Život bez muke i nereda
Jeste li se sjetili kupiti jeftinu plastičnu foliju i njome zaštititi radnu površinu prilikom rada za koji smatrate da će je dosta zaprljati? Kad završite jedno ...
Pet načina kako pronaći pravog životnog partnera
Postoje razne stvari koje nekome mogu otežati pronalazak srodne duše, počevši od previše zauzetosti poslom, nespojivosti itd. Postoje čak i oni koji su odlučili ...
Kostarika je proglašena najsretnijom zemljom u Latinskoj Americi
Ovo istraživanje mjeri očekivano trajanje života, BDP po stanovniku, doživljaj korupcije, slobodu donošenja odluka, podršku drugih ljudi u teškim vremenima i ve ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti
U svijetu je iznadprosječan rast zdravstvenog turizma
Objavljeno: 25.03.2021. 20:00  
Razvoj zdravstvenog turizma visoko je na listi prioriteta Ministarstva turizma i sporta
Razvoj zdravstvenog turizma visoko je na listi prioriteta Ministarstva turizma i sporta

Zagreb (slikao: Željko Marušić)

O razvoju zdravstvenog turizma u Hrvatskoj smještanju Hrvatske kao važnog odredišta specijaliziranih turističkih proizvoda, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac danas je razgovarala s Vladimirom Mozetičem, predsjednikom Klastera zdravstvenog turizma Kvarner, Irenom Peršić Živadinov, direktoricom Turističke zajednice Kvarnera, i Martinom Bienenfeld direktoricom Turističke zajednice grada Zagreba. 

Zdravstveni turizam jedan je od važnih turističkih proizvoda Hrvatske. Riječ je o proizvodu koji je potaknut okrenuošću društva na zdravi život i sprečavajuće djelovanje. Rast životnog standarda i velik značaj zdravog načina života pravci su koji danas obilježavaju razvijena svjetska gospodarstva, pridonoseći i iznadprosječnom rastu zdravstvenog turizma.

Svijest o važnosti očuvanja zdravlja još je više porasla u vrijeme posebnih okolnosti u kojima se nalazimo već godinu dana izazvanih pandemijom korona virusa. 

„Hrvatska se strateški ismjerava na odmicanje od sezonalnosti, u čemu je važan dio i razvoj zdravstvenog turizma, koji se i prije pandemije pokazao kao proizvod s velikim mogućnostima rasta. Imamo sve komparativne prednosti za daljnji razvoj zdravstvenog turizma – dobar ugled zdravstvenih usluga, školovano osoblje, prirodne ljepote s bogatstvom termalnih izvora te povoljnu klimu i dugu tradiciju u turizmu. Stoga će vizija i ciljevi razvoja zdravstvenog turizma u Hrvatskoj biti ugrađeni u Strategiju razvoja održivog turizma do 2030. godine" - poručila je Brnjac te dodala kako je nužno što više uključiti i ostale regije u Hrvatskoj koje imaju mogućnost za razvoj ovog oblika turizma. 

Ponuda zdravstvenog turizma u Hrvatskoj danas obuhvaća složen skup pružatelja usluga wellnessa, lječilišnog i medicinskog turizma te je ona raspršena diljem države iako postoji očigledna koncentracija na Kvarneru, u Istri, županijama sjeverozapadne Hrvatske te na području Zagreba.

Martina Bienenfeld i Turistička zajednica grada Zagreba rade na smještanju Zagreba kao centra medicinske izvrsnosti, ističući kao prednosti laku dostupnost, odnosno prometnu povezanost, privlačne cijene, umjerenu kontinentalnu klimu, spoj jadranskog i kontinentalnog ugođaja koji Zagreb može ponuditi posjetiteljima. 

Irena Peršić Živadinov istaknula je da je više od 80 tisuća gostiju na Kvarneru prošle godine bilo upravo zbog pružanja usluga u zdravstvenom turizmu, dok se danas na tom područja velik broj bolesnika oporavlja od posljedica izazvanih korona virusom. 

Prilagodbom zakonodavnog okvira, u dijelu Zakona o zdravstvenoj zaštiti kao i Zakona u pružanju usluga u turizmu omogućilo se poticanje ulaganja kao i obavljanje ugostiteljskih i usluga zdravstvenog turizma bolnicama, lječilištima i specijalnim bolnicama. Navedene izmjene i dopune značajne su i za provedbu ulaganja koje idu u smjeru regionalne raspršenosti i specijalizacije hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti kroz stvaranje okvira za ulaganja u zdravstveni turizam u lječilištima i bolnicama.

  isprintaj članak