Krvava kiša u Indiji
Postoje mnoge pretpostavke koje objašnjavaju ovo čudo, uključujući vulkanske materijale i svemirska podrijetla koje tek treba dokazati.
...
Naočale čuvaju našu najveću dragocjenost - vid
Sunčane naočale trebaju zaštititi vaše oči od štetnih sunčevih UV, kao i prašine i zagađenja oko nas ...
U Turskoj nemaju zakon o homoseksualnosti
Navršenih od 18 godina starosti je i dobna granica za dozvolu ulaska u barove i klubove koji prodaju alkohol. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti
Green Sail, inicijativa koja potiče ekološke prakse unutar nautičkog sektora
Objavljeno: 05.09.2018. 15:07  
Ribičkim štapom s mrežom protiv onečišćenja mora
Ribičkim štapom s mrežom protiv onečišćenja mora
  • Ribičkim štapom s mrežom protiv onečišćenja mora

Green Sail, inicijativa koja potiče ekološke prakse unutar nautičkog sektora, s ciljem doprinosa razvoju održivog turizma u Hrvatskoj, snimila je video o pozitivnoj praksi korištenja ribičkog štapa s mrežom radi uklanjanja otpada u Jadranskom moru.

 

Nakon što je britanska tvrtka Sail Croatia osnovala neprofitnu organizaciju Green Sail po uzoru na druge zapadne zemlje, provelo se nekoliko uspješnih kampanja promicanja ekoloških praksi s ciljem mijenjanja svakodnevnih navika i zaštite Jadranskog mora. 

 

Jadransko more često se opisuje kao kristalno čisto te svojom ljepotom privlači turiste iz cijelog svijeta. No, s porastom popularnosti Hrvatske kao turističkog odredišta dolazi do složenih problema u vezi s održivim turizmom. Štoviše, onečišćenje morskog okoliša danas je jedan od najvećih ekoloških problema i može prouzrokovati ozbiljne posljedice na životne uvjete morske podvodnog bilaj i životinja. 

 

Umjesto čistog mora na koje su naviknuti, domaće stanovništvo primjećuje sve više zagađenja u obliku plastičnih vrećica i boca, ribolovne opreme, stakla, aluminijskih limenki ili stiropora. Rijetki znaju da je prosječno vrijeme za potpunu razgradnju plastične boce najmanje 450 godina, dok se plastične vrećice u prosjeku razgrađuju u razdoblju od 20 do 1000 godina.

 

Inicijativa Green Sail potiče praksu uporabe ribičkog štapa s mrežom za vrijeme plovidbe radi brzog i učinkovitog uklanjanja otpada u moru. Štap je obično praktičan, sklopljiv i prenosiv te ne zauzima mnogo mjesta na brodu ili jedrilici. Ručka, koja je otporna na klizanje, vrlo se lako i brzo produži te se njome ostvaruje veliki domet. Štoviše, zaobljeni kutovi omogućuju lak pristup teško dostupnim područjima. 

  isprintaj članak