Mehanokemijska sinteza peptida ključnih za pojavu života na Zemlji
S obzirom da je kondenzacija slobodnih aminokiselina termodinamički nepovoljan proces u vodenom mediju, velika je nepoznanica kako je došlo do pojave peptida pr ...
Najgostoljubivije europske države prema LGBTQ osobama
Ujedinjeno Kraljevstvo drži svjetski rekord po tome što u parlamentu ima najviše članova LGBTQ zajednice, a 45 izabranih LGBTQ zastupnika izabrano je tijekom iz ...
Prvi slijepi kineski planinar popeo se na Mount Everest
Gospodin Zhang Hong, 46, koji je izgubio vid u 21. godini, prošli je ponedjeljak dovršio 8.849 metara visok himalajski poduhvat. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
40 do 50 posto slučajeva neplodnosti je zbog muškaraca
Objavljeno: 01.02.2020. 09:46  
Rajčice za bolju kvalitetu sperme
Rajčice za bolju kvalitetu sperme

Najnovijim istraživanjem na Sveučilištu u Sheffieldu otkriveno je da likopen, koji se također nalazi u rajčici, može značajno poboljšati kvalitetu sperme. Rezultati su objavljeni u engleskom časopisu "European Journal of Nutrition".

 

40 do 50 posto slučajeva neplodnosti je zbog muškaraca

Moguće je značajno poboljšati kvalitetu sperme likopenom. Otkriće bi moglo promijeniti izglede za muškarce koji imaju problema s plodnošću i dovesti do boljih načina za smanjenje štetnih utjecaja suvremenog života na reproduktivno zdravlje, izvijestio je istraživački tim. Od svih slučajeva neplodnosti oko 40 do 50 posto nastaje zbog muške neplodnosti. Tim je otkrio da je moguće povećati udio zdrave oblike sperme i povećati brzoplavljujuću spermu za oko 40 posto.

 

Što je likopen?

Likopen se pojavljuje u nekom voću i povrću, uključujući rajčicu. Likopen je pigment koji rajčici daje crvenu boju, ali ljudsko tijelo ga može upiti samo prehranom. Zbog toga je za ispitivanje korištena komercijalno dostupna inačica pod nazivom LactoLycopin, u velikim količinama.

 

Kako je provedeno istraživanje?

Polovica muškaraca koji su sudjelovali uzimali su dodatke LactoLycopenea, a druga polovica tijekom 12 tjedana placebo. Ni istraživači ni sudionici nisu znali tko je primao liječenje LactoLycopinom i tko je primao placebo. Uzorci muškog sjemena i krvi uzimani su na početku i na kraju istraživanja.

 

Može li LactoLycopin pomoći i muškarcima koji imaju problema s plodnošću?

Postignuto poboljšanje količine i oblika (morfologije) sperme bilo je prilično zapaženo, navode istraživači. Ovo je prva ispravno zamišljeno i kontrolirano istraživanje o utjecaju LactoLycopina na kvalitetu sjemena. Sljedeći bi korak bio provjeriti vide li se slični rezultati kod muškaraca s problemima plodnosti i može li laktokokopen također povećati kvalitetu sjemena kod tih muškaraca.

 

Potrebna su dodatna istraživanja

Istraživanje još nije istražilo temeljni mehanizam za korisne učinke likopena. Budući da je likopen dobro poznat snažan antioksidans, mogao bi spriječiti štetu nastalu oksidacijom sperme, što je poznati uzrok problema plodnosti u muškaraca. Istraživači vjeruju da je upravo ovaj antioksidativni učinak ključ za poboljšanje kvalitete sjemena, što bi trebalo istražiti u daljnjim istraživanjima. 

_______________________ 

Odricanje od odgovornosti!

Informacije na ovoj stranici nisu namjenjene za dijagnosticiranje, tretiranje ili liječenje bilo kojih zdravstvenih stanja ili bolesti. Ako imate bilo kakvih zdravstvenih poteškoća, molimo obratite se svojem liječniku za savjet.

  isprintaj članak