Sve više bečkih restorana gostima ograničava vrijeme boravka
Posjetiteljima koji žele duže vremena ostati u restoranu preporučuju se kasnije dolaženje pa to svakako imajte na umu prilikom idućeg posjeta Beču. ...
Zagreb nudi neke od najprivlačnijih ponuda na globalnoj turističkoj digitalnoj platformi priceless.com
Korisnici mogu istraživati Zagreb noću u legendarnom starinskom Yugu ili upoznati divlju stranu grada u ekskluzivnom posjetu ZOO gdje će hraniti životinjd. ...
Opušak vas može puno stajati
Tko baci iz automobila goreću cigaretu ili otpad poput limenke od pića, bocu ili papir, ne samo da stvara smeće uz naše prometnice, već i riskira plaćanje opome ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Što su madeži, a što keratoze?
Objavljeno: 05.07.2013. 12:53  
Rak kože najčešće se nalazi na koži lica, glave i vrata
Rak kože najčešće se nalazi na koži lica, glave i vrata

Za alarmantan porast broja oboljelih krivi su traganje za savršenim tenom, aktivnosti i poslovi koji se izvode vani te slabljenje ozonskog omotača.

 

Rak kože najčešći je oblik među svim neoplazmama i postotak njegova pojavljivanja sve je veći z godine u godinu u odnosu na druge oblike karcinoma. Tako u SAD svake godine biva prijavljeno više od 500 tisuća novih slučajeva. Iako se rak kože može naći na bilo kojem dijelu tijela, oko 80 posto slučajeva otkriveno je na koži lica, glave i vrata. Bolest može biti opasna po život i može dovesti do izobličenja.

 

Predisponirajući čimbenici

Danas je općeprihvaćeno mišljenje da je glavni uzročnik nastanka raka kože ultraljubičasto zračenje. Najčešće je riječ o zračenju sunca, ali i umjetnih izvora kao što su neodgovarajući solariji. Istraživači vjeruju da je naše traganje za savršenim tenom, povećanje aktivnosti i poslova koji se izvode vani, a možda i slabljenje ozonskog omotača glavni krivci za alarmantan porast broja oboljelih osoba.

 

Svatko može dobiti rak kože, bez obzira na tip kože, rasu ili starosnu dob. Može se dobiti bilo gdje da živite i bilo što da radite.

Ali mogućnost obolijevanja je veći ukoliko:

 imate svijetlu put i lako dobivate pjege;

 imate veliki broj madeža, posebno onih neobičnog oblika i veličine;

 u obitelji imate osobe koje su oboljele od raka kože;

 često dobivate opekotine od sunca popraćene plikovima;

 provodite mnogo vremena vani, bilo u radu ili zabavi;

 živite na višoj nadmorskoj visini ili bilo kojem mjestu gdje je sunce tijekom cijele godine jako;

 bili ste izloženi tretmanu terapijskog zračenja protiv akni koje se javljaju u adolescentskoj dobi.

 

Vrste raka kože

Najčešći oblik raka kože je karcinom koji se razvija od bazalnih ćelija. Na svu sreću, to je ujedno i najmanje opasna vrsta. Razvija se sporo i rijetko se širi van prvobitnog mjesta pojavljivanja, odnosno ne metastazira.

Iako je ova vrst karcinoma rijetko opasna za život, ukoliko se ne liječi može otići duboko ispod kože u tkiva i kost te može prouzročiti teška oštećenja, posebno ako je lociran u blizini oka.

Drugi po učestalosti je karcinom squamosus koji se razvija od skvamoznih (ljuspastih) ćelija. Vrlo često se javlja na usnama, licu i ušima. Ima tendenciju širenja u limfne čvorove i unutrašnje organe. Ukoliko se ne liječi na vrijeme i odgovarajuće može biti smrtonosan.

Maligni melanom je treći oblik raka kože. Javlja se mnogo rjeđe nego prethodni. Raste vrlo brzo i to je najopasniji oblik. Ako se otkrije dovoljno rano, može se u potpunosti izlječiti. Zahvaljujući ranom dijagnosticiranju, u SAD-u je postotak izlječenja 85 posto.

Ako se ne otkrije brzo i ne liječi adekvatno, maligni melanom može se proširiti po cijelom tijelu i vrlo je često smrtonosan.

 

Što su madeži, a što keratoze?

Dva uobičajena i najčešća tipa izraslina na koži su madeži i keratoze. Madeži su skupine vrlo pigmentiranih stanica kože. Mogu biti ravni ili nešto iznad razine kože.

Solarne - aktiničke keratoze su grubi, crveni ili smeđi madeži s ljušturom. Predilekciona mjesta su ona koja su izložena suncu. Ponekad se mogu razviti u rak squamosus.


  isprintaj članak