro. 

Krajem devedesetih godina, naziv šipon biva zabranjen te je uveden naziv pušipel koji su Međimurci posebice usvojili i pretvorili u međimursku zaštićenu robnu marku 2007. godine. Pušipel se u novinskim člancima spominje još 1920. godine, no tada poznat i kao Moslavac bio je sorta velike rodnosti i lošijih rezultata. Međimurski vinari odlučili su to promijeniti i svojim znanjima i vještinama, kroz kraću rezidbu i manju rodnost, s vremenom su dobili vinsku sortu vrhunske kakvoće čiji je najbogatiji rod po trsu 1,5 kilogram, dok se sorta i nadalje usavršava uz klonske selekcije koje će donijeti izvrsne rezultate u budućnosti. Kako bi vino moglo nositi naziv pušipel mora zadovoljiti stroge standarde kvalitete, a međimurski vinari pune ga u jedinstveno dizajniranu bocu. Naime, udruga Hortus Croatie odredila je stroga pravila kojih se potrebno pridržavati u vinogradu i podrumu, a rezultati navedene inicijative itekako su vidljivi. 

 

„Danas, Međimurci pušipelom nazivaju najbolja vina dobivena od ove sorte, a dijele ih na classic – vino iz redovne berbe, na prestige – vina kasnijih berbi te na pjenušac. U pogledu temperature, pušipel ili pušipel je najbolji ako ga se posluži na temperaturi između 10 i 12 stupnjeva Celzijevih” - pojasnili su iz Vina Kocijan.

 

Pušipel predstavlja lagano i živahno vino, predivne zlatno žućkaste boje, koje odlikuje visokom kvalitetom okusa i mirisa. „U međimurskom vinogorju pretežno prevladava ilovasto – glinasto tlo što omogućuje pušipelu mineralnost u okusu" - kazali su iz vinarije Cmrečnjak čija tradicija proizvodnje vina u obitelji seže do 1884. godine, a trenutno najstariji zasađeni vinograd pušipelom potječe iz 1978. godine. Mirisom pušipela prevladavaju herbalne note i voćni karakter koji ujedno upotpunjuje i zaokružuje okus. 

Kada ga se poslužuje uz hranu, pušipel se izvrsno sljubljuje sa sočnom svinjetinom u jelima. U želji da jedan nedjeljni ručak doista bude drugačiji od dosadašnjih, i onako „međimurski" uz miris i okus pušipela,  ideju uz recepte za potpuno uživanje u hrani i pušipelu donosi vodeći hrvatski sommelier Siniša Lasan:

 

Meso iz tiblice

Priprema za meso z tiblice:

- približno 3 kg svinjskog karea ili buta obilno natrljamo solju, dodamo 6 lovorova lista, 6 češnja češnjaka i ostavimo nekoliko dana da odstoji

- dosolimo u hladnoj vodi

- stavimo u mokri pac na 2-3 tjedna uz povremeno okretanje mesa

- dimimo 1-2 dana – onda stavimo kuhati, kad omekša, stavimo peći u pećnicu nekih sat vremena

- kad se meso ohladi, stavljamo ga u slanine

 

Međimurska gibanica

- na tijesto za savijače koje smo namazali maslacem redamo nadjev od oraha, sira, maka i jabuka

- pečemo sat vremena, zalijemo kiselim vrhnjem i pečemo još 25 minuta

 

Špikani svinjski kotlet i kalapajsani krumpir

- kotlet našpikamo suhim šljivama, stapkama celera i mrkvicom, začinimo i polako pečemo u pećnici cca 2 sata

- na svinjskoj masti popečemo luk, dodamo crvenu mljevenu papriku, čim zamiriši podlijemo temeljcem te dodamo krumpir narezan na tanke ploške i dinstamo polako te na kraju začinimo po želji.

  isprintaj članak