Trnje – prostor i ljudi
U sklopu projekta Zagrebački kvartovi, Muzej grada Zagreba objavio je novu publikaciju, knjigu / katalog izložbe Trnje – prostor i ljudi. ...
Trebaju li muškarci častiti prilikom prvog spoja
Vječno je pitanje trebaju li muškarci častiti prilikom prvoga izlaska s nekom djevojkom (ženom). ...
Svjetski dan tune - bitne vrste koja zaslužuje to priznanje
Ribolov tune na Tihom oceanu nedvojbeno najbolji i najodrživiji na svijetu ...
Anketa


NALAZITE SE U > Savjeti za putovanja
Europska kartica zdravstvenog osiguranja nije alternativa putnom osiguranju
Objavljeno: 11.05.2017. 08:03  
Putno (zdravstveno) osiguranje: Zubobolja može stajati na tisuće kuna
Putno (zdravstveno) osiguranje: Zubobolja može stajati na tisuće kuna

Ponude putnog osiguranja sežu od bolničke usluge preko gubitka prtljage ili privatne odgovornosti, a ponekad su tu i banalnosti poput osiguranja od otkazanog leta.


Napisala: Mia Musulin (Global)

 

SOS telefon

A kako postupati u hitnim slučajevima, kad osiguranje koje smo uplatili postane nužno? Tada treba nazvati SOS telefon prema uputama osiguratelja koje se prilažu polici osiguranja.

“Centar će stupiti u vezu s koordinatorom za područje na kojem ste i u najkraćem roku ugovoriti potrebnu razinu zdravstvene zaštite i u tom slučaju osiguratelj podmiruje račun zdravstvenoj ustanovi. Ako to nije moguće te osiguranik sam plaća troškove po zdravstvenom osiguranju, po povratku u Hrvatsku prijavljuje štetu i prilaže pripadajuća zdravstvenu dokumentaciju, a osiguratelj vraća sredstva osiguraniku sve do granice ugovo-rene po polici osiguranja”, objašnjava prodavačica jednog osiguranja. Činilo se nekome banalno ili ne, malo studenata koristi usluge putnog osiguranja. Nepraktično ili skupo, ali ponekad i prijeko potrebno putno osiguranje svakako čini putovanje bezbrižnijim.

 

Koliko su potrebna, kako se ugovaraju, što nude?

Planiranje putovanja sa sobom nosi niz stvari na koje treba obratiti pozornost, a jedna od važnijih je i ona o ugovaranju police putnog osiguranja, kako bi se u slučaju bilo kakvog problema prošlo što bezbolnije, barem novčano. Pogotovo o osiguranju moraju razmišljati rekreativni skijaši koji se u zimskim mjesecima vole “preseliti” na neko od inozemnih skijališta, ali i svako putovanje može skrivati opasnosti na koje nitko ne može una- prijed računati.

Osim uobičajenim načinima prodaje, osiguranja se može ugovoriti putem internetskih strani- ca, mobilnih aplikacija, u bankama (neke nude besplatno osiguranje uz otvaranje tekućeg računa) ili turističkim agencijama pri kupnji aranžmana.

 

Skupo neznanje

“Za svoje sljedeće putovanje putem putničke agencije od-lučio sam se za najveći paket koji nude (putno zdravstveno, nezgoda, pokriće bolničke naknade, prtljaga i privatna odgovornost) zbog prethodnog lošeg iskustva. Tijekom jednog prijateljevog putovanja počeo ga je boljeti zub i koliko se god on trudio to zanemarivati, morao je zubaru. Kod njega se zadržao samo pet minuta, a kako nije bio osiguran, račun koji je dobio sve nas je neugodno iznenadio. Sa svim “popratnim” troškovima stajao je oko 2000 kuna. Od tada, kada god prije putovanja ponude osiguranje, sjetim se njega i zaokružim da”, govori student Antonio Hlupić.

Ponude ugovorenog putnog osiguranja sežu od bolničke usluge do gubitka prtljage ili privatne odgovornosti, a ponekad su tu i banalnosti poput osiguranja od otkazanog leta (za što se često pobrine sam prijevoznik pa putno osiguranje nije nužno).

Osiguranje od privatne odgovornosti pak pokriva građanskopravnu izvanugovornu odgovor- nost osiguranika i osoba za koje on, prema zakonu, odgovara za štetu zbog smrti, povrede tijela ili zdravlja treće osobe te oštećenja ili uništenja stvari treće osobe tijekom puta i boravka u inozemstvu, a tu spadaju i BiH, Slovenija, Crna Gora...

Dio mladih potpuno zanemaruje putno osiguranje unatoč čestim odlascima preko granice, i to iz više razloga, a neki od njih su nedovoljna obaviještrenosti ili cijena.

“Kad putujem, ne osiguravam se jer smatram da putničke agencije kasno i nedovoljno informiraju korisnike o uslugama kao što su putna osiguranja." - smatraju mnogi.

 

Dio troškova u Europskoj uniji pokriva i HZZO

Osigurane osobe HZZO-a ostvaruju pravo na Europsku karticu zdravstvenog osiguranja - European Health Insurance Card. Na temelju Europske kartice zdravstvenog osiguranja, osigurana osoba HZZO-a, koja se za vrijeme svog privremenog boravka na području druge države članice EU iznenada razboli, ozlijedi ili doživi nesreću, ima pravo koristiti zdravstvenu zaštitu koju se ne može odgoditi do planiranog povratka u Hrvatsku, a na teret sredstava HZZO-a. Europska kartica zdravstvenog osiguranja nije alternativa putnom osiguranju. Ono ne pokriva troškove privatne zdravstvene zaštite ili troškove poput spašavanja pacijenta prilikom nezgode na skijalištu, zračni prijevoz natrag u domovinu ili ukradeno ili izgubljeno vlasništvo. Stoga je preporučljivo uz EKZO imati i odgovarajuće putno osiguranje. Studenti svoju EKZO karticu mogu dobiti na vrlo jednostavan način, tako da u uredu HZZO-a ubace svoje zdravstvenu iskaznicu u za to predviđen automat koji nakon samo deset sekundi izbaci karticu koju su zatražili. Usluga je besplatna, a kartica vrijedi godinu dana. 

  isprintaj članak