Odjeća za pustolovna putovanja
Prirodna vlakna poput svile i vune, koliko god mislili da su otporna, neće izdržati pustolovna putovanja. ...
Pospremanje u svrhu zdravlja
Ovi kišoviti jesenski dani, kada nam se ne izlazi na dosadnu jesenku kišu, najbolji su za čišćenje od stvari koje obično zanemarujemo. ...
Prigodna poštanska marka “350 godina Sveučilišta u Zagrebu”
Od 1874. ukupno je više od pola milijuna studenata završilo studij na Sveučilištu u Zagrebu, a danas je po veličini među 15 najvećih sveučilišta u Europi. ...
Anketa


NALAZITE SE U
Odrezak sa začinima
Objavljeno: 08.04.2018. 08:47  
Ramstek s gljivama
Ramstek s gljivama

Odreske treba staviti na brzu kratku, vatru i na vrlo visoku temperaturu. U suprotnom sok mesa kod pečenja ispari i meso brzo postane suho i žilavo. Zato je važna tava. Ona mora podnositi visoku temperaturu. Gusnate tave su idealne za odreske. Rostfrei ili emajlirane tave su isto u redu. Nasuprot tome, teflonske tave su problematične, jer bi kod pečenja temeratura tave bila previsoka. Zbog toga pripazite da kod visoke temperature koristite visokovrijednu kvalitetnu tavu. 

 

Ramstek sa začinima i gljivama  

Sastojci za 4 osobe:

4 ramsteka (po približno 200 g)

grubi crni papar

3 jušne žlice ulja

400 g miješanih gljiva (npr. lisičarke, šampinjoni)

mali svežanj mladog luka

2 glavice luka (oko 100 g)

40 g maslaca

sol

papar

po grančica ružmarina i kadulje. 

 

Priprema: 

S masne strane 5 do 6 puta zarezati meso kako bi kod pečenja zadržalo svoj oblik. Prebrisati ga tako da je suho. Steak popapriti i utrljati u njega ulje.

Gljive očistiti, oprati, a velike gljive po potrebi prepoloviti. Očistiti mladi luk, oprati i narezati na kolutiće.

Oguliti luk i narezati ga na tanke ploškice.

U vrućoj tavi, na vrlo visokoj temperaturi, po jednu minutu sa svake strane zapeći steak.

Dodati 20 g maslaca i ovisno o debljini steaka dalje peći na laganoj vatri.

Steak posoliti, zamotati ga u aluminijsku foliju i ostaviti odmarati. Ostatak maslaca dodati u masnoću od pečenja i u tome 2 do 3 minute pirjate luk i mladi luk. Dodati gljive, posoliti, po papriti, i uz povremeno miješanje dalje peći oko 3 minute. 

Začine oprati i posušiti papirnatim ubrusom. Počupati iglice ružmarina i listiće kadulje i dodati ih gljivama te dalje još kratko peći. Poslužiti s odreskom.

Uz to se, kao prilog, dobro slažu kroketi od krumpira.  


Po osobi približno 430 kcal (1800 kJ).

Vrijeme pripreme: 45 minuta.     

  isprintaj članak