Odjeća za pustolovna putovanja
Prirodna vlakna poput svile i vune, koliko god mislili da su otporna, neće izdržati pustolovna putovanja. ...
Pospremanje u svrhu zdravlja
Ovi kišoviti jesenski dani, kada nam se ne izlazi na dosadnu jesenku kišu, najbolji su za čišćenje od stvari koje obično zanemarujemo. ...
Prigodna poštanska marka “350 godina Sveučilišta u Zagrebu”
Od 1874. ukupno je više od pola milijuna studenata završilo studij na Sveučilištu u Zagrebu, a danas je po veličini među 15 najvećih sveučilišta u Europi. ...
Anketa


„Teslinim svjetlom tragovima Slave Raškaj”
Objavljeno: 07.03.2018. 09:16  
Rumobil vlakom u Ozalj 24. ožujka iz Zagreba i Karlovca

Prvi ovogodišnji Rumobil vlak s više stotina izletnika iz Zagreba i Karlovca polazi u subotu 24. ožujka 2018. i posvećen je gluhonijemoj slikarici Slavi Raškaj, jednoj od najvažnijih hrvatskih slikarica, koja je živjela i stvarala u Ozlju na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće.

U sklopu programa „Ožujak - mjesec Slave Raškaj u Ozlju“, po dolasku vlaka u Ozalj izletnici će krenuti „Teslinim svjetlom tragovima Slave Raškaj” u okviru kojih će uživo vidjeti Slavine najdraže motive: Stari grad, Kupu, prirodu, mlinove i seljake, a sve će završiti obilaskom Zavičajnog muzeja Ozalj u kojem se nalazi spomen zbirka Slave Raškaj. Za putnike RUMOBIL vlaka obilazak je besplatan.

U 19 sati ćebiti prikazan igrani film „Sto minuta slave“, redatelja Dalibora Matanića u jedinstvenom ozračju  Zavičajnog muzeja smještenog u Starom gradu Ozlju. Nakon strastvene priče o ljubavi Slave Raškaj i njenog učitelja Bele Čikoš Sesije, oca hrvatske moderne, slijedi razgovor s glavnom glumicom i producenticom Sanjom Vejnović.

Vikend bijeg od gradske vreve pruža savršen spoj upoznavanja s bogatom kulturnom i prirodnom baštinom, ponudom izvornih jela i pića te posebnom zanimljivosti: pogledom na HE Munjara - izgrađenom prije 110 godina - jednu od najstarijih hidrocentrala na svijetu, a koja vanjskim izgledom sliči dvorcu i nalazi se u središtu grada kako je predložio Nikola Tesla.

Ostali tematski vlakovi do 31.kolovoza bit će posvećeni aktivnom odmoru - biciklijadi, nordijskom hodanju, planinarenju, kupanju u Kupi te upoznavanju s kulturnom, prirodnom i povijesnom baštinom ozaljskog kraja kao što su Stare seoske igre u Vrhovcu, Dani vina u Vivodini te posjet pavlinskom samostanu Svetice iz 17. stoljeća, biseru hrvatske kulturne i vjerske baštine.

 

Vozni red RUMOBIL vlaka 24. Ožujka 2018. godine

Polazak iz Zagreb GK u 13:14, dolazak u Karlovac u 14:04 sati.

Polazak iz Karlovca u 14:20, dolazak u Ozalj u 14:46 sati.  

U povratku autobus iz Ozlja za Karlovac polazi u 21:00 sat.

Polazak vlaka iz Karlovca u 21:28 sati, dolazak u Zagreb GK u 22:18 sati.

Cijena prijevoza na relaciji Zagreb - Ozalj - Zagreb iznosi 40 kn, a na relaciji Karlovac - Ozalj - Karlovac 20 kn.

Djeca do 6 godina putuju besplatno.

  isprintaj članak