Život bez muke i nereda
Jeste li se sjetili kupiti jeftinu plastičnu foliju i njome zaštititi radnu površinu prilikom rada za koji smatrate da će je dosta zaprljati? Kad završite jedno ...
Pet načina kako pronaći pravog životnog partnera
Postoje razne stvari koje nekome mogu otežati pronalazak srodne duše, počevši od previše zauzetosti poslom, nespojivosti itd. Postoje čak i oni koji su odlučili ...
Kostarika je proglašena najsretnijom zemljom u Latinskoj Americi
Ovo istraživanje mjeri očekivano trajanje života, BDP po stanovniku, doživljaj korupcije, slobodu donošenja odluka, podršku drugih ljudi u teškim vremenima i ve ...
Anketa


NALAZITE SE U > Mala škola turizma
Odmor bez prepreka: planiranje je pola uspjeha
Objavljeno: 17.03.2021. 10:07  
Putovanje bez prepreka
Putovanje bez prepreka

Putovanje u daleke zemlje, otkrivanje stranih kultura ili jednostavno kampiranje na nekoliko dana kod susjednog jezera - svi imamo želju za putovanjem. I osobe s invaliditetom također imaju tu potrebu.

Međutim, i danas se još uvijek susreću s brojnim preprekama, čak i ako se se stanje polako i očito kreće u dobrom smjeru. Iz godine u godinu raste broj turoperatora (veliokih putničkih agencija organizatora putovanja) koji su upoznati s potrebama osoba s invaliditetom i pružaju im odgovarajuće ponude dostupne za invalidska kolica. Postoje čak i putničke agencije koje udovoljavaju samo osobama s invaliditetom.

 

Izleti prilagođeni osobama s invaliditetom

Uz to, sve se više hotela i restorana dostupnih za invalidska kolica diljem svijeta prilagođava ovoj vrsti gostiju, ne samo u smislu uređenja prostorija, već i školovanja osoblja. Stalna poboljšanja mogu se primijetiti i na području putničkog prijevoza.

Barem u industrijaliziranim zemljama, mjesni javni prijevoz osigurao je proširenje ulaza s niskim pragom, žljebove na podu za osobe sa oštećenim vidom i vizualno-slušne informativne ploče. Usporediv razvoj pojavljuje se na vlakovima i autobusima za daleke vožnje. Mnoge zrakoplovne tvrtke raspoloažu s e-invalidskim kolicima, ali obično traže da ih se prethodno obavijesti za potrebom za takvu uslugu.

 

Odmor bez prepreka: planiranje je pola uspjeha

Temeljna priprema još je uvijek bitna prije putovanja osobe s invaliditetom. To se posebno odnosi na korisnike invalidskih kolica i osobe sa značajnim invaliditetom, poput slabovidnih ili osoba kojima je potrebna skrb. Treba pronaći hotel s pristupom invalidima, istražiti dostupne ponude na mjestu odmora i, ako je potrebno, organizirati pratnju (nadzor).

Još jedna "prepreka" je plaćanje putovanja za osobe s invaliditetom, koje u prosjeku imaju relativno niža primanja. Ipak, tu i tamo možete pronaći jeftina rješenja za odmor bez prepreka.

  isprintaj članak