Stvari koje nikako ne pripadaju u perilicu rublja
Ako želite uštedjeti novac i ako želite da vaša perilica rublja dobro i dugo radi, onda budite oprezni da sljedeći predmeti ne uđu u nju. ...
Djeca, škola i zaštitne maske za lice
I učenici i studenti u Nizozemskoj ne moraju nositi maske za lice, čak ni učitelji i starija djeca iako su se neki učitelji opirali takvoj "slobodi”. ...
Kako najbolje iskoristiti vrijeme za učenje kod kuće
Slijedite ove jednostavne savjete i stvorite uvjete za učenje kod kuće. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Za osobe s invaliditetom
Prava osoba s invaliditetom ili sa smanjenom pokretljivošću
Objavljeno: 03.09.2020. 04:16  
Putovanje ograničenom pokretljivošću
Putovanje ograničenom pokretljivošću

Almaty, Kazahstan (snimio: Željko Marušić)

Željezničke tvrtke kao što je Hrvatske željeznice ili razni regionalni pružatelji usluga, prodavači karata i turoperatori, kao osobi s invaliditetom ili osobi s ograničenom mogućnošću kretanja, moraju vas na zahtjev obavijestiti jesu li vam vlakovi, kolodvori, zahodi i slično dostupni i kako su opremljeni.

Za vaše rezervacije i karte, turističke agencije i turoperatori ne smiju naplaćivati ​​nadoplatu. Turističke agencije i turoperatori mogu vam odbiti rezervaciju ili prodaju karata samo ako je to prijeko potrebno zbog pravila pristupa željezničkih tvrtki ili upravljača kolodvorom. Samo će vas u iznimnim slučajevima trebatipratiti druga osoba.

Ako turističke agencije i turoperatori odbiju rezervaciju, moraju razlog pisano obrazložiti u roku od pet radnih dana (radni dani su obično od ponedjeljka do subote) nakon odbijanja.

 

Primjer

Osoba je u invalidskim kolicima i u srijedu želi kupiti kartu za putovanje posebnim povijesnim vlakom kroz planine u putničkoj agenciji. Agencija joj odbija prodati klartu. Najkasnije do sljedećeg ponedjeljka, putnička agencija treba je dopisom obavijestiti da, nažalost, trebaju odbiti prijevoz budući da povijesni specijalni vlak ima prolaze i vrata koja su preuska za njena invalidska kolica.

 

Ako ste ozbiljno onemogućeni za samostalno kretanje i imate pripadajuću knjižicu, pratitelja možete besplatno povesti sa sobom u mnogim sredstvima lokalnog i međugradskog prijevoza u mnogim državama, recimo i u Njemačkoj.

Možete dobiti besplatnu pomoć pri ulasku, silasku i presjedanju vlakova, kao i tijekom putovanja na stanicama s osobljem i u vlaku. Međutim, trebali biste prijaviti potrebu za pomoći najmanje 48 sati prije vremena kada je pomoć potrebna (tj. u vrijeme kada odlazite na putovanje). Također biste trebali doći na vrijeme u dogovoreno vrijeme. Ako vam nije određeno vrijeme, trebali biste biti tamo barem 30 minuta prije zakazanog vremena polaska.

 

Ako niste smatrali da se o vama na odgovarajući način brinu i informiraju, možete kontaktirati željeznička nadzorna tijela i podnijeti žalbu.

  isprintaj članak