Odlična kuharica „Krk 50 delicija zlatnog otoka“
Turistička zajednica otoka Krka je nakladnik je kuharice pod nazivom „Krk 50 delicija zlatnog otoka“. Iako je iz tiska izašla krajem 2019. godine, predstavljanj ...
Izašla knjiga “Tragovima ruske emigracije po gradovima i mjestima Hrvatske” značajna i za hrvatsku povijest
Jeste li znali koliko su ruski emigranti bili značajni za hrvatsku povijest? Recimo da su osnovali virovitičko kazalište, ili izgradili vodotoranj u Vukovaru?! ...
Lički proizvodi u NP Plitvička jezera
I ove godine je otvoreno prodajno mjesto Lika Quality s ličkim proizvodima u NP Plitvička jezera. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vinari i vinarstvo
Preobrazba Dalmacija vina u proizvođača odličnih vina
Objavljeno: 01.07.2019. 10:24  
R'kaciteli iz Drniša
R'kaciteli iz Drniša
Viktor Zdilar, Petar Ramljak, Kristina Pinkert, Ivan Kuštra


R'kaciteli je sorta neobičnog naziva koja potječe iz 3000. godine prije naše ere i jedna je od najstarijih u svijetu. U vinogradima Dalmacijavina prisutna je već 30 godina, no ove godine se prvi put pojavila u monosortnom vinu. To svježe vino posebnog okusa s nešto izraženijim kiselinama i odlično je za osvježenje u vrućim ljetnim danima. R'kaciteli vino predstavljeno je u wine baru zagrebačke kavane Procaffe u kojem su održani "Vinski razgovori s novinarom Tomislavom Stiplošekom" koji su istodobno i vinska radionica i razgovaranje s posjetiteljima.

Kušalo se i Debit suho bijelo vino, slamnato zlatno žute boje, nježne arome i punog okusa, svojstveno za drniško područje. Vino je srednje jakih alkohola i dobro se sljubljuje s mladom janjetinom i lukom. 

Posluženo je i vino Sv. Cecilija dobivena od izvorne dalmatinske sorte maraštine. Harmoničkog je okusa i privlači zlatnom bojom i jedinstvenim bouquetom.

Merlot se uzgaja na Petrovom polju, koje sadržava sve najbolje klimatske uvjete od sjevera i juga. To je vino uravnoteženih tanina i srednje jakih alkohola, tamne granat crvena boja s prepoznatljivim sortnim mirisom i razvijenim bouquetom. 

Merlot barrique vrhunsko je crno vino proizvedeno od istoimene sorte grožđa s biranih mjesta na Petrovom polju. Nastaje odležavanjem u hrastovim bačvama što toj poznatoj sorti daje poseban i bogat okus. Vino je duboko crvene boje, srednje jakih alkohola i umjerenih i uravnoteženih tanina.

Kako je običaj na Vinskim razgovorima predstaviti i pokoju novost vinarije, tako je i ekipa iz Dalmacijavina na kušanje donijela i dva vina koja još uvijek odležavaju u svojim bačvama.

To je Plavina berba 2018. koja pokazuje dobre mogućnosti, suprotne od onih što se očekuje od sorte Plavina. Iznenađuje jer je moćna i pitka, a okusom podsjeća na šljivu s tragovima vanilije. Tijelo je srednje snage, izražene boje rubina sa svim osobinama vrhunskog vina. Na tržište ju tek planiraju isporučiti u malim količinama kao izbor. 

Cabernet sauvignon je moćno i veliko vino berbe 2018., u kojem su izražene sve sortne osobine cabernet sauvignona s ostatkom šećera koji lijepo zaokružuje vino koje je  njegovano u drvenim bačvama. Punog je okusa, duboko crvene boje i zaokruženih tanina.

Stiplošekovi gosti bili su iz vinarije Dalmacijavino: Ivan Kuštra, član uprave i direktor financija, Kristina Pinkert, direktorica vinarije i Viktor Zdilar, enolog.

Dalmacijavino mnogi povezuju s proizvodnjom žestokih alkoholnih i bezalkoholnih pića, a manje s vinima.  No, kada je tvrtku kupio Luka Diel-Zadro, počinje preobrazba cijele tvrtke pa i tako snaženje vinskog dijela. Zatvorene su male vinarije po otocima, koje su izkazivale gubitke, a i prostor u Splitu bi u budućnosti trebao biti samo distributivni centar. Vinska priča Dalmacijavina seli se u vinariju u Petrovo polje u okolici Drniša, na kojem imaju nasad od dvjestotinjak hektara vinograda.

  isprintaj članak