Znate li išta o kopačima zlata?

Garimpeiro (rudar - kopač) u Brazilu ili Mozambiku, galamsey u Gani ili rudari nindže u Mongoliji često su okosnica lokalnih gospodarstava. ...
Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Pauk i kako ga se riješiti
Ako ih se želite riješiti nemojte im nauditi, ali ni sebe i svoje izložiti opasnim kemikalijama. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Pravni savjeti
Odšteta od samo propisanih 550, umjesto 14.000 eura
Objavljeno: 26.12.2014. 16:00  
Putni kovčeg nije ručna prtljaga
Putni kovčeg nije ručna prtljaga

Zrakoplovne tvrtke nisu dužne prihvatiti teške putne kovčege kao ručnu prtljagu ma kako sadržaj u njima bio vrijedan. Sigurnost putnika je uvijek na prvom mjestu i stoga je kovčeg potrebno predati na prijevoz.

Osim toga, vlasnik vrijednog komada prtljaga nema pravo na punu naknadu štete, ako je kovčeg izgubio, a nije prijavio dodatnu vrijednost u njemu i uplatio dodatno osiguranje. Stručnjaci ARAG-a spominju konkretan slučaj u kojem je zrakoplovna tvrtka odbila unos kovčega teškog 20 kilograma u putničku kabinu. Preuzeli su ga na pregled, a nakon slijetanja zrakoplova ustanovljeno je da je kovčeg nestao.

Putnik je dobio odštetu od samo propisanih 550 eura, umjesto 14.000 koliko je sadržaj navodno bio vrijedan. Ljutiti putnik je tužio zračnog prijevoznika zbog neozbiljnog ponašanja i poslovanja, ali to nije mogso dokazati pa je izgubio spor. (OLG Köln, AZ: 22 U 137/04).

 

  isprintaj članak