Biljke uz koje se kvalitetnije spava
Biljke koje puštaju kisik po noći koji pomaže u kvaliteti sna. ...
Odjeća za pustolovna putovanja
Prirodna vlakna poput svile i vune, koliko god mislili da su otporna, neće izdržati pustolovna putovanja. ...
Pospremanje u svrhu zdravlja
Ovi kišoviti jesenski dani, kada nam se ne izlazi na dosadnu jesenku kišu, najbolji su za čišćenje od stvari koje obično zanemarujemo. ...
Anketa


NALAZITE SE U
Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje poziva na aktivno druženje
Objavljeno: 27.08.2019. 16:59  
Radionica „Tisućljeća kulinarstva“ u Arheološkom parku u Budinjaku 7. i 8 rujna
Radionica „Tisućljeća kulinarstva“ u Arheološkom parku u Budinjaku 7. i 8 rujna
  • Radionica „Tisućljeća kulinarstva“ u Arheološkom parku u Budinjaku 7. i 8 rujna

Javna ustanova „Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje" održat će radionice „Tisućljeća kulinarstva" 7. i 8. rujna 2019. godine u Arheološkom parku u Budinjaku. Kulturno – turistički program koji se odvija petnaestu uzastopnu godinu osmišljen je radi popularizacije Arheološkog parka, te iz želje da se posjetiteljima pruži prilika aktivnog sudjelovanja u izvođenju programa. Cijena ulaznice je 40,00 kn po osobi.

Oba dana će autobus besplatno prevoziti goste do Budinjaka, te natrag u Samobor i Zagreb. Zbog ograničenog broja mjesta, sjedalo u autobusu potrebno je rezervirati.

 

Raspored događanja:

10,00 do 12,00 sati – obilazak Staze kneževa u Arheološkom parku

12,00 do 18,00 sati – kulinarske radionice

 

O programu „Tisućljeća kulinarstva"

Uvod u kulinarske radionice stručno je vođeni obilazak „Staze kneževa" – poučne staze koja je dio Arheološkog parka u Budinjaku. Pješačka staza dugačka je 4,2 km i za njen obilazak potrebno je otprilike 1,5 do 2 sata laganoga hoda. U svom punom opsegu staza obuhvaća dva arheološka nalazišta – Budinjak iz vremena starijeg željeznoga doba i Bratelje iz rimskog ranocarskoga radoblja. 

Poučna staza mješovitog je sadržaja – pretežno je posvećena arheološkoj baštini, no nisu izostavljeni niti drugi sadržaji koji upućuju na prirodne značajke i druge vrijednosti područja. Staza je obilježena i opremljena interpretativnim pločama koje sadrže najnužnije informacije za praćenje sadržaja, a kao popratni materijal uz nju je tiskan letak s kartom i vodič s popularno pisanim tekstovima o svih 10 točaka na stazi.

Kulinarske radionice, čije izvođenje započinje nakon povratka sa „Staze kneževa" odvijaju se na otvorenom izletničkom prostoru ispred Eko-centra Budinjak, namijenjenog posjetiteljima i opremljenog unutrašnjim učionicama, suvenirnicom, natkrivenom terasom i sanitarnim čvorom.

Kulinarske radionice pretpostavljaju aktivno sudjelovanje posjetitelja. Prema pripremljenim receptima i uz pomoć voditelja, posjetitelji podijeljeni u četiri grupe na otvorenim ložištima pripremaju pretpovijesna, rimska, srednjovjekovna i tradicionalna žumberačka jela. Recepti su odabrani na temelju stručnih istraživanja i odgovarajućih zapisa. Za pripremanje jela na način kako se to radilo u pretpovijesti posjetitelji dio namirnica prikupljaju sami na obližnjim travnjacima, te tako koriste samoniklo bilje koje je predstavljalo temelj prehrane pretpovijesnog stanovništva ovoga područja. Namirnice životinjskoga porijekla priprema se posebnom tehnologijom pečenja, u glinenim kalupima koje posjetitelji sami izrađuju. 

Recepti rimskodobne kuhinje preuzeti su iz originalne kuharice rimskog autora Apicija. Tijekom izvođenja radionice može se kušati vino začinjeno na neobičan način (paprom) ili kobasice u čijoj se pripremi koristi omiljeniji rimski začin – liquamen. 

Srednjovjekovna kuhinja odiše mirisima orijentalnih začina koje su arapski trgovci donosili u Europu, a u izvedbi tradicionalne žumberačke kuhinje posjetitelji pripremaju jela koja se i danas, kao i stoljećima prije, poslužuju na stolovima žumberačkih obitelji.

 

Prijave za radionice na tel: 01/ 3327 659; 099 862 1363

  isprintaj članak