Čuda spolnosti
Muški fetus ima sposobnost erekcije dok je majka u zadnjem tromjesečju trudnoće. ...
Uvjet maske: izbjegavajte diskriminaciju, spriječite isključenje
Maske su trenutno obavezne na mnogim mjestima. Diskriminacija ljudi koji su vani u javnosti bez zaštite usta nije neuobičajena. Nenošenje maski može imati zdrav ...
Okus seksa
Pojedeno utječe na okus tijela tijekom oralnog seksa. ...
Anketa


NALAZITE SE U
Pečenje kruha na jednostavan način
Objavljeno: 26.10.2020. 11:32  
Raženi seljački kruh s kvasom od kiselog mlijeka
Raženi seljački kruh s kvasom od kiselog mlijeka

Kako biste na stol mogli iznijeti stvarno dobro i ukusno jelo trebate znati da je, iako su i sastojci jako važni, potrebno puno više.

Priprema i pečenje kruha je jednostavnije negoli to čovjek može pretpostaviti. Nekoliko sastojaka i nekoliko poteza rukama i kuća uskoro miriše po svježe pečenom kruhu. 

Brašno, voda, sol, kiselo tijesto i/ ili kvasac je sve što je potrebno za pečenje kruha. 

 

Od tijesta do kruha

Kao prvi korak, potrebno je prosijati brašno. Na taj se način ono razrahli i obogati kisikom. 

 

Bitne razlike između tijesta od raženog i pšeničnog brašna:  

1. Pšeničnom brašnu je dovoljan kvasac kao sredstvo za dizanje. Raženom brašnu je potrebno dodatno kiselo tijesto.

2. Raženi kruh/tijesto se mora dobro umijesiti, pri čemu se oslobađa ljepljivost koja se brine za dobru konzistentnost tijesta. Pekar provjerava ljepljivost na taj način što tijesto navlači, a ono mora ostati elastično.  

Bjelančevina raži se oslobađa tek za vrijeme pečenja. Stoga tijesto ne treba dugo mijesiti jer postane manje elastično i uvijek je malo ljepljivo.  

3. Za pšenični kruh uvijek treba upotrebljavati hladnu tekućinu („toplo brašno, hladnu vodu"). 

Razlog: Kod miješenja se tijesto zagrije, a s dodavanjem tople tekućine bi bilo pretoplo. 

Raženo brašno zahtijeva toplinu – tijesto pripremiti s toplom vodom (također je i vrijeme miješenja kraće). 

4. Važno za oba tijesta – dovoljno dugi odmor prije pečenja:  

Pšenično tijesto se odmara oko 20 do 30 minuta.  

Raženo i miješano tijesto se odmara od 10 do 20 minuta.  

5. Nakon ovakve stanke tijesto se raspodijeli na obroke/komade i ponovno promijesi. Tada ono postane nježno porozno.   

6. Nakon konačnog oblikovanja slijedi drugi odmor. Za to vrijeme se tijesto širi i postiže svoju rahlost. Nakon toga se kruh, ovisno o vrsti, peče na različitoj temperaturi, a i duljina pečenja je kod svake vrste drugačija.  

 

Raženi seljački kruh s kvasom od kiselog mlijeka

Recept za 2 kruha, priprema oko 1 sat (za odmor tijesta oko 18 i ½ sati)

 

Potrebno:

420 g raženog brašna (tip 960)

285 g pšeničnog brašna (univerzalni tip 700)

15 g kvasca, 

290 ml mlake vode

15 g soli

10 g začina za kruh (komorač, anis, kim)

 

Kvas:

125 ml acidofilnog kiselog mlijeka 

110 g raženog brašna (tip 960)

Brašno za posipavanje

 

Za kvas, pomiješati brašno s kiselim mlijekom, posipati odozgo brašnom, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti odmarati oko 18 sati na sobnoj temperaturi. 

 

Raženo i pšenično brašno staviti u posudu za miješanje. Kvasac rastopiti u vodi i preliti na brašno. Dodati kvas kiselog mlijeka, sol i začine za kruh. Sastojke staviti u stroj za miješenje i razraditi tvrdo tijesto na srednjoj brzini oko 5 minuta. Tijesto pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti odmarati oko 10 minuta na sobnoj temperaturi. Tijesto kratko promijesiti na pobrašnjenoj površini i podijeliti na dva dijela. Dijelove tijesta promijesiti i oblikovati u kugle. Kod oblikovanja nastaje takozvani „završetak" iz kojeg kod kasnijeg pečenja nastaje raspucala korica. Kuhinjsku krpu debelo posipati brašnom. Kruh položiti sa „završetkom" prema dolje i prekriti s drugom krpom, te ostaviti odmarati 15 minuta. Pećnicu zagrijati na 25 ºC. Lim obložiti papirom za pečenje. Kruh položiti u tepsiju sa „završetkom" prema gore i peći u pećnici oko 22 minute. 

 

Kvas od kiselog mlijeka

Brza alternativa kiselom tijestu se može koristiti kao osnova za pšenični, ali i za miješani kruh. Ovaj je nadomjestak preporučljiv i za čisti bijeli kruh (u kombinaciji s kvascem).

Kod pripreme je važno:

Kiselo mlijeko (prepruča se acidofilno) prvo treba lagano temperirati. Ako je mlijeko prehladno umanjuje se aktivnost kvasca – tijesto se tada samo kiseli, čak se i prekiseli, ali ne postaje zrelo.

Kvas zahtjeva kisik. Zato ga ne treba pokrivati tako da se onemogući protok zraka, nego samo s krpom.

Kvas treba ostaviti na sobnoj temperaturi da bi sazrio. Pri većoj temperaturi i suhom zraku, krpu, kojom je prekriven, je potrebno stalno održavati vlažnom.

Kvas možete sačuvati i za sljedeći put: malo od njega izvaditi i pomiješati s toliko brašna da nastane suha i mrvičasta masa. Ovakvo kiselo tijesto je moguće ostaviti u hladnjaku, lagano prekriveno da dobiva zrak, 2-3 tjedna. Dan prije upotrebe je u tijesto potrebno umiješati vodu. 

 

Kvas od kiselog mlijeka:

Kiselo mlijeko ulijemo u brašno

Umiješamo kuhačom u gustu smjesu

Posipamo brašnom

Kvas prekrijemo suhom krpom i ostavimo na sobnoj temperaturi 18 sati

Nakon ovog vremena odmaranja, kvas je gladak i žitak

 

Oblikovanje kruha:

1. Tijesto položimo na pobrašnjenu radnu površinu i prepolovimo

2. Oba komada tijesta zapetljamo zajedno i oblikujemo tijelo kruha, tako da je tijesto potisnuto prema sredini, a dlanom snažno pritisnemo nastali čvor.

3. Tako nastaje dobro poznati „završetak" oblika kruha koji djeluje kao loše oblikovan, što je bitno jer kod pečenja nastaje ispucala kora

4. Oblikovani kruh staviti na pobrašnjenu krpu s gornjim krajem prema dolje

5. Tijesto pobrašnimo i prekrijemo drugom polovicom krpe, te ostavimo 15 minuta odmarati

6. Kruh stavimo na lim za pečenje sa „završetkom" okrenutim prema gore.

 

Priprema tijesta:

1. Oba brašna, kvasac, začine za kruh, sol, vodu i kvas od kiselog mlijeka položimo u posudu kuhinjskog uređaja 

2. Mješavinu na srednjoj jačini/stupnju...

3 ....preradimo u jednu zupčasto tijesto.

4 .Tijesto prekrijemo suhom krpom i ostavimo odmarati.

  isprintaj članak