Sve više bečkih restorana gostima ograničava vrijeme boravka
Posjetiteljima koji žele duže vremena ostati u restoranu preporučuju se kasnije dolaženje pa to svakako imajte na umu prilikom idućeg posjeta Beču. ...
Zagreb nudi neke od najprivlačnijih ponuda na globalnoj turističkoj digitalnoj platformi priceless.com
Korisnici mogu istraživati Zagreb noću u legendarnom starinskom Yugu ili upoznati divlju stranu grada u ekskluzivnom posjetu ZOO gdje će hraniti životinjd. ...
Opušak vas može puno stajati
Tko baci iz automobila goreću cigaretu ili otpad poput limenke od pića, bocu ili papir, ne samo da stvara smeće uz naše prometnice, već i riskira plaćanje opome ...
Anketa


NALAZITE SE U > Recepti
Imate vremena pripremiti roštilj? Pa, pokušajte onda s ovim
Objavljeno: 27.07.2017. 10:36  
Roštilj i pravilno izabrano meso
Roštilj i pravilno izabrano meso

Imate vremena pripremiti roštilj? Pa, pokušajte onda s ovim:


Svinjetina:

Idealna su vratina koja je prožeta masnoćom te rebrica (spareribs), kotleti i file – posebice ako ga se izreže na kocke, marinira i onda natakne na štapić za ražnjiće, zajedno s povrćem.

Junetina:

Odresci (steakovi) su uvijek dobar odabir. A slobodno smiju biti prožeti masnijim dijelovima, jer su onda ukusniji i sočniji. Naravno da je i mljevena junetina prikladna za roštiljanje jer se od nje rade hamburgeri. Ali junetinu možete i izrezati na tanke ploške, marinirati i od nje napraviti ražnjiće.

Janjetina:

Budući da je janjetina masna, idealna je za roštilj. Na normalnom roštilju će u svakom slučaju uspjeti šiš-ćevapi, kotleti (s puno češnjaka, a prilikom roštiljanja na vatru treba staviti koju grančicu ružmarina!) te odresci buta.

Perad:

Za ražnjiće su pileća i pureća prsa savršeni izbor. Legendarna su pikantno začinjena pileća krilca. A ako izrežete leđa i piletnu "rasklopite" onda na drvenom ugljenu možete ispeći i čitavo pile.

Riba:

Oprez, osjetljiva namirnica! Riba se lako može isušiti, pa bi se stoga veće komade ribe trebalo peći u aluminijskoj foliji ili bi se trebali usredotočiti na masne ribe, poput npr. tune i lososa. I plodove mora se može peći na roštilju: kozice, škampe i lignje su brzo gotove. Čak i školjke možete staviti na roštilj: jednostavno napravite lonac od aluminijske folije, stavite unutra oprane školjke s puno začina, malo ulja u bijelog vina, zatvorite foliju i stavite je na roštilj.

Povrće:

Paprike, rajčice, patlidžani i tikvice su gotovo izmišljeni za roštilj. Posebno ukusne su kada ih se napuni mljevenim mesom ili kada ih se posluži s pikantnim umakom. A pokušajte i ovo: očistite deset komada malog luka, stavite ih s malo maslinovog ulja i meda u vrećicu od aluminijske folije i pustite da se peku pored odreska – i dobili ste vrlo ukusan prilog. Isto kao i neizostavni pečeni krumpir u komadu, koji međutim već prethodno morate malo ispeći.

Voće:

Komadi ananasa, kriške jabuke, polovice nektarine i banane su lijepi završetak svakog jela s roštilja. A posebno su ukusni ako ih pod kraj pečenja premažete tekućinom koja sadrži šećer, a to može biti i liker.

Kruh:

Roštilj je toaster, zar ne? Dakle: izrežite kruh na debele kriške, lagano zapecite jednu stranu, stavite na nju maslac sa začinima i nastavite ih peći s druge strane. Ali oprez: kruh može vrlo brzo izgorjeti!

  isprintaj članak