Helsinški bijenale 2021., „Isto more“ od 12. lipnja do 26. rujna 2021. godine
Helsinški bijenale 2021., „Isto more“, održat će se na helsinškom otoku Vallisaari, od 12. lipnja do 26. rujna 2021. ...
Veseli balkoni
Dolaskom toplijih dana, kada prođu svi strahovi od ranojutarnjih mrazeva, počinjemo razmišljati o cvjetnim ukrasima na našim balkonima ili prozorskim daskama. ...
Tajanstveno došao i – otišao
Zbog sumnjivih okolnosti zadržali su ga u hotelskoj sobi sa čuvarom. Iz nje je tajanstveno nestao zajedno s dokumentima. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Prehrana
Paprike, rajčice, patlidžani i tikvice su gotovo izmišljeni za roštilj
Objavljeno: 07.02.2021. 19:43  
Roštilj nisu samo pečenice i kobasice
Roštilj nisu samo pečenice i kobasice

Suri, Beograd (slikao: Željko Marušić)

Imate li vremena pripremiti roštilj? Pa, pokušajte onda s ovim: 

 

Svinjetina: 

Najbolji su vratina koja je prožeta masnoćom, te rebrica, kotleti i file – posebice ako se izreže na kocke, marinira i onda natakne na štapić za ražnjiće, zajedno s povrćem. 

 

Junetina:

Odresci su uvijek dobar odabir. Slobodno smiju biti prožeti masnijim dijelovima, jer su onda ukusniji i sočniji. Naravno da je i mljevena junetina prikladna za roštiljanje jer se od nje rade ćevapčići, pljeskavice i hamburgeri. No, junetinu možete i izrezati na tanke ploške, marinirati i od nje napraviti ražnjiće. 

 

Janjetina:

Budući da je janjetina masna, idealna je za roštilj. Na običnom roštilju će u svakom slučaju uspjeti šiš-ćevapi, kotleti (s puno češnjaka, a prililom roštiljanja na vatru treba staviti koju grančicu ružmarina!), te odresci buta. 

 

Perad:

Za ražnjiće su pileća i pureća prsa savršeni izbor. Legendarna su pikantno začinjena pileća krilca. A ako izrežete leđa i piletinu „rasklopite" onda na drvenom ugljenu možete ispeći i čitavo pile. 

 

Riba:

Oprez, ovo je osjetljiva stvar! Riba se lako može isušiti, pa bi stoga veće komade ribe trebali peći u aluminijskoj foliji ili bi se trebali usredotočiti na masne ribe poput tune i lososa. I plodove mora se može peći na roštilju. Kozice, škampe i lignje su brzo gotove. Čak i školjke možete staviti na roštilj. Napravi se lonac od aluminijske folije, unutra stavi oprane školjke s puno začina, malo ulja i bijelog vina, zatvori foliju i stavi je se na roštilj. 

 

Povrće:

Paprike, rajčice, patlidžani i tikvice su gotovo izmišljeni za roštilj. Posebno ukusni su napunjeni mljevenim mesom ili usluženi s pikantnim umakom. 

A pokušajte i ovo: očistite deset komada malog luka, stavite ih s malo maslinovog ulja i meda u vrećicu od aluminijske folije i pustite da se peku pored odreska. Dobit ćete ukusan prilog. Isto kao i neizostavni pečeni krumpir u komadu, koji je, ipak, potrebno ranije ispeći. 

 

Voće:

Komadi ananasa, kriške jabuke, polovice nektarine i banane su lijepi završetak svakog obroka s roštilja. A posebno su ukusni ako ih pred kraj pečenja premažete tekućinom koja sadrži šećer. To može biti i liker. 

 

Kruh:

Roštilj je toaster, zar ne? Dakle: izrežite kruh na debele kriške, lagano zapecite jednu stranu, stavite na nju maslac sa začinima i nastavite ih peći s druge strane. 

Budite oprezni: kruh može vrlo brzo izgorjeti!

  isprintaj članak