Ljudi koji jedu zdravo bace najviše hrane
Trebate se naučiti mudrom kupovanju samo potrebne količine hrane, pripremanju hrane i razlikovanju od oštećene, ali još uvijek jestive hrane, i stvarno pokvaren ...
Libija, Gadafi, Tito i Jugoslavija
Jeste li znali da je Tito bio prvi državnik iz nearapskog svijeta koji je posjetio Libiju i da se njegova slika nalazila u svim Gadafijevim rezidencijama? ...
Sve više bečkih restorana gostima ograničava vrijeme boravka
Posjetiteljima koji žele duže vremena ostati u restoranu preporučuju se kasnije dolaženje pa to svakako imajte na umu prilikom idućeg posjeta Beču. ...
Anketa


NALAZITE SE U
Odrezak sa začinima
Objavljeno: 08.04.2018. 08:47  
Ramstek s gljivama
Ramstek s gljivama

Odreske treba staviti na brzu kratku, vatru i na vrlo visoku temperaturu. U suprotnom sok mesa kod pečenja ispari i meso brzo postane suho i žilavo. Zato je važna tava. Ona mora podnositi visoku temperaturu. Gusnate tave su idealne za odreske. Rostfrei ili emajlirane tave su isto u redu. Nasuprot tome, teflonske tave su problematične, jer bi kod pečenja temeratura tave bila previsoka. Zbog toga pripazite da kod visoke temperature koristite visokovrijednu kvalitetnu tavu. 

 

Ramstek sa začinima i gljivama  

Sastojci za 4 osobe:

4 ramsteka (po približno 200 g)

grubi crni papar

3 jušne žlice ulja

400 g miješanih gljiva (npr. lisičarke, šampinjoni)

mali svežanj mladog luka

2 glavice luka (oko 100 g)

40 g maslaca

sol

papar

po grančica ružmarina i kadulje. 

 

Priprema: 

S masne strane 5 do 6 puta zarezati meso kako bi kod pečenja zadržalo svoj oblik. Prebrisati ga tako da je suho. Steak popapriti i utrljati u njega ulje.

Gljive očistiti, oprati, a velike gljive po potrebi prepoloviti. Očistiti mladi luk, oprati i narezati na kolutiće.

Oguliti luk i narezati ga na tanke ploškice.

U vrućoj tavi, na vrlo visokoj temperaturi, po jednu minutu sa svake strane zapeći steak.

Dodati 20 g maslaca i ovisno o debljini steaka dalje peći na laganoj vatri.

Steak posoliti, zamotati ga u aluminijsku foliju i ostaviti odmarati. Ostatak maslaca dodati u masnoću od pečenja i u tome 2 do 3 minute pirjate luk i mladi luk. Dodati gljive, posoliti, po papriti, i uz povremeno miješanje dalje peći oko 3 minute. 

Začine oprati i posušiti papirnatim ubrusom. Počupati iglice ružmarina i listiće kadulje i dodati ih gljivama te dalje još kratko peći. Poslužiti s odreskom.

Uz to se, kao prilog, dobro slažu kroketi od krumpira.  


Po osobi približno 430 kcal (1800 kJ).

Vrijeme pripreme: 45 minuta.     

  isprintaj članak