Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Pauk i kako ga se riješiti
Ako ih se želite riješiti nemojte im nauditi, ali ni sebe i svoje izložiti opasnim kemikalijama. ...
Vinari Zagrebačke županije očekuju turiste
Snimljen video kao poticaj turističkom obilasku vinara Zagrebačke županije ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti iz svijeta
Solidan saldo gotovine iznosio je 22,2 milijarde AED (šest milijardi USD)
Objavljeno: 10.05.2019. 16:31  
Rekordni poslovni prihodi Grupacije Emirates
Rekordni poslovni prihodi Grupacije Emirates

Nj.V. Šeik Ahmed bin Saeed Al Maktoum

 

Grupacija Emirates je zaključila 31. uzastopnu godinu s dobiti od 2,3 milijarde AED (631 milijun USD).

•          Snažan rast poslovanja doveo je do rekordnih poslovnih prihoda od 109 milijardi AED (29,8 milijarde USD).

•          Solidan saldo gotovine iznosio je 22,2 milijarde AED (6,0 milijarde USD)

•          Donesena je odluka o isplati dividende vlasniku Investment Corporation iz Dubaija u iznosu od 500 milijuna AED (136 milijuna USD).

 

Emirates je ostvario dobit od 871 milijuna AED (237 milijuna USD), što predstavlja pad od 69 posto u odnosu na prethodnu godinu.

•          Prihodi od poslovanja porasli su za 6 posto na 97,9 milijardi AED (26,7 milijardi USD), zahvaljujući vrlo solidnim rezultatima zračnog putničkog i teretnog prometa.

•          Kapacitet zračnog prijevoznika prešao je 63 milijarde ATKM uz neto povećanje flote za 2 nova zrakoplova.

 

dnata je ostvarila rekordnu dobit od 1,4 milijarde AED (394 milijuna USD) što uključuje 321 milijun AED (88 milijuna USD) od jednokratne prodaje udjela HRG-a (Hogg Robinson Group).

•          Prihodi od poslovanja porasli su za 10 posto na 14,4 milijarde AED (3,9 milijardi USD) odražavaju daljnje širenje poslovanja pri čemu međunarodni poslovi sada ostvaruju 70 posto ukupnih prihoda od poslovanja. 

•          Globalni je otisak povećan stjecanjem Qantasovih usluga cateringa u Australiji i kompanije 121 Inflight catering u Sjevernoj i Južnoj Americi, dodaju se novi sadržaji i kapaciteti usluga u divizijama rada zračnih luka, cateringa te usluga putovanja.

 

Grupacija Emirates objavila je da 31. uzastopnu godinu završava s dobiti i kontinuiranim širenjem poslovanja

U svom objavljenom Godišnjem izvješću za 2018.-2019. godinu Grupacija Emirates u financijskoj je godini zaključenoj 31. ožujka 2019. godine zabilježila dobit od 2,3 milijarde AED (631 milijun USD), što predstavlja pad od 44 posto u odnosu na prošlu godinu. Poslovni prihodi Grupacije dosegnuli su 109,3 milijarde AED (29,8 milijarde USD) odnosno 7 posto više nego prošle godine. Saldo gotovine Grupacije iznosi 22,2 milijarde AED (6,0 milijarde USD) što predstavlja pad od 13 posto u odnosu na prošlu godinu, a do čega je uglavnom došlo zbog velikih ulaganja u poslovanje, uključujući značajne akvizicije i isplate prošlogodišnje dividende u iznosu od 2 milijarde AED (545 milijuna USD). S obzirom na ukupnu dobit Grupacija je donijela odluku o isplati dividende u iznosu od 500 milijuna AED (136 milijuna USD) dioničaru Investment Corporation iz Dubaija za poslovnu godinu 2018.-2019.

 

Njegovo Veličanstvo Šeik Ahmed bin Saeed Al Maktoum, predsjednik i glavni izvršni direktor aviokompanije i Grupacije Emirates izjavio je: „Poslovna godina 2018.-19. bila je zahtjevna, a naše poslovanje nije bilo na razini s kojom smo u potpunosti zadovoljni. Više cijene nafte i ojačani američki dolar smanjili su našu zaradu premda je došlo do osnaživanja konkurentnosti na našim ključnim tržištima. Čini se da je porast globalne potražnje zračnog prometa iz prethodne godine krenuo u suprotnom smjeru, a također smo svjedočili slabljenju putničke potražnje, posebice u našoj regiji, što je utjecalo na rezultate dnata-e i Emiratesa. Svaki je poslovni ciklus drugačiji te nastavljamo pametno i predano raditi kako bismo se nosili s izazovima i iskoristili mogućnosti. Naš je cilj oduvijek bio izgraditi profitabilno, održivo i odgovorno poslovanje sa sjedištem u Dubaiju, a ti principi i dalje vode naše odluke i ulaganja. U razdoblju 2018.-2019. Emirates i dnata zaključili su 31. uzastopnu godinu koja završava s dobiti, zabilježili rast u svim segmentima poslovanja te nastavili ulagati u inicijative i infrastrukturu koja će nam osigurati uspješnu budućnost.”

 

U poslovnoj godini 2018.-2019. Grupacija je uložila 14,6 milijardi AED (3,9 milijardi USD) u nove zrakoplove i opremu, stjecanje trgovačkih društava, moderne objekte, najnovije tehnologije i inicijative za zaposlenike što predstavlja značajan porast u usporedbi s prošlogodišnjim ulaganjem u iznosu od 9 milijardi AED (2,5 milijardi USD). Emirates je u veljači 2019. godine objavio da je sklopio vrijedan ugovor s Airbusom o nabavi 40 novih zrakoplova tipa A330-900 i 30 novih zrakoplova tipa A350-900 u vrijednosti 21,4 milijarde USD, čija će isporuka trajati od 2021. do 2024. godine. Aviokompaniji će također biti isporučeno 14 zrakoplova tipa A380 u razdoblju od 2019. do kraja 2021. godine, čime će se broj isporučenih zrakoplova tipa A380 popesti na 123.

Ključna ulaganja dnate u prošloj godini uključivala su stjecanje tvrtki Q Catering i Snap Fresh u Australiji te 121 Inflight Catering u SAD-u, otkup dionica u svrhu preuzimanja vlasništva nad Dubai Express Freightworks LLC i većinsko dioničarstvo (51 posto) u tvrtci Bolloré Logistics LLC, UAE. Ulaganja su obuhvatila i izgradnju novih objekata za rukovanje teretom i farmaceutskim proizvodima u Belgiji, SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu, Nizozemskoj, Australiji, Singapuru i Pakistanu, stjecanje njemačkog turoperatora Tropo i većinskog udjela u BD4travel, tvrtci koja pruža IT rješenja na području umjetne inteligencije u sektoru putovanja.

U više od 120 podružnica ukupna radna snaga Grupacije porasla je za 2 posto na 105.286 zaposlenika koji pripadaju više od 160 različitih nacionalnosti, uglavnom pod utjecajem novih akvizijcija dnate i širenja međunarodnog poslovanja. „U poslovnoj godini 2018.-19. bili smo disciplinirani u svojim troškovima šireći pritom naše poslovanje i povećavajući prihode. Usporavanjem zapošljavanja neoperativnih pozicija te uvođenjem novih tehnoloških sustava i novih radnih struktura poboljšali smo produktivnost i smanjili rast troškova radne snage. Teško je predvidjeti što godina koja je pred nama nosi, no Emirates i dnata dobro su pozicionirani za nošenje s preprekama kao i za uspješnu kompetitivnost na globalnom tržištu. Moramo nastaviti podizati ljestvicu i upravo zato ulažemo u naše ljude, tehnologiju i infrastrukturu kako bismo održali konkurentsku prednost. Kao odgovorno poduzeće ulažemo sredstva u pružanje podrške zajednicama te inicijativama za očuvanje i zaštitu okoliša, kao i u razvijanje talenata i inovacija koje će unaprijediti našu industriju u budućnosti”, zaključio je Šeik Ahmed.

 

Rezultati Emiratesa

Ukupni kapacitet Emiratesa za prijevoz putnika i tereta probio je granicu od 63 milijarde, dosegnuvši 63,3 milijarde ATKM-a potkraj 2018.-2019, čime je taj zračni prijevoznik učvrstio svoj položaj najvećeg međunarodnog zračnog prijevoznika. Kompanija je ostvarila umjereni rast kapaciteta za 3 posto tijekom godine u odnosu na 2017.-2018. zadržavši naglasak na poboljšanje prinosa. 

Emirates je preuzeo 13 novih zrakoplova – 7 zrakoplova A380 i 6 zrakoplova Boeing 777-300ER, uključujući posljednji zrakoplov tog tipa iz dogovorene narudžbe. Sljedeća isporuka zrakoplova tipa 777 planirana je za 2020. godinu kad će Emirates primiti prvi zrakoplov tipa 777X. Tijekom poslovne godine 2018.-19. jedanaest starijih zrakoplova postupno je povučeno iz uporabe, čime je ukupno brojčano stanje flote potkraj ožujka dosegnulo brojku od 270 zrakoplova. Takvo sukcesivno uvođenje 24 nova zrakoplova predstavljalo je ponovo jednu od najvećih takvih obnova unutar jedne financijske godine, čime je prosječna dob flote Emiratesa mlađahnih 6,1 godina. To je na tragu strateške odluke Emiratesa da radi s mladom i modernom flotom koja je bolja za okoliš, bolja za posao i bolja za klijente, u skladu s novim sloganom „Fly Better".

Tijekom godine Emirates je otvorio tri nova odredišta za prijevoz putnika: London Stansted (UK), Santiago (Čile) i Edinburgh (Škotska) te vratio uslugu prema destinaciji Sabiha Gokcen (Turska). Također je povećao broj letova za 14 postojećih odredišta te povećao kapacitet zrakoplova prema šest gradova, ponudivši klijentima veći izbor letova odnosno vremena i transfernih veza. Kompanija je također pojačala svoju globalnu povezivost i ponudu klijentima putem novih strateških partnerstava sklopljenih s Jetstar Pacificom i China Southers Airlinesom. Unaprijeđeno je i partnerstvo sa South African Airwaysom. Partnerstvo Emiratesa i flydubaija uspješno se nastavllo nudeći putnicima Emiratesa pristup prema dodatnih 67 destinacija kojima upravlja flydubai kako bi uživali u većoj povezanosti s 11 letova flydubaija koji polaze s Emiratesovog terminala 3. Partnerstvo je također osiguralo pogodnost za članove programa lojalnosti Emirates Skywards.

Unatoč oštroj konkurenciji na ključnim tržištima, Emirates je povećao prihode za 6 posto na 97,9 milijardi AED (26,7 milijardi USD). Relativno jačanje američkog dolara u odnosu na valute u mnogim ključnim tržištima Emiratesa imalo je negativan učinak od 572 milijuna AED (156 milijuna USD) na poslovanje zrakoplovne kompanije što je pak oštar kontrast pozitivnom valutnom učinku prethodne godine od 661 milijuna AED (180 milijuna USD).

Ukupni operativni troškovi porasli su za 8 posto u odnosu na financijsku godinu 2017.-2018. Došlo je i do rasta cijene mlaznog goriva za 22 posto tijekom ove financijske godine u usporedbi s prošlogodišnjim rastom od 15 posto. Zbog 3-postotnog povećanja broja uzlijetanja koja su pratila povećanje kapaciteta, račun za gorivo zračnog prijevoznika Emirates narastao je za 25 posto tijekom prošle godine na 30,8 milijardi AED (8,4 milijarde USD). To je najveći račun za gorivo za zrakoplovnu tvrtku, koji čini 32 posto operativnih troškova, u usporedbi s 28 posto u poslovnoj godini 2017.-18. Gorivo je i dalje ostalo najveća pojedinačna stavka troškova zračnog prijevoznika. Usprkos visokim cijenama goriva, snažnom konkurentskom pritisku i nepovoljnom utjecaju valute, zrakoplovna je tvrtka ostvarila dobit od 871 milijuna AED (237 milijuna USD) što predstavlja pad od 69 posto u odnosu na prošlogodišnje rezultate te profitnu maržu od 0,9 posto.

Ukupni putnički promet ostao je stabilan, a Emirates je prevezao 58,6 milijuna putnika (porast od 0,2 posto). S povećanjem kapaciteta sjedala za 4 posto zrakoplovna tvrtka ostvarila je putnički faktor popunjenosti od 76,8 posto. Blagi pad u odnosu na prošlogodišnjih 77,5 posto odraz je utjecaja usporavanja regionalnih gospodarstava za putničkom potražnjom i jake konkurencije na mnogim tržištima. Povećanje tržišnih cijena i povoljne kombinacije klasa pomogli su u povećanju putničkog prinosa za više od 3 posto na 26,2 filsa (7,1 američkih centa) po ostvarenom putničkom kilometru (RPKM) iako je puni učinak djelomično neutraliziran jačanjem američkog dolara u odnosu na većinu valuta.

Za potrebe financiranja rasta flote Emirates je prikupio iznos od 14,2 milijarde AED (3,9 milijardi USD) uz pomoć kombinacije dugoročnih kredita, financijskih i operativnih najmova. Emirates nastavlja koristiti japansko tržište strukturiranog financiranja pa je tako svih šest isporučenih zrakoplova 777-300ER financirano putem japanskog operativnog najma s opcijom poziva (JOLCO) čime je prikupljeno više od milijardu USD. Emirates je od 2014. godine prikupio više od 28 milijardi AED (7,6 milijardi USD) s japanskog tržišta strukturiranog financiranja. Isporuke dvaju zrakoplova tipa A380 financirane su islamskim obveznicama (sukuk) izdanima u ožujku 2018. u vrijednosti 600 milijuna USD. Preostalih 5 zrakoplova tipa A380 financirano je kombinacijom operativnog leasinga, financijskog leasinga podržanog od strane ECA-e (Export Credit Agency) i financijskih leasinga realiziranih kroz pristup institucionalnim ulagateljima i bankarskim tržištima Koreje, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva i Bliskog istoka. Ti dogovori pokazatelj su Emiratesove sposobnosti otključavanja različitih izvora financiranja i pristupa globalnoj likvidnosti naglašavajući dobro zdravlje financija i snažno povjerenje ulagača u poslovni model zračnog prijevoznika.

Emirates je financijsku godinu zaključio sa solidnom razinom od 17,0 milijarde AED (4,6 milijardi USD) likvidne imovine. Poslovni prihodi ostvareni u šest regija Emiratesa ostali su uravnoteženi, tako da nijedna regija nije sudjelovala s više od 30 posto u ukupnim poslovnim prihodima. Europa je bila regija s najvećim doprinosom poslovnim prihodima u iznosu od 28,3 milijardi AED (7,7 milijardi USD), što predstavlja povećanje od 6 posto u odnosu na razdoblje 2017.-2018. Slijede Istočna Azija i Australazija s nešto manjim udjelom u ukupnim prihodima, 26,6 milijardi AED (7,2 milijarde USD), odnosno rastom od 5 posto. Regija Sjeverne i Južne Amerike zabilježila je rast poslovnih prihoda u iznosu od 14,5 milijardi AED (3,9 milijardi USD), što predstavlja rast od 8 posto. Prihodi Afrike povećali su se za 9 posto, dosegnuvši 10,2 milijarde AED (2,8 milijardi USD), a poslovni prihodi Zaljeva i Bliskog istoka smanjili su se za 3 posto na 8,3 milijarde AED (2,3 milijarde USD). Zapadna Azija i Tihi ocean zabilježili su rast poslovnih prihoda za 6 posto na 8,1 milijardu AED (2,2 milijarde USD).

Tijekom godine Emirates je uveo poboljšanja proizvoda i usluga i u zrakoplovima i na zemlji. Tako je završen program vrijedan 150 milijuna USD za obnovu cjelokupne flote Boeinga 777-200LR novim širim sjedalima u poslovnoj klasi i potpuno osvježenom kabinom ekonomske klase, lansirana je kolekcija Emirates Vintage Collection s finim vinima koja su skladištena 15 godina, kao i novi luksuzni proizvodi dostupni u prvoj i poslovnoj klasi razvijeni u suradnji s brendovima kao što su Bowers&Wilkins, Bulgari i BYREDO. Na tlu je Emirates predstavio novu uslugu putem koje se putnici u Dubaiju mogu prijaviti za letove iz svojih domova, hotela ili ureda, a prtljagu prevesti do zračne luke prije leta. Dodao je novi lounge-salon u Kairu i obnovio postojeće salone u New Yorku i Rimu te pokrenuo probna testiranja za prvu biometrijsku uslugu u zračnoj luci u Dubaiju, koristeći najnoviju biometrijsku tehnologiju kako bi putnicima pojednostavio proces check-ina, imigracijske formalnosti i ukrcavanje. Uz to, postao je prva zrakoplovna tvrtka koja je lansirala 3D modele sjedala koristeći tehnologiju virtualne stvarnosti na internetskoj stranici, omogućujući korisnicima pregled zrakoplova i odabir sjedala. Pokrenuo je i novu značajku putem mobilne aplikacije koja korisnicima daje pristup tisućama filmova, glazbi i emisijama te mogućnost stvaranja osobnih popisa prije leta koje zatim mogu sinkronizirati na svoje osobne zaslone na sjedalima u zrakoplovu.

Emirates SkyCargo nastavlja ostvarivati vrlo dobre rezultate na dinamičnom tržištu s 14 posto ukupnih prihoda kompanije od poslova prijevoza. Na tržištu zračnog prijevoza tereta koji se suočava s neprestanim pritiskom na smanjenje prinosa i usporavanjem potražnje Emiratesova teretna divizija ostvarila je prihod od 13,1 milijarde AED (3,6 milijardi USD), što je povećanje od 5 posto u odnosu na prošlu godinu, uz blagi rast tonaže od 1 posto odnosno 2,7 milijuna tona. Prinos prevezenog tereta po ostvarenom tonskom kilometru (FTKM) porastao je drugu godinu zaredom za novih 3 posto, pokazujući sposobnost Emirates SkyCarga da zadrži korisnike unatoč povećanju cijena goriva i oslabljenoj potražnji na mnogim tržištima.

 

Flotu teretnih zrakoplova Emirates SkyCargo čini 12 zrakoplova Boeing 777F. Osim kapaciteta teretnog prostora zrakoplova koji lete prema novim odredištima Emiratesa u putničkom prometu, Emirates SkyCargo uveo je i novo odredište u teretnom prometu prema Bogoti (Kolumbija) te nastavio uslugu prema Erbilu (Irak). Emirates SkyCargo nastavlja razvijati inovativne, specijalizirane proizvode prilagođene ključnim sektorima industrije. U travnju je pokrenut Emirates AOG, nova usluga za zračni tretni prijevoz koja je dizajnirana za brzo transportiranje dijelova zrakoplova širom svijeta. U kolovozu je uslijedilo lansiranje Emirates Pets i Emirates Pets Plus, novih i poboljšanih usluga za zračni prijevoz kojim se osigurava sigurnost i udobnost kućnih ljubimaca s uslugama kao što su veterinarski pregledi, prijevoz od vrata do vrata i rezervacije povratnih letova za kućne ljubimce.

Emiratesovi hoteli zabilježili su poslovne prihode u iznosu od 669 milijuna AED (182 milijuna USD), odnosno pad poslovnih prihoda od 10 posto u odnosu na prošlu godinu slijedom daljnjeg porasta tržišnog natjecanja na tržištu UAE što utječe na prosječne cijene soba i razine zauzetosti.

 

Rezultati dnata

Poslovnu godinu 2018.-2019. dnata je zabilježila kao najprofitabilniju s više od 1,4 milijarde AED (394 milijuna USD) dobiti. To uključuje dobitke od jednokratne transakcije u kojoj je dnata prodala svoj udio od 22 posto u tvrtci za upravljanje putovanjima Hogg Robinson Group (HRG), tijekom preuzimanja HRG-a od strane Amex Travel Business Grupe. Bez ove jednokratne transakcije dobit dnate manja je za 15 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ukupni prihodi dnate iznosili su 14,4 milijarde AED (3,9 milijardi USD), što je 10 posto više. Ti su rezultati odraz organskog rasta i uspješno zaključenih ključnih ugovora u kombinaciji sa solidnom stopom zadržavanja postojećih klijenata u sve četiri poslovne divizije, kao i učinka stjecanja iz prošle godine. Međunarodno poslovanje dnate sada čini 70 posto prihoda. Polažući temelje za budući rast dnata je tijekom godine uložila 1,1 milijardu AED (314 milijuna USD) akvizicije, u nove objekte i opremu, najnovije tehnologije i razvoj ljudskih resursa.

U 2018.-2019. operativni troškovi društva dnata porasli su za 11 posto na 13,1 milijardu AED (3,6 milijardi USD), u skladu s organskim rastom po svim segmentima poslovanja i integracijom novostečenih društava uglavnom u međunarodnim uslugama zračne luke. Saldo gotovine društva dnata dosegnuo je 5,1 milijardu AED (1,4 milijarde USD), što je povećanje za 4 posto. Društvo je ostvarilo novčani tijek od operativnih aktivnosti u 2018.-2019. u iznosu od 1,4 milijarde AED (386 milijuna USD), što je u skladu s njegovim povećanim novčanim saldom i stavlja tvrtku u solidnu poziciju za financiranje svojih ulaganja.

Prihodi društva dnata od Međunarodnih usluga zračne luke UAE-a, uključujući zemaljske usluge i usluge prihvata i otpreme tereta porasli su za 2 posto, dosegnuvši 3,2 milijarde AED (878 milijuna USD). Broj operacija zrakoplova kojima upravlja dnata u UAE-ostao je na 211.000. To odražava utjecaj izazovnog zrakoplovnog okruženja u regiji na mnoge klijente dnate. Obrada tereta dnate neznatno je smanjena za 1 posto na 727.000 tona pod utjecajem manje potražnje na cjelokupnom tržištu zračnog tereta. U poslovnoj godini 2018-19. dnata je ojačala svoju poziciju u špediterskoj industriji kupnjom dionica kako bi postala jedini vlasnik tvrtke Dubai Express and Freightworks LLC te postavši većinski dioničar (51 posto) tvrtke Bolloré Logistics LLC, UAE koja djeluje u 106 zemalja. dnata je također kupila većinski udio u DUBZ, kompaniji koja je nastala iz inkubatorskog programa Intelak iz Dubaija, koja putnicima koji stižu u Dubai pruža usluge prijevoza prtljage te putnicima koji odlaze iz Dubaija olakšava prijavu prtljagu s bilo kojeg mjesta u gradu.

Društvo dnata nastavilo je ulagati u tehnologiju kako bi se poboljšalo poslovanje i zadovoljstvo korisnika. Ulaganja uključuju pokretanje novog vrhunskog sustava za upravljanje resursima koji podržava AI, autonomna vozila i naprednu analitiku za optimiziranje rada osoblja na DXB i DWC, novi alat za teret za rukovatelje na tlu koji služi za digitalizaciju procesa i usluga rezervacije, osiguravajući besprijekorno iskustvo u isporukama tereta i objedinjen angažman za klijente između špeditera i dnate.

Divizija dnata za Međunarodne usluge zračne luke zabilježila je rast poslovnih prihoda od 5 posto na 4,0 milijardi AED (1,1 milijardi USD), zahvaljujući sve većem obujmu poslova, otvaranju novih lokacija i dobivanju novih ugovora. Međunarodne usluge zračne luke nastavljaju biti najveći poslovni segment u društvu dnata prema udjelu u ukupnim poslovnim prihodima. Broj operacija zrakoplova koje obavi divizija zablježio je rast od 9 posto i iznosi 488.000, dok je Cargo zabilježio rast od 1 posto odnosno dosegnuo je 2,4 milijuna tona prihvaćenog i otpremljenog tereta. 

Društvo dnata tijekom godine pridobilo je više od 100 novih stranaka u ključnim tržištima uključujući SAD, Kanadu, Ujedinjeno Kraljevstvo, Australiju i Italiju. dnata je također proširila svoje kapacitete za rukovanje teretom na londonskom Gatwicku, otvorio dodatno skladište tereta na Schipholu te novi objekt robnog prometa na zračnoj strani u Adelaideu. Značajno je povećala i svoje kapacitete za teret tijekom 2018.-19. godine. Predstavilo je poslovanje u Belgiji s novim teretnim centrom površine 14 tisuća četvornih metara u prostoru Bruxelles Airporta, izgrađeno je prilagođeno rješenje za teret u novim objekatima u Dallasu, London Heathrowu, Adelaideu i Karachiju, te su obnovljeni postojeći objekti u Singapuru i Amsterdamu. Kao odgovor na rast kupaca, dnata je investirala u proširenje u Gatwick i Manchester, te otvorila nove teretne objekte u zračnim lukama Islamabad i Multan, uključujući i prvi automatizirani sustav za pohranu i dohvat u Pakistanu.

Društvo dnata također je uložilo u svoje farmaceutske objekte nudeći više mogućnosti rukovanja od bilo koje druge tvrtke u Ujedinjenom Kraljevstvu, Nizozemskoj, Australiji i Singapuru. Njegova sposobnost da na globalnoj razini pruži sigurne i pouzdane farmaceutske usluge prepoznata je certifikatom IATA-e CIEV Pharma u Dubaiju i Torontu te certifikacijom BDP-a u Londonu i Zurichu. U Italiji je povećalo svoj udio u Airport Handling SpA, milanskom zemaljskom rukovoditelju, na 70 posto. U zračnoj luci u Zürichu, dnata je ponovno dobila dozvolu za poslove na tlu i rukovanje teretom do 2025. godine, što joj je omogućilo nesmetano poslovanje. U Sjevernoj Americi, dnata je pokrenula poslove na tlu i rukovanje teretom u Los Angelesu i započela putničke usluge u njujorškoj zračnoj luci JFK.

Poslovi cateringa društva dnata sudjelovali su u ukupnim poslovnim prihodima društva s 2,6 milijardi AED (717 milijuna USD), što predstavlja rast od 23 posto. U zrakoplovu je putnicima avioprijevoznika posluženo više od 70 milijuna obrok što je rast od 27 posto u odnosu na prethodnu godinu. Taj rezultat uključuje utjecaj dviju velikih akvizicija – Qantasove ugostiteljske tvrtke Q Catering i Snap Fresha u Australiji i kompanije 121 Inflight Catering u SAD-u kao i nova te proširena partnerstva, posebno u UAE, Rumunjskoj, Češkoj i Italiji. Tijekom godine dnata je otvorila vrhunski ugostiteljski objekt u Canberri s 2 tisuće četvornih metara i kapacitetom proizvodnje više od 60,000 obroka mjesečno. U Sjevernoj Americi, dnata je pokrenula operacije u New Yorku, Nashvilleu i Orlandu kupnjom 121 Inflight Cateringa te će započeti s radom u objektima izgrađenima u Bostonu, Houstonu i Vancouveru u prvom tromjesečju nove financijske godine.

 

Kad je riječ o poslovnim prihodima društva dnata od Usluga putovanja, ostvaren je rast od 9 posto odnosno 3,7 milijardi AED (1.0 milijarda USD). Ukupna vrijednost transakcija u podlozi prodanih usluga putovanja povećala se za 2 posto i iznosi 11,5 milijardi AED (3,1 milijardu USD). Takvi rezultati odražavaju sposobnost dnate da se uključi i opslužuje širok i raznolik raspon segmenata putovanja, djelomično neutralizirajući usporavanje potražnje za korporativnim i potrošačkim putovanjima u UK i UAE, koja inače predstavljaju njihova dva najveća tržišta. U 2018-19. dnata je ušla na njemačko tržište i proširila svoju putničku mrežu u Europi akvizicijom Tropa, turoperatora koji djeluje putem online putničkih agencija i neovisnih turističkih agencija. Također je stekla većinski udio u BD4travel (Big Data for Travel), nagrađivanom tehnološkom poduzeću koje osigurava IT rješenja na području umjetne inteligencije u sektoru putovanja. dnata je također značajno povećala broj svojih kontakt centara po dovršetku drugog pogona u Clarku na Filipinima te kupnjom pogona u Beogradu koje je preuzelo poslovanje za 14 lokacija u UAE, Srbiji, Filipinima, Indiji i UK. S dodatnim mogućnostima i kapacitetom, dnata je uspješno proširila svoje ugovore o uslugama s ključnim klijentima uključujući novi petogodišnji ugovor s tvrtkom Etihad Airways o vođenju operacija kontaktnog centra na svjetskoj razini.


  isprintaj članak