Iznenađujuće činjenice o fakultetima u SAD-u
Fakulteti se često međusobno natječu u tome koji je kampus najdomljiviji i koji će pridobiti najviše studenata. ...
Posjetili su 10 restorana brze hrane, nezadovoljni označavanjem alergena
Stručnjaci Međunarodnog instituta za potrošačka istraživanje (MIPOR) posjetili su 10 restorana brze hrane u pet slovenskih gradova i provjerili je li označavanj ...
Sa završenim studijem psihologije može se ostvariti krasan posao i napredovanje u njemu
Kako je područje psihologije toliko raznoliko, mogućnosti zaposlenja su beskrajne! ...
Anketa


NALAZITE SE U > Najava zbivanja
Objavljeno: 15.07.2020. 19:30  
Riječka Čipka stiže na šibensku tvrđavu sv. Mihovila
Riječka Čipka stiže na šibensku tvrđavu sv. Mihovila

Čipka, nova predstava baleta Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca iz Rijeke, bit će izvedena prve večeri ovogodišnjeg Šibenik Dance Festivala u ponedjeljak 20. srpnja 2020. godine na tvrđavi svetog Mihovila. Prva izvedba tog plesnog spektakla pod zvjezdanim nebom održat će se u suorganizaciji festivala i Tvrđave kulture Šibenik.

„Ova se baletna večer sastoji od tri dijela od kojih je svaki inspiriran drugačijim propitivanjem elemenata umjetnosti čipke. Ipak, svi segmenti postavljeni su u osnovni kostur koji plesačima služi kao mreža prostornih pravaca. Tvrđava svetog Mihovila sa svojom impozantnom ptičjom perspektivom i neupitnom ambijentalnošću odlično je mjesto za ovu predstavu. Svojom izvornošću sama tvrđava nudi još jednu dodatnu razinu užitka gledanja predstave” - izjavila je ravnateljica baleta riječkog HNK Maša Kolar koja potpisuje koncept i koreografiju predstave.

Predstava Čipka nadahnuta je izradom čipke, njezinom ornamentikom, poviješću, životom čipkarica, paškom nošnjom i narodnom glazbom, a upotpunjena je glazbom skladateljice Tene Novak Vincek, dramaturgijom Maje Marjančić, kostimografijom i scenografijom Petre Pavičić te oblikovanjem svjetla Saše Fistrića.

Predstava je premijerno izvedena prošli mjesec u Rijeci, a izvedba u Šibeniku prva je izvan matičnog kazališta.

„Šibenik Dance Festival ove godine nosi oznaku 9,5 i predstavlja snagu domaće plesne produkcije. Jedan od njezih najvažnijih sudionika je balet Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca na čijem je čelu istaknuta hrvatska koreografkinja Maša Kolar. Uvjerena sam da će izvedba Čipke na Tvrđavi svetog Mihovila svima koji će u njoj uživati, biti nezaboravna", kazala je Zorana Mihelčić, direktorica ŠDF-a.

 

  isprintaj članak