Život bez muke i nereda
Jeste li se sjetili kupiti jeftinu plastičnu foliju i njome zaštititi radnu površinu prilikom rada za koji smatrate da će je dosta zaprljati? Kad završite jedno ...
Pet načina kako pronaći pravog životnog partnera
Postoje razne stvari koje nekome mogu otežati pronalazak srodne duše, počevši od previše zauzetosti poslom, nespojivosti itd. Postoje čak i oni koji su odlučili ...
Kostarika je proglašena najsretnijom zemljom u Latinskoj Americi
Ovo istraživanje mjeri očekivano trajanje života, BDP po stanovniku, doživljaj korupcije, slobodu donošenja odluka, podršku drugih ljudi u teškim vremenima i ve ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Ako ste odmah odgovorili četkicom za zube - griješite
Objavljeno: 13.03.2021. 10:00  
S kojom četkom je bolje oprati zube - onom za zahod ili za zube
S kojom četkom je bolje oprati zube - onom za zahod ili za zube

Posuda za držanje zubnih četka je uvijek puna bakterija koje dođu na nju kada se potegne voda za ispiranje zahodske školjke ili uključi tuš.

Četkica za pranje zuba samo je malo čistija od četke za zahodsku školjku na kojoj je nešto više bakterija iz izmeta, što i očekujemo na njoj. Ali ih ima i na četkici za zube!

Ima ih svugdje. Kada potegnete vodu za ispiranje zahodske školjke u stvari ste upotrijebili raspršivač bakterija koje završe na četkici za zube. Kao da ste prdnuli na nju!

Zubna četkica je nešto čistija, ali baš i nije čista budući da su usta puna bakterija. Prilikom pranja zuba stavraju se male pukotine na desnima koje bakterije propuštaju u krv. Tamo ih imunološki sustav uništava. Ako ne uspije tada dolazi do upale srčanog zaliska, odnosno endokarditisa što u teškim slučajevima zahtijeva operaciju.

Bakterije obožavaju takve tople prostore kao što je naša kupaonica!

 

Postoji još gore

Ako dijelite zubnu četkicu s nekim kao dugogodišnjim nježnim partnerom, ugrožavate zdravlje oboje! Možete biti sigurni da ste oprezni, ali za druge osobe to ne možete znati.

Mislite da imate uzornu prijateljicu ili prijatelja. No, nikada nećete doznati je li došlo do malo ljubljenja u trenutku pijanstva, na primjer. Djevojka može pristupiti nekome dragom prijatelju, mladiću ili djevojci – nebitno, i počne ga ljubiti. Nakon toga može pristupiti nekom trećem. Malo flerta i opet slijedi tzv. francuski poljubac. Odličan način za razmjenu bakterija!

A onda je djevojka ostala sama. U noći odluči oprati zube i uzme pogrešnu četkicu za zube i na nju odbaci bakterije iz ustiju te dvije osobe s kojima se ljubila. Vlasnik istu četkicu upotrijebi ujutro i unese bakterije sada svih triju osoba. Mogućnosti zaraze su male, ali se ipak može dogoditi! Koliko god bili oprezni ne možete to biti svo vrijeme. Pažnja na trenutak uvijek popusti! Stoga koristite četkice različitih boja ni oblika.

  isprintaj članak