Lički proizvodi u NP Plitvička jezera
I ove godine je otvoreno prodajno mjesto Lika Quality s ličkim proizvodima u NP Plitvička jezera. ...
Aleja duhova u Indiji
Praćenje ovih svjetala može natjerati ljude da izgube orijentaciju i čak dovesti do utapanja ...
Šarene maske za lice dobivaju na popularnosti u Južnoj Koreji
Poznata glumica Kim Hye-soo objavila je na društvenim mrežama svoju fotografiju s maskom neonske boje. Fotografija je privukla velik broj klikova i lajkova. ...
Anketa


Poklade u Kastvu počele danas, 17. siječnja, manifestacijom Antonjski rog, kada svaki Pusni odbor predstavlja svoj pust
Objavljeno: 17.01.2020. 14:16  
Pust va Kastve 2020.
Pust va Kastve 2020.
  • Pust va Kastve 2020.

Mići (mali) puhači va rog - Andre i Frano Poropat

 

Vrijeme od blagdana sv. Antona (Antonje) do Pepelnice (Čiste srede) vrijeme je maškara. U čitavoj Kastavštini, i na gotovo cijelome sjevernojadranskom prostoru, sačuvana je tradicija zvončara. Korijeni ovoga običaja sežu još u pretkršćansko doba, kada su bukom zvona i zastrašujućim maskama s rogovima ljudi obilazili naselja tjerajući zimu, zle duhove i zazivajući proljeće. 

U Kastvu poklade (pust, maškare, karneval...) počinju na Antonju 17. siječnja. Puhanjem u Antonjski rog najavljuju se pusne nemotarije (pokladne ludosti), dok se na središnjem gradskom trgu okupljaju članovi svih kastavskih pusneh kumpanij (maškaranih družina). Pusne kumpanije iz Rubeša, Jurčića, Spinčića i Trinajstića predstavljaju svoj pokladni program i Pusta (slamnatu lutku), kojega će uz prigodan program osuditi i spaliti na Pepelnicu. Među maškarama svake se godine bira pusni gradonačelnik koji za trajanja karnevala preuzima ključeve grada i svu vlast. 

Grad Kastav jedini ima Pusni statut po kojemu se na dan početka Pusta dodjeljuje Zlatna broskva (kelj – biljka iz porodice kupusa), specijalna diploma najboljoj maškari u prošloj godini ili zaslužnim pojedincima. 

 

Već prve subote, 18. siječnja, zainteresirani će moći uživati u jedanaestom maškaranom rally-u šarenih prometala ''Halubje – Liburnija''. No, biti će tu još puno događanja poput tradicionalnih dočeka Frlanskih zvončara u Rubešima, Jurčićima i Trinajstićima te Mučićevih zvončara u Rubešima i Spinčićima. Na središnjem gradskom trgu tradicionalno se dočekuju Halubajski zvončari u svojim stoljetnim pohodima Kastva i Kastavštine, a posljednjih godina Kastav redovito pohode i Grobnički dondolaši. Svakako ne bi trebalo propustiti 22. „Ribarsku feštu pul Trinajstić", ali i 11. memorijalni Balinjera spust pul Spinčić.

I ove godine, Kastav postaje centar maškaranih zabava, u kojem će se kroz pet subota, od 18. siječnja do 15. veljače u vremenu od 21,00 sat do četiri sata ujutro održavati „najboji pusni tanci va regije". Maškarani centar Kastav nalazi se kraj Školske sportske dvorane, u velikom grijanom šatoru, sa čuvanim parkingom, popustima za grupe i gratis pićem uz ulaznicu, nagradama za najbolje maske, uz domaće specijalitete te uz najbolje bandove. Sve započinje već ove subote nastupom  Koktelsi banda, Reaktiva banda i grupe Decibeli, a drugih subota biti će tu Grupa Decibeli, Mauro Staraj & La Banda, Grooversi band, Reaktiva band, Night Express band, Kožne jakne band, Alen Vitasović & band, Elio Pisak..

Da djeca ne budu zakinuta, Maškarani tanac Dječjega vrtića „Vladimir Nazor" održati će se u istom prostoru, 13. veljače.

 

Za male i velike, i ove će  se godine u Idičinoj peknjici održati pusna radionica: Kako se delaju pusne rožice za krabujosnice koju će održati Sonja Vlah.

 

Završnica maškara odnosno spaljivanje pusta rezervirano je za Pusnu sredu tj. Pepelnicu. Krivac za sve prošlogodišnje nevolje spaljuje se uz obrazloženje presude koja se naziva pusna napoved (pokladna, karnevalska kronika), i to Mići pust u izvedbi Dječjeg vrtića ''Vladimir Nazor'' Kastav te konačno paljenje ''krivca'' u Rubešima i Jurčićima. 

 

  isprintaj članak