Jaslice i vrtići razmišljaju kako podučavati pitanja rodnog identiteta
Slučaj šestogodišnjaka koji je prestao pohađati jaslice nakon što su ga maltretirali zbog odijevanja u djevojačku odjeću. ...
Život bez muke i nereda
Jeste li se sjetili kupiti jeftinu plastičnu foliju i njome zaštititi radnu površinu prilikom rada za koji smatrate da će je dosta zaprljati? Kad završite jedno ...
Pet načina kako pronaći pravog životnog partnera
Postoje razne stvari koje nekome mogu otežati pronalazak srodne duše, počevši od previše zauzetosti poslom, nespojivosti itd. Postoje čak i oni koji su odlučili ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vinari i vinarstvo
Sorta koja ne prestaje osvajati prestižne nagrade
Objavljeno: 15.10.2020. 14:27  
Pušipel – vinska sorta koja sve više kroji budućnost međimurskog vinogradarstva, ali i turizma
Pušipel – vinska sorta koja sve više kroji budućnost međimurskog vinogradarstva, ali i turizma
  • Pušipel – vinska sorta koja sve više kroji budućnost međimurskog vinogradarstva, ali i turizma
  • Pušipel – vinska sorta koja sve više kroji budućnost međimurskog vinogradarstva, ali i turizma

Meso iz tiblice, međimurska gibanica i špikani kotleti s kalapajsanim krumpirom uz pušipel

Izvorna vinska sorta međimurskog porijekla poznata još u 19. stoljeću - pušipel, svojim zaokruženim i potpunim okusom te mirisom agruma posljednjih nekoliko godina osvaja vinsku scenu te nepca brojnih ljubitelja vina. 

Pušipel je, podsjetimo, iznimno rodna sorta bijelog grožđa koja ima prilično obilan urod, a poznata je još i pod nazivom moslavac, ali i šipon kako se na našim prostorima dugo i zvala. Riječ šipon proizlazi iz francuske izreke „c’est sibon" što u prijevodu znači – tako je dobro. 

Krajem devedesetih godina, naziv šipon biva zabranjen te je uveden naziv pušipel koji su Međimurci posebice usvojili i pretvorili u međimursku zaštićenu robnu marku 2007. godine. Pušipel se u novinskim člancima spominje još 1920. godine, no tada poznat i kao Moslavac bio je sorta velike rodnosti i lošijih rezultata. Međimurski vinari odlučili su to promijeniti i svojim znanjima i vještinama, kroz kraću rezidbu i manju rodnost, s vremenom su dobili vinsku sortu vrhunske kakvoće čiji je najbogatiji rod po trsu 1,5 kilogram, dok se sorta i nadalje usavršava uz klonske selekcije koje će donijeti izvrsne rezultate u budućnosti. Kako bi vino moglo nositi naziv pušipel mora zadovoljiti stroge standarde kvalitete, a međimurski vinari pune ga u jedinstveno dizajniranu bocu. Naime, udruga Hortus Croatie odredila je stroga pravila kojih se potrebno pridržavati u vinogradu i podrumu, a rezultati navedene inicijative itekako su vidljivi. 

 

„Danas, Međimurci pušipelom nazivaju najbolja vina dobivena od ove sorte, a dijele ih na classic – vino iz redovne berbe, na prestige – vina kasnijih berbi te na pjenušac. U pogledu temperature, pušipel ili pušipel je najbolji ako ga se posluži na temperaturi između 10 i 12 stupnjeva Celzijevih” - pojasnili su iz Vina Kocijan.

 

Pušipel predstavlja lagano i živahno vino, predivne zlatno žućkaste boje, koje odlikuje visokom kvalitetom okusa i mirisa. „U međimurskom vinogorju pretežno prevladava ilovasto – glinasto tlo što omogućuje pušipelu mineralnost u okusu" - kazali su iz vinarije Cmrečnjak čija tradicija proizvodnje vina u obitelji seže do 1884. godine, a trenutno najstariji zasađeni vinograd pušipelom potječe iz 1978. godine. Mirisom pušipela prevladavaju herbalne note i voćni karakter koji ujedno upotpunjuje i zaokružuje okus. 

Kada ga se poslužuje uz hranu, pušipel se izvrsno sljubljuje sa sočnom svinjetinom u jelima. U želji da jedan nedjeljni ručak doista bude drugačiji od dosadašnjih, i onako „međimurski" uz miris i okus pušipela,  ideju uz recepte za potpuno uživanje u hrani i pušipelu donosi vodeći hrvatski sommelier Siniša Lasan:

 

Meso iz tiblice

Priprema za meso z tiblice:

- približno 3 kg svinjskog karea ili buta obilno natrljamo solju, dodamo 6 lovorova lista, 6 češnja češnjaka i ostavimo nekoliko dana da odstoji

- dosolimo u hladnoj vodi

- stavimo u mokri pac na 2-3 tjedna uz povremeno okretanje mesa

- dimimo 1-2 dana – onda stavimo kuhati, kad omekša, stavimo peći u pećnicu nekih sat vremena

- kad se meso ohladi, stavljamo ga u slanine

 

Međimurska gibanica

- na tijesto za savijače koje smo namazali maslacem redamo nadjev od oraha, sira, maka i jabuka

- pečemo sat vremena, zalijemo kiselim vrhnjem i pečemo još 25 minuta

 

Špikani svinjski kotlet i kalapajsani krumpir

- kotlet našpikamo suhim šljivama, stapkama celera i mrkvicom, začinimo i polako pečemo u pećnici cca 2 sata

- na svinjskoj masti popečemo luk, dodamo crvenu mljevenu papriku, čim zamiriši podlijemo temeljcem te dodamo krumpir narezan na tanke ploške i dinstamo polako te na kraju začinimo po želji.

  isprintaj članak