Krovovi bečkog metroa postaju postrojenja za proizvodnju solarne energije
Dobivenu će se energiju trošiti odmah na mjestu proizvodnje za pogon dizala, pokretnih stuba i rasvjetu. ...
Pravila ponašanja u restoranu i baru
Ukoliko ste u žurbi ili ne volite čekati, dajte napojnicu konobaru unaprijed i naglasite mu kako znate cijeniti dobru uslugu. ...
Masovno samoubojstvo ptica u Indiji
Želite li se odvojiti od monotonije svakodnevnog života, trebali biste posjetiti neobična mjesta u Indiji i ostati zaprepašteni. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Recepti
Imate vremena pripremiti roštilj? Pa, pokušajte onda s ovim
Objavljeno: 27.07.2017. 10:36  
Roštilj i pravilno izabrano meso
Roštilj i pravilno izabrano meso

Imate vremena pripremiti roštilj? Pa, pokušajte onda s ovim:


Svinjetina:

Idealna su vratina koja je prožeta masnoćom te rebrica (spareribs), kotleti i file – posebice ako ga se izreže na kocke, marinira i onda natakne na štapić za ražnjiće, zajedno s povrćem.

Junetina:

Odresci (steakovi) su uvijek dobar odabir. A slobodno smiju biti prožeti masnijim dijelovima, jer su onda ukusniji i sočniji. Naravno da je i mljevena junetina prikladna za roštiljanje jer se od nje rade hamburgeri. Ali junetinu možete i izrezati na tanke ploške, marinirati i od nje napraviti ražnjiće.

Janjetina:

Budući da je janjetina masna, idealna je za roštilj. Na normalnom roštilju će u svakom slučaju uspjeti šiš-ćevapi, kotleti (s puno češnjaka, a prilikom roštiljanja na vatru treba staviti koju grančicu ružmarina!) te odresci buta.

Perad:

Za ražnjiće su pileća i pureća prsa savršeni izbor. Legendarna su pikantno začinjena pileća krilca. A ako izrežete leđa i piletnu "rasklopite" onda na drvenom ugljenu možete ispeći i čitavo pile.

Riba:

Oprez, osjetljiva namirnica! Riba se lako može isušiti, pa bi se stoga veće komade ribe trebalo peći u aluminijskoj foliji ili bi se trebali usredotočiti na masne ribe, poput npr. tune i lososa. I plodove mora se može peći na roštilju: kozice, škampe i lignje su brzo gotove. Čak i školjke možete staviti na roštilj: jednostavno napravite lonac od aluminijske folije, stavite unutra oprane školjke s puno začina, malo ulja u bijelog vina, zatvorite foliju i stavite je na roštilj.

Povrće:

Paprike, rajčice, patlidžani i tikvice su gotovo izmišljeni za roštilj. Posebno ukusne su kada ih se napuni mljevenim mesom ili kada ih se posluži s pikantnim umakom. A pokušajte i ovo: očistite deset komada malog luka, stavite ih s malo maslinovog ulja i meda u vrećicu od aluminijske folije i pustite da se peku pored odreska – i dobili ste vrlo ukusan prilog. Isto kao i neizostavni pečeni krumpir u komadu, koji međutim već prethodno morate malo ispeći.

Voće:

Komadi ananasa, kriške jabuke, polovice nektarine i banane su lijepi završetak svakog jela s roštilja. A posebno su ukusni ako ih pod kraj pečenja premažete tekućinom koja sadrži šećer, a to može biti i liker.

Kruh:

Roštilj je toaster, zar ne? Dakle: izrežite kruh na debele kriške, lagano zapecite jednu stranu, stavite na nju maslac sa začinima i nastavite ih peći s druge strane. Ali oprez: kruh može vrlo brzo izgorjeti!

  isprintaj članak