Hotel Russo-Balt u Moskvi - nevjerojatan hotel za ljubitelje secesije
Ako se želite osjećati pravim aristokratom, izaberite najbolji luksuzni butik hotel u Moskvi - hotel Russo Balt Moskva. ...
Jeste li seksi?
Ukus u oblačenju pokazuje, htjeli to ili ne, vaš smisao za erotsko prikazivanje. ...
Taj predivni Peking uskoro na programu HRT-a
HRT od 12. svibnja počinje s emitiranjem dokumentarnih filmova pod nazivom Taj predivni Peking. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Prehrana
Paprike, rajčice, patlidžani i tikvice su gotovo izmišljeni za roštilj
Objavljeno: 07.02.2021. 19:43  
Roštilj nisu samo pečenice i kobasice
Roštilj nisu samo pečenice i kobasice

Suri, Beograd (slikao: Željko Marušić)

Imate li vremena pripremiti roštilj? Pa, pokušajte onda s ovim: 

 

Svinjetina: 

Najbolji su vratina koja je prožeta masnoćom, te rebrica, kotleti i file – posebice ako se izreže na kocke, marinira i onda natakne na štapić za ražnjiće, zajedno s povrćem. 

 

Junetina:

Odresci su uvijek dobar odabir. Slobodno smiju biti prožeti masnijim dijelovima, jer su onda ukusniji i sočniji. Naravno da je i mljevena junetina prikladna za roštiljanje jer se od nje rade ćevapčići, pljeskavice i hamburgeri. No, junetinu možete i izrezati na tanke ploške, marinirati i od nje napraviti ražnjiće. 

 

Janjetina:

Budući da je janjetina masna, idealna je za roštilj. Na običnom roštilju će u svakom slučaju uspjeti šiš-ćevapi, kotleti (s puno češnjaka, a prililom roštiljanja na vatru treba staviti koju grančicu ružmarina!), te odresci buta. 

 

Perad:

Za ražnjiće su pileća i pureća prsa savršeni izbor. Legendarna su pikantno začinjena pileća krilca. A ako izrežete leđa i piletinu „rasklopite" onda na drvenom ugljenu možete ispeći i čitavo pile. 

 

Riba:

Oprez, ovo je osjetljiva stvar! Riba se lako može isušiti, pa bi stoga veće komade ribe trebali peći u aluminijskoj foliji ili bi se trebali usredotočiti na masne ribe poput tune i lososa. I plodove mora se može peći na roštilju. Kozice, škampe i lignje su brzo gotove. Čak i školjke možete staviti na roštilj. Napravi se lonac od aluminijske folije, unutra stavi oprane školjke s puno začina, malo ulja i bijelog vina, zatvori foliju i stavi je se na roštilj. 

 

Povrće:

Paprike, rajčice, patlidžani i tikvice su gotovo izmišljeni za roštilj. Posebno ukusni su napunjeni mljevenim mesom ili usluženi s pikantnim umakom. 

A pokušajte i ovo: očistite deset komada malog luka, stavite ih s malo maslinovog ulja i meda u vrećicu od aluminijske folije i pustite da se peku pored odreska. Dobit ćete ukusan prilog. Isto kao i neizostavni pečeni krumpir u komadu, koji je, ipak, potrebno ranije ispeći. 

 

Voće:

Komadi ananasa, kriške jabuke, polovice nektarine i banane su lijepi završetak svakog obroka s roštilja. A posebno su ukusni ako ih pred kraj pečenja premažete tekućinom koja sadrži šećer. To može biti i liker. 

 

Kruh:

Roštilj je toaster, zar ne? Dakle: izrežite kruh na debele kriške, lagano zapecite jednu stranu, stavite na nju maslac sa začinima i nastavite ih peći s druge strane. 

Budite oprezni: kruh može vrlo brzo izgorjeti!

  isprintaj članak