Taj predivni Peking uskoro na programu HRT-a
HRT od 12. svibnja počinje s emitiranjem dokumentarnih filmova pod nazivom Taj predivni Peking. ...
Trnje – prostor i ljudi
U sklopu projekta Zagrebački kvartovi, Muzej grada Zagreba objavio je novu publikaciju, knjigu / katalog izložbe Trnje – prostor i ljudi. ...
Trebaju li muškarci častiti prilikom prvog spoja
Vječno je pitanje trebaju li muškarci častiti prilikom prvoga izlaska s nekom djevojkom (ženom). ...
Anketa


NALAZITE SE U > Ljepota
Slobodni radikali su važne čestice za odvijanje biokemijskih reakcija u živim stanicama
Objavljeno: 16.08.2011. 21:15  
Sačuvajte kožu od slobodnih radikala
Sačuvajte kožu od slobodnih radikala


Zdravo tijelo posjeduje zaštitne mehanizme pomoću kojih se opire štetnim utjecajima i nekontroliranoj tvorbi slobodnih radikala. To su inače važne čestice za odvijanje biokemijskih reakcija u živim stanicama. Međutim, kada štetni utjecaji sruše kontrolne mehanizme stanica, dolazi do povećanog stvaranja slobodnih radikala. Stoga su važne tvari koje djeluju antioksidativno, kao npr. vitamini A, C i E te mineral selen.

Napisala: Jasenka Raos, prof. savjetnik

Slobodni radikali

Slobodni su radikali često oksidansi, nestabilne molekule, najčešće neki oblik kisika, koje imaju neparni broj elektrona pa zbog toga postoje kratko vrijeme. Mogu nastati cijepanjem molekula djelovanjem topline, svjetlosti ili metalnih iona. U reakcijama s drugim molekulama slobodni radikali djeluju razorno, kidaju susjedne molekule kako bi stabilizirali svoju građu. Kao posljedica djelovanja slobodnih radikala nastaju oštećenja tijela ili promjene u metabolizmu. Slobodni radikali nastaju, dakle, tijekom metabolizma u stanicama. To su procesi koji prate uobičajeno uzimanje hrane, stvaranje energije, razmnožavanje stanica, ispravljanje oštećenja i izbacivanje otpadnih tvari koje nastaju u svim tim procesima. Slobodne radikale stvaraju i tvari iz naše okoline, fizičke ozljede, neki lijekovi i dr. Tijelo ima sposobnost obrane od djelovanja slobodnih radikala. Teškoće nastaju kad se stvara više slobodnih radikala negoli ih tijelo može uništiti.

Što pospješuje nastajanje slobodnih radikala?

Fiziološki proces starenja, uglavnom, ljudi prihvaćaju kao nešto neminovno. Ali danas ima sve više problema s preranim starenjem. Čak 99 posto prerano ostarjelih mogu stanje svog tijela i duha pripisati neizbježnom čimbeniku - okolini. Uvjeti u kojima živimo i radimo, zrak koji udišemo i prostor koji nas svakodnevno okružuje, nažalost, pridonose pogoršanju stanja naše kože.
Sve čime dolazimo u doticaj - svjetlost, stres, pušenje, kemikalije (u hrani, zraku i vodi) i razna zagađenja - može biti važno za oslobađanje slobodnih radikala, nekompletnih molekula koje uništavaju stanice i kidaju kolagen i elastin, vlakna koja su odgovorna za elastičnost i tonus kože. To nezaobilazno dovodi do poremećene strukture kože koja postaje naborana, urezana i obješena. Ujedno se javlja visoka osjetljivost kože kao rezultat višeg stupnja zagađenja, osobito u gradovima. Stanjivanje ozonskog sloja je danas činjenica koju se ne smije zanemariti jer omogućuje štetnim kratkim valovima UV-zraka da uđu jače u kožu čime povećavaju rizik za zdravlje. Uključujući sve te čimbenike, prijetnja za kožu je veća nego ikad prije. Kad slobodni radikali jednom nastanu, više ne mogu sami nestati.

Antioksidansi

Ne može se pobjeći od slobodnih radikala. Veći stupnjevi stresa, zagađenja i oštećenja koja nastaju UV-zračenjem čine našu kožu osjetljivijom i neotpornijom. Istraživanja su pokazala da je kod pedesetogodišnjaka aktivnošću slobodnih radikala oštećeno oko 30 posto staničnog proteina.

Nada postoji

Srećom, postoje mogućnosti za usporavanje ili čak za sprečavanje pogoršanja stanja kože i održavanje kože mlađom na dulje vrijeme.  
Najbolje vrijeme započinjanja njege kože je mladenačko doba, kada je koža još zdrava i otporna, pa može sama neutralizirati nastale slobodne radikale.
Antioksidansi su primarnija sredstva za uklanjanje slobodnih radikala i najbolja nada za zaštitu kože od njihovih oštećenja. Oni sprečavaju stvaranje oksidansa. Usmjeravaju kisik samo u one dijelove tijela gdje nam je potreban, a izbacuju ga iz dijelova gdje bi nam mogao naškoditi. Oni su upravo čudotvorni za naše zdravlje i dobro stanje organizma. Treba ih unositi u organizam hranom i napicima koji sadrže vitamine A, C i E te mineral selen, beta-karoten, bioflavonoide i dr. Antioksidanse najviše sadrže tamnozeleno povrće, crveni, žuti i narančasti plodovi, riba, rajčica (čak i ketchup, konzervirana rajčica i sokovi), češnjak, chilly (meksičke ljute papričice), slatki krumpir, ginko, borovnica itd. Ne dobijete li dovoljno vitamina i minerala hranom i napicima, svakako ih uzimajte u obliku kapsula ili tableta.
U posljednje vrijeme na tržištu se pojavljuju neki “čudotvorni” preparati za njegu kože u kojima su sadržane tvari koje djeluju na uništavanje slobodnih radikala mnogo jače nego do sada poznati antioksidansi. Npr. ekstrakti sjemenki grožđa i zelenog čaja imaju čak nekoliko tisuća puta jače djelovanje nego vitamin E. Ili astaksantin.
Njegom kože, također, treba započeti što ranije i kombinirati je hranom koja sadrži antioksidanse. Kreme se, osim na lice, trebaju nanositi i na područje vrata i dekoltea, kako bi se zaštitili svi dijelovi kože koji su izloženi vanjskim utjecajima.

Bit je u sprečavanju

Iako vrijeme nećete moći vratiti unatrag, ipak možete pokušati smanjiti pogoršanje stanja kože. Stoga poduzmite preventivne mjere protiv ubrzanog starenja.

  isprintaj članak