U Baški otvorena trgovina ručno rađenih mirisnih suvenira
Nakon što su se 15 godina prodavali na štandu, ručno rađeni suveniri Kiki dobili su trgovinu. Iako je dolazak turista na Krk neizvjestan, vlasnica obrta Suzana ...
Paprika
Ostavimo li da plodovi potpuno dozriju na stabljici, paprika će prestati cvjetati. ...
Kako očistiti prijenosno računalo puno mikroba
Za vrijeme dok se suši pametno računalo upotrijebite vrijeme i operite ruke! Na taj način nećete vratiti klice na svoj novo dezinficirani uređaj. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Savjeti za putovanja
Za svaku nesreću postoji osiguranje
Objavljeno: 07.04.2014. 10:37  
Putna osiguranja za sve slučajeve
Putna osiguranja za sve slučajeve

Thai International Hospital, Koh Samui, Tajland

 

Bolesni ste na godišnjem odmoru, nestala je baš vaša prtljaga, prometna nesreća u inozemstvu – za svaku nesreću postoji osiguranje. Ali, ipak nije svaka polica osiguranja stvarno i opravdano ulaganje. 

Osiguranje putne prtljage je sasvim suvišno. Skoro je postalo pravilo to da bitne obavijesti ostanu prešućene jer osiguranik nije dovoljno dobro pazio. Sitno otisnuto, često na poleđini, uvijek puno piše o iznimkama i klauzulama koje isključuju obvezu osiguravatelja, ako ne postoji organizirana zaštita ptljage. Tko se mora ponašati oprezno kao da i nema dodatno osiguranje prtljage, onda ga stvarno i ne treba.

 

Trebate li baš svako osiguranje?

Naizgled raskošni kompletirani paketi izgledaju na prvi pogled povoljni, a jednako su nepotrebni. U paketu najčešće dobivate više različitih osiguranja od kojih već neka imate, a neka uopće ne trebate. Kao što su npr. pravna zaštita, osnovno osiguranje i polica putne prtljage. 

Besmislena osiguranja su također osiguranja koja pokrivaju samo dio rizika, kao što je osiguranje kod zračne nesreće ili osnovno putno osiguranje. Od sredine 2004. godine u zračnom prometu postoji poboljšano osnovno osiguranje za putnike i odšteta za teret. 

Daleko opširnije i kvalitenije vas na godišnjem odmoru štiti privatno osnovno osiguranje i osiguranje kod nesreća koje općenito svatko posjeduje. Osiguravajuća svota za privatno osnovno osiguranje bi trebala iznositi najmanje pet milijuna eura. Osiguranja kod nesreća su pametnija ulaganja, kako bi kod nesreće u slobodno vrijeme osigurali i moguću invalidninu. Neka pokrivaju čak i opasnost od povrede u slučaju terorističkog napada. Ukoliko se Nijemci zateknu u ratnom području, imaju pokriveno sedam dana osiguranja. Ako se u tom vremenu ne vrate, osiguranje automatski prekida ugovor. Za četveročlanu obitelj godišnji doprinos iznosi oko 130 eura. Osiguranje od smrti se može uključiti u osnovno osiguranje od nesreće. Za sve koji posjeduju životno osiguranje, dodatno osiguranje od rizika putovanja je suvišno.  

 

Zdravstveni fond (HZZO) plaća samo priznate/prihvaćene terapije

Tko se bavi ekstravagantnim opasnim sportom kao npr. paraglidingom, jedrenjem ili letenjem zmajem na godišnjem odmoru, trebao bi se raspitati za posebno osiguranje koje vrijedi za ekstremne sportove, kako bi osigurao visoki mogućnost nastanka ozljeda koje se pojavljuje pri takvim sportovima. 

Kod zakonski obveznog bolesničkog osiguranja, u paketu vam pripada i inozemno bolesničko osiguranje. Ono jamči samo nužno zbrinjavanje, kao npr. ako se naglo pojavi stara kostobolja. Nadalje, od 1. siječnja 2004. godine u Europskoj Uniji (EU) vrijedi nova uredba. Po njoj se svaki bolesnik može unutar EU ambulantno liječiti, bez da se javlja zamolbom na svoj domaći zdravstveni fond. Troškove refundira zdravstveni fond nakon povratka. Doduše, on plaća samo usluge i terapije, koje su priznate u Hrvatskoj. Tko želi biti siguran, mora se ranije informirati kod zdravstvenog fonda ili se pobrinuti za pisani pristanak. 

Standardi liječenja i navika zdravstvenog sustava su od zemlje do zemlje vrlo različiti. 

 

Druge države – drugi običaji

Najsigurnije je da se prije svakog putovanja osiguranik u HZZO-u zanima o državi u koju putuje, jer u ozbiljnom slučaju za to najčešće ne preostaje dovoljno vremena. Uvijek se ponavlja npr. da liječnik u inozemstvu ustraje na potvrdi o zdravstvenom osiguranju. Mnogi liječnici u privatnoj praksi ne priznaju strane zdravstvene iskaznice. 

Na koji način medicinar obračunava nastale troškove, pacijentu ostaje nepoznato. Kako bi kasnije ostvario svoje pravo na povrat novca kod svog zdravstvenog osiguranja, sve izdatke treba potkrijepiti sa svim računima. Da će se baš sve i tada vratiti, nije sigurno. 

Radi toga niti u jednom kovčegu ne bi trebalo nedostajati inozemno privatno zdravstveno osiguranje. Ono nadoknađuje 100-postotnu medicinsku naknadu s odbitkom predradnji zakonski obaveznog zdravstvenog osiguranja. Postoje također police s vlastitim udjelom. Vrlo je važno osiguranje kod putovanja izvan Europe, jer tada zakonski zravstveni fond – HZZO, ne preuzima nikakvu zaštitu, a još manje za nužni medicinski povratni prijevoz zrakoplovom.

Kod nepredvidljivih oboljenja zdravstveno putno osiguranje nudi zaštitu kod putovanja u inozemstvo.

 

Godišnji ugovori jeftini i isplativi

Tko je privatno osiguran uživa u zaštiti diljem svijeta. Kako bi se izbjegla neželjena iznenađenja, trebalo bi u osiguranju prije upitati  postoje li neka ograničenja za zemlju u koju putujete i je li povratni prijevoz u slučaju nesreće pokriven u punom iznosu. Samo za privatne pacijente čije police pokrivaju sve rizike, se inozemno privatno zdravsteno osiguranje isplati, a da očekivani povrat premije na kraju godine nije ugrožen. 

Isplativi su godišnji ugovori. Tada se ne zaboravlja zaštita i kod iznenadnih kratkih putovanja. Postoje godišnji ugovori već od nekih stotinu eura. 

Za starije ljude potražnja za privatnim osiguranjem može biti otežavajuća. Neki ponuđači umirovljenike uopće ne osiguravaju, dok drugi traže znatno viši iznos premije. Također se ne osiguravaju pacijenti koji boluju od kroničnih bolesti. Tada zaštitu na putu preuzima HZZO. Preduvjet: zdravstvu prije puta treba podnijeti dokaz da se nije u mogućnosti uzeti privatno osiguranje.

Većina zdravstvenih osiguranja za putovanje u inozemstvo štite putnika u vremenskom trajanju do 28 dana. 

 

Tko odustane od puta iz straha od terorističkog napada neće dobiti povrat novca

Povratno transportno osiguranje je pametno uzeti ako je putovanje skupo i rezervirano puno unaprijed. Osiguranja ne prihvaćaju svaki povod za povrat. Prihvaćaju se troškovi storniranja puta, kad se npr. na put ne može krenuti zbog teške nesreće, bolesti ili provale u stan. Prihvatljivi razlozi su također smrt najbližeg člana, nepredvidive komplikacije u trudnoći ili nepodnošljiva reakcija na cjepivo.

Tko odustane od puta iz straha od terorističkog napada neće dobiti povrat novca.       

Druga je situacija kada vanjski ured za jednu državu izrekne službenu opomenu o opasnosti za putovanje.  

Vozači automobila su unutar Europe zaštićeni uobičajenim osnovnim osiguranjem. Zelena karta se može koristiti kao dokaz osiguranja. U široj EU nije više obavezna. U slučaju spora, a za regulaciju štete se pobrinu zastupnici domaćih osiguranja. Automobilsko zaštitno vrijednosno pismo je koristan i povoljan dodatak uz osnovno osiguranje za određeno vozilo. Nadomješta vam troškove za izvlačenje vozila, prijevoz i zbrinjavanje vozila, najam zamjenskog vozila, pošiljku potrebih rezervnih djelova, a također i noćenje. Izvan Europe postoji vaneuropsko pismo. Tko često putuje s trajektom i mijenja ih nekoliko, kao kada putujete npr. u Skandinaviju, postoji posebno osiguranje i za to. Zbog lošeg vremena se vozilo lako ošteti na trajektu, a u tom slučaju troškove ne snosi djelomično kasko osiguranje.

Svi koji se služe unajmljenim vozilom, potrošačka centrala im preporuča osnovno osiguranje, puni kasko i osiguranje protiv krađe. Pokrivajuća svota osnovnog osiguranja bi trebala iznositi najmanje 1,5 miliona eura. Ukoliko je svota niža preporučuje se dodatno osiguanje.

Mallorca-polica nudi neograničeno pokriće ako je svota osnovnog osiguranja zemlje u kojoj ste na godišnjem iscrpljena i vrijedi za Europu, Kanare i Madeiru. Putna polica nudi osiguranje širom svijeta. 

 

Puni kasko za vozilo u najmu

Puni kasko je važan, kako bi pokrili štetu na unajmljenom vozilu ako je počinjena vlastitom greškom. Osiguranje od provale nastupa kada je auto ukraden ili oštećen pri pokušaju krađe. Osobna učešća su različita zavisno o zemlji i ponuđaču.  

 

Ova osiguranja bi trebalo uključiti u putnu prtljagu

-        kopiju osnovnog osiguranja i osiguranja od nesreće

-        privatno inozemno bolesničko osiguranje 

-        inozemno bolesničko osiguranje, odnosno novo bolesničko osiguranje HZZO-a zakonom osigurane osobe

-        kod skupljih putovanja se mogu osigurati troškovi odustajanja od putovanja

-        automobilsko osiguranje se može proširiti povoljnim vrijednosnim zaštitnim pismom

-        grupni putnici bi trebali pripaziti da im putnička agencija ispostavi besplatno osiguravajuće pismo. Ono, uz putnu potvrdu, štiti od nemogućnosti plaćanja troškova liječenja organizatora puta.


  isprintaj članak