Jaslice i vrtići razmišljaju kako podučavati pitanja rodnog identiteta
Slučaj šestogodišnjaka koji je prestao pohađati jaslice nakon što su ga maltretirali zbog odijevanja u djevojačku odjeću. ...
Život bez muke i nereda
Jeste li se sjetili kupiti jeftinu plastičnu foliju i njome zaštititi radnu površinu prilikom rada za koji smatrate da će je dosta zaprljati? Kad završite jedno ...
Pet načina kako pronaći pravog životnog partnera
Postoje razne stvari koje nekome mogu otežati pronalazak srodne duše, počevši od previše zauzetosti poslom, nespojivosti itd. Postoje čak i oni koji su odlučili ...
Anketa


NALAZITE SE U > Za osobe s invaliditetom
Prava osoba s invaliditetom ili sa smanjenom pokretljivošću
Objavljeno: 03.09.2020. 04:16  
Putovanje ograničenom pokretljivošću
Putovanje ograničenom pokretljivošću

Almaty, Kazahstan (snimio: Željko Marušić)

Željezničke tvrtke kao što je Hrvatske željeznice ili razni regionalni pružatelji usluga, prodavači karata i turoperatori, kao osobi s invaliditetom ili osobi s ograničenom mogućnošću kretanja, moraju vas na zahtjev obavijestiti jesu li vam vlakovi, kolodvori, zahodi i slično dostupni i kako su opremljeni.

Za vaše rezervacije i karte, turističke agencije i turoperatori ne smiju naplaćivati ​​nadoplatu. Turističke agencije i turoperatori mogu vam odbiti rezervaciju ili prodaju karata samo ako je to prijeko potrebno zbog pravila pristupa željezničkih tvrtki ili upravljača kolodvorom. Samo će vas u iznimnim slučajevima trebatipratiti druga osoba.

Ako turističke agencije i turoperatori odbiju rezervaciju, moraju razlog pisano obrazložiti u roku od pet radnih dana (radni dani su obično od ponedjeljka do subote) nakon odbijanja.

 

Primjer

Osoba je u invalidskim kolicima i u srijedu želi kupiti kartu za putovanje posebnim povijesnim vlakom kroz planine u putničkoj agenciji. Agencija joj odbija prodati klartu. Najkasnije do sljedećeg ponedjeljka, putnička agencija treba je dopisom obavijestiti da, nažalost, trebaju odbiti prijevoz budući da povijesni specijalni vlak ima prolaze i vrata koja su preuska za njena invalidska kolica.

 

Ako ste ozbiljno onemogućeni za samostalno kretanje i imate pripadajuću knjižicu, pratitelja možete besplatno povesti sa sobom u mnogim sredstvima lokalnog i međugradskog prijevoza u mnogim državama, recimo i u Njemačkoj.

Možete dobiti besplatnu pomoć pri ulasku, silasku i presjedanju vlakova, kao i tijekom putovanja na stanicama s osobljem i u vlaku. Međutim, trebali biste prijaviti potrebu za pomoći najmanje 48 sati prije vremena kada je pomoć potrebna (tj. u vrijeme kada odlazite na putovanje). Također biste trebali doći na vrijeme u dogovoreno vrijeme. Ako vam nije određeno vrijeme, trebali biste biti tamo barem 30 minuta prije zakazanog vremena polaska.

 

Ako niste smatrali da se o vama na odgovarajući način brinu i informiraju, možete kontaktirati željeznička nadzorna tijela i podnijeti žalbu.

  isprintaj članak